שתף קטע נבחר

פישר מזהיר את בעלי המשכנתאות: הריבית תעלה

דיון סוער על שוק הדיור: אטיאס תקף את שטייניץ: "מחירי הקרקעות במכרזים מרקיעים שחקים בגלל שהם מבוססים על הערכת השמאי הממשלתי". הנגיד הזהיר: "מצב הריבית היום לא נורמלי ואם היא תעלה, יהיה קשה לעמוד במשכנתא"

במהלך דיון של ועדת הכספים, חשף הבוקר (ד') שר השיכון אריאל אטיאס את המחלוקת העמוקה שקיימת בין משרד השיכון למשרד האוצר בנושא מחירי המינימום במכרזי הקרקעות של מנהל מקרקעי ישראל. "עד כה מחירי הקרקעות במכרזים מרקיעי שחקים בגלל שהם מבוססים על הערכת השמאי הממשלתי, לפי המחיר האחרון שהיה נהוג בשוק באותו מקום", אמר אטיס שהסביר כיצד הדבר גורם לזינוק מתמיד במחירים.

 


אטיאס, גפני, שטייניץ ופישר בדיון, היום.

 

שר השיכון הצהיר שאם המחלוקת עם משרד האוצר לא תיפטר בין המשרדים, הוא יאלץ להעביר את ההכרעה לכנסת. "מגרש לבנייה שלפני כמה שנים שווק ב-80 אלף שקל לדונם קפץ ל-400 אלף שקל ויחד עם מחיר הפיתוח מגיע ל-500 אלף", אמר שר השיכון. "במחירים כאלה הקבלן יכול להציע את הדירה למשתכן בלא פחות ממיליון שקל, מחיר שהוא לא בר השגה למחוסרי הדיור".

 

לדבריו, הקבלנים אינם אנשי חסד אלה סוחרים שרוצים למקסם רווחים והם מרוויחים מהשיטה הקיימת. לעומת זה, המדיניות שמשרד השיכון מציע היא בכיוון ההפוך. לא למכור את הקרקע לכל המרבה במחיר, אלא לכל מי שממעיט במחיר, כאשר המכרז מתבסס על מחיר יחידות דיור למשתכן. במצב זה, לטענת אטיאס, הכסף לא ילך לכיסי הקבלנים אלא יקל על חסרי הדיור. שר השיכון אמר ששר האוצר רק מוכן לשקול את החלופה הזאת.

 

מחלוקת שנייה, עליה הצביע אטיאס היא הצעתו לסבסד משכנתאות לרוכשי דירה ראשונה בפריפריה בבניינים רבי קומות. השר אמר כי ניסה להציע את הסבסוד בחוק, אך משרד האוצר התנגד. הצעת חוק זאת אומצה כהצעת חוק פרטית שגם היא תקועה בוועדת השרים לחקיקה בגלל התנגדות האוצר.

 

פישר - הזהיר שוב מהריבית המשתנה

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר אמר כי אם מחירי הדיור ימשיכו לעלות למרות כל הצעדים, "ניאלץ לנקוט בצעדים נוספים", אבל הוא לא אמר מה הם. בכל הנוגע למחירי הדיור, אמר פישר כי הצעדים שנוקטת הממשלה להגדלת היצע הדירות וצינון הביקוש, הם התשובה לפתרון הבעיה כי רק בהגדלת ההיצע יתאפשר לאנשים לקנות דירות במחירים יותר סבירים.

 

ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) שיסה אותו בצעקות. "זה לא עובד", אמר חבר הכנסת. "הפצצה החברתית זה הזוגות, והסכמת הממשלה להקציב 150 מיליון שקל לרכישת דיור ציבורי, זו עבודה בעיניים". נציגי ארגונים חברתיים שהגיבו אף הם בצעקות הורחקו מהישיבה.

 

פישר חזר על אזהרותיו מהעבר לרוכשי הדירות בריבית משתנה, שלא ייתפסו לאשליה שהריבית לא תעלה ומי שלוקח ריבית כזאת מסתכן כי "מצב הריבית היום הוא לא נורמלי ואם הריבית תעלה, הם לא יוכלו לעמוד בתשלומי המשכנתא".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, אמר שמצוקת הדיור היא פצצת זמן מתקתקת", אבל סירב לקיים דיון בעקבות דברי השרים והנגיד. "אני לא רוצה לדבר על ציונות, אלא להתמקד במה צריך לעשות", אמר וביקש מהח"כים לומר כל אחד את הצעותיו.

 

שטייניץ: סבסוד משכנתאות - כמו הדפסת כסף

שר האוצר שטיינץ אמר בפתח הדיון כי "בעיית הדיור היא כמו נושאת מטוסים, לוקח זמן לסובב אותה". לדבריו, "בניית שכונות חדשות זה עניין של שנים ולא של שבוע שבועיים. בינתיים כבר רואים התחלה של תוצאות. עליית המחירים נבלמת, כמות הקרקעות המשווקת לדיור הוכפלה והוכרז על צעדים לריסון קניית דירות להשקעה ועידוד מכירה של דירות שנרכשו להשקעה".

 

שטייניץ אמר כי בישראל יש כ-500 אלף דירות להשקעה. הדיון עצמו נקבע לבקשתו של גפני שאיים כי התקציב לא יעבור אם לא יתנו הסברים. לאחר דבריו של שר השיכון, השיב שטייניץ לדרישות לסבסוד משכנתאות וחידוש מענקי מקום למשתכנים בפריפריה.

 

לדבריו, יש חשש, גם לאור מחקר שעשה בנק ישראל בעבר כי מדובר בהדפסת כסף שתביא לעליית מחירים בפריפריה. שטייניץ ציין כי אכן מתקיימי דיונים בין האוצר למשרד השיכון בנושא, אך צריך להיזהר מעשיית צעדים נמהרים שהנזק עלול להיות גדול מהתועלת.

 

גפני הוסיף כי בשיחות סגורות עם שר השכיון, הוא מציע לאטיאס לשווק קרקעות לזוגות צעירים במחירים מסובסדים, אך, לדבריו, ושר השיכון אטיאס עונה לו: "אני לא בעל הבית זה שר האוצר".

 

בעקבות הדברים - סערה וצעקות בדיון

חברי ועדת הכספים הגיבו לדברי השרים בחילופי צעקות בינם לבין עצמם. ח"כ מירי רגב (ליכוד) צעקה על השר אטיאס וחברי סיעתו: "במקום לספסר בקרקעות, תעשו ועדות לקיצור הליכי אישור הבנייה. נזקקי הדיור אינם ילדים של אקירוב. אתם לא רוצים להתמודד עם הבעיה האמיתית. ש"ס היתה צריכה להפוך שולחן כדי להביא למשבר קואליציוני".

  

ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) שיזם את הצעת החוק הפרטית לסבסוד המשכנתאות אמר: "ללא פתרון, אני מצביע נגד הממשלה, אחזיר את המפתחות והולך הביתה".

  

גם ח"כ אליעזר מוזס (יהדות התורה) איים להצביע נגד התקציב אם לא תיפתר מצוקת הדיור. ח"כ שי חרמש (קדימה) קרא להקצות קרקעות חינם לבנייה בפריפריה. "שלמה בוחבוט, ראש עיריית מעלות מתחנן לקבל קרקעות לבנייה ולסבסד את הפיתוח, הפסיקו לרכז את המאמץ במרכז הארץ ולאפשר לקבלנים לעשות ספקולציות במחירי הקרקע".

 

ח"כ חיים אורון (מרצ) אמר כי אין כשל שוק, אלא רק כישלון של הממשלה בהפקרת נושא הדיור לכוחות השוק שאיכזבו והפתרון הוא אלפי יחידות דיור ציבורי. ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הציע לחייב כל קבלן להקצות 20% מכל פרוייקט לדיור ציבורי. "על רקע זה אפשר לעשות משבר קואליציוני", אמר השר. אטיאס הגיב: "אני מסכים, אבל חברי הכנסת עושים עבודה קלה בהאשמת מנהל מקרקעי ישראל בבעיה כשהאוצר הוא זה שקובע את המדיניות התקציבית.

 

נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, אמר שהוא בעד סבסוד המשכנתאות ושיווק קרקע על בסיס מחיר הדירה למשתכן. "נסכים להתמודד על מחיר הבנייה ובכך נוכל לספק דירות שהציבור יעמוד בהן", אמר. "אבל הבעיה שלנו היא אחרת ומה שהיינו בונים ב-12 חודש, אנחנו נאלצים היום לבנות ב-36 חודשים כי אין מספיק עובדים מקצועיים בענף הבנייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר השיכון אריאל אטיאס
צילום: מאיה קופרמן
מומלצים