שתף קטע נבחר

סלולר 2011: מהר יותר, חזק יותר, ואולי אפילו זול

איזו מערכת הפעלה ניצחה את המשחק ב-2010 ואיזה מערכת הפעלה תצטרך קוסם כדי לחזור לזירה? מה הטכנולוגיות שעשו את 2010 ואילו טכנולוגיות יעשו לנו את 2011? סיכום שנה סלולרי. הלו. הלו

בשנה האחרונה ראינו טלפונים סלולריים עולים ונופלים (כן, מגיב 19. אנחנו מתכוונים לנקסוס 1 שלך), וכמה מגמות חדשות מעניינות. מה מצפה לנו ב-2011? רשתות דור רביעי, יותר טלפוני אנדרואיד, טלפונים דו-ליבתיים (תודו שזה נשמע טוב) וכמה פיתוחים חידושים מעניינים. אבל לא הכל טוב: השנה ניתקל גם בתופעות מסוכנות כמו עליה בסיכון לפריצה לטלפון הנייד.

 

מערכות הפעלה: רובוט ירוק ופעלתן

אם תשאלו את לוח השנה הסיני, השנה היתה שנת הנמר. אם תשאלו אותנו, היא היתה שנת האנדרואיד.

 

יותר ויותר חברות ביססו את הסמארטפונים שלהם על הרובוט הירוק של גוגל. היא התגלתה כנוחה וקלה להתאמה ולפיתוח אפליקציות, ונתנה ביס משמעותי בעוגת הסלולרים החכמים. לא מזמן הושק מכשיר אנדרואיד 2.3 ראשון, הנקסוס S. לפי ביקורות ראשוניות, אנדרואיד 2.3 מהירה יותר מקודמתה, אבל לא מציגה שינויים מהפכניים.

 


סמסונג גלקסי S

 

למה אנדרואיד הצליחה? בגלל שגוגל לא הגבילה את המפתחים, לא הציקה ליצרניות, ופשוט נתנה לרובוט הירוק לעשות את שלו. חברות רבות ביססו עליה מכשירים, מפתחים רבים כתבו לה אפליקציות, והלקוחות - בינתיים - מרוצים. בשנה הבאה עשוי להתבצע המהפך, והגירסאות הבאות של אנדרואיד ידיחו את סימביאן מכתרה בתור מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר לסמארטפונים. למה? תמשיכו לקרוא.

 

 

מערכת ההפעלה של נוקיה זכתה ב-2010 לחסד אחרון, עם השקת הגרסה השלישית. המבקרים אמרו שהיא לא מחדשת מספיק, ואין בכוחה להתחרות באמת ב-iOS ובאנדרואיד. אנחנו הספדנו אותה רשמית, ולא בכדי.

 

יתכן שהיצרנית הפינית הוותיקה תחזור לזירת הסמארטפונים עם השקת מכשירי meego, אבל זאת תצטרך להיות מערכת הפעלה קסומה כדי לעצור את הירידה בתפוצת מכשירי נוקיה.

 


נקסוס S

 

בנוסף, התחרות צפויה להתרחב עם הצגת Phone 7 של מיקרוסופט ו-WebOS 2.0 המעניינת של פאלם ו-HP. במהלך השנה נראה יותר מכשירים שיתבססו על שתי מערכות הפעלה אלה – שמעבר לידידותיות וממשק, גם זול יותר לפתח עבורן אפליקציות.

 

 

חומרה: מהיר יותר, חזק יותר, ועם גלימה

בשנה שחלפה הוצגו מכשירים עם מעבדים במהירות של גיגהרץ. למה זה טוב? כדי להפעיל משחקים תובעניים יותר, להפעיל מספר אפליקציות במקביל (החל מיוני, גם באייפון) בלי להשתעל ולתת יותר אפשרויות למפתחי האפליקציות ולכם, שמורידים אותן.

 

במהלך 2011 נראה יותר סמארטפונים מבוססי מעבדי ARM כפולי ליבה, כמו הטגרה 2 של אנווידיה. גם LG וגם מוטורולה כבר מפתחות מכשירים שיפעילו את המעבד החדש יחסית – מה שיאפשר יכולות מולטימדיה משופרות והפעלת משחקים מורכבים ומרשימים יותר.

 

ה-NFC, טכנולוגיית התקשורת לטווח קצר, שמאפשרת להעביר מידע בנגיעה או לשלם בחנות ע"י הנחת הטלפון על הדלפק, היא קצת כמו גלימה של גיבור על: נראה טוב, אבל ממש לא חיוני.

 

ה-NFC מציג פוטנציאל מעניין, אבל יקח זמן עד שהוא יהפוך מרעיון טוב לסטנדרט. היצרניות יצטרכו לכלול אותו במכשירים רבים, ארגונים למיניהם יצטרכו לשלב שירותי תשלום ומידע שמתאימים לו, והצרכן יצטרך להחליט שזה מה שהוא רוצה בסלולרי שלו. אלו שלושה תנאים שיכולים להתקיים, אבל יקחו זמן. 2011 תהיה שנת החדירה של ה-NFC, אבל התבססותו תתרחש רק לקראת סופה.

 

 

גייימינג: שובו של סמארטפון המשחקים

כשיש בכיסכם סלולרי חזק ומהיר, עם מסך מעולה וממשק מגע והטיה, ניתן לפתח עבורו גם משחקי תלת ממד מורכבים. כנראה שיותר סדרות משחקים פופולריות יראו נוכחות בסלולרי שלכם, ויצטרפו ללהיטי פנאי כמו אנגרי בירדס, קאט דה רופ ואחרים.

 

השנה נחזה גם בשובו של הסלולרי המוקדש למשחקים – בדמות הפלייסטיישן פון של סוני אריקסון. אם יתומחר בצורה שפויה ויפותחו עבורו די משחקים, יתכן שהוא לא יכשל כמו מכשירי גיימינג שהושקו בעבר (זוכרים את ה-Ngage של נוקיה? גם אנחנו לא).

 


 

 

רשתות: התפשטות הדור הרביעי

במהלך 2010 הוצגו לראשונה מכשירים שמתואמים לרשתות דור רביעי. מגמה זו תמשיך להתרחב ולהתפתח, מכמה סיבות טובות.

 

ראשית, מהירות העברת נתונים ברשתות יכולה להגיע ל-84 מגביט לשניה. כיום, הרשתות בישראל פועלות בעד 7.2 מגביט. קצב כזה ישנה לגמרי את תמחור השיחות: במקום לשלם על דקות, נשלם על נפח מידע, שיכלול גם שיחות, גם הודעות וגם גלישה.

 

שנית, קצב כל כך גבוה יאפשר להעביר יותר מידע בקלות. רוצים לצפות בסרט HD בסטרימינג מהרשת? לשחק במשחק מקוון כבד? אהלן וסהלן. יהיה ניתן גם לפתח יישומים מקוונים מורכבים יותר, לסנכרן אותם עם מכשירים אחרים ולשתף תכנים במהירות.

 

כיום ישנם מכשירי דור רביעי בודדים בשוק (בטכנולוגיית LTE, שמצריכה פחות התאמות מצד מפעילות הסלולר), ובמהלך השנה נראה יותר מהם. לא הרבה מדינות השיקו רשתות 4G, וגם בהן ישנה היענות מצומצמת מצד הצרכנים - אבל יש להניח שמגמת הדור הרביעי תתרחב, בהיותה אפיק ההתפתחות הטבעי של תחום הרשתות.

 

רוצים ללמוד עוד על רשתות דור רביעי? לחצו כאן.

 

פרטיות ואבטחה: מי יפלוש לכם לטלפון?

התפשטות הסמארטפונים הפכה אותם למטרה נוחה עבור פורצים ועבריינים למיניהם. בשנתיים האחרונות נתקלנו בווירוסים ייעודיים לאנדרואיד ולאייפון, וכנראה שהשנה נראה רק יותר מהם.

 

כפי שמערכת ההפעלה OSx הפכה למטרה עבור האקרים עם העליה בפופולריות המק, כך יקרה גם לאנדרואיד. מערכת ההפעלה של גוגל היא גמישה מאוד ובתפוצה רחבה, ולכן יש להניח שפושעים ינסו לפתח דרכים לפרוץ את המכשירים שלכם, לגנוב מידע או לקבל גישה לחשבונות מקוונים שונים.

 

לצד וירוסים שיוטמנו בתוך אפליקציות – דבר שקיים כבר זמן מה, נוכל לראות גם וירוסים ותוכנות זדוניות שיישלחו בצורך סמסים, עדכוני תוכנה מזויפים ושלל דרכים אחרות. כיום ישנם אנטי וירוסים לסלולרי בשוק, אולם במהלך 2011 יתכן וכל בעל סמארטפון יצטרך להתקין לו אחד. עוד מטרה להאקרים היא חנות האפליקציות. אייטונס עברה פריצה לחשבונות בשנה שעברה, וככל הנראה שמגמת הפריצה לחנויות המקוונות תימשך ותתרחב.

 

גם עבור בעלי המכשירים הטפשים אין לנו חדשות טובות: לפי חוקרים בגרמניה, הפצת הקוד הפתוח של רשתות ה-GSM איפשרה בניית "סמס מוות", שינטרל ויפגע בעשרות אלפי מכשירים מיושנים (שאינם סמארטפונים) בבת אחת.

 

אבל לא רק האקרים למיניהם מאיימים על הפרטיות שלכם: לאחרונה דווח שאפל רושמת פטנט על רכיב שיאפשר לנטרל אייפונים מרחוק, להשתמש במצלמה שלהם כדי לצלם את סביבת המכשיר ואפילו ללמוד את קצב הלב שלכם כדי לדעת מי בדיוק משתמש במכשיר. לא ידוע מה בדיוק רוצה אפל להשיג בכך, אולם החברה כבר ניסתה בעבר לאסוף מידע על משתמשיה דרך ה-GPS של האייפון.

 

ולקינוח: משאלה לשנה החדשה

השינוי הכי חשוב שהיינו רוצים לראות השנה הוא ירידה במחירים. אמנם שר התקשורת קבע שתתבצע ירידה במחירי החבילות, אבל סמארטפון ממוצע עדיין עולה כמו לפטופ (מגיב 19, חינם תמורת 89 שקל לחודש זה לא באמת חינם).

 

ליצרניות, למפעילות הסלולר ולשותפות שלהן יש אינטרס ברור להעביר כל איש, יד וסבתא מטלפונים ישנים לסמארטפונים חדישים. למה? משום שהם מהווים ערוץ נוסף לצריכת תכנים ושירותים בתשלום.

 

המשתמש הבסיסי יכול להסתפק גם בטלפון סלולרי פשוט, עם כפתורים מצופי גומי, מסך של שני אינץ' ומעבד של מחשבון מדעי. על אף שהסמארטפון הוא כיוון ההתפתחות הטבעי של השוק, עדיין מדובר במכשירים יקרים. נקווה שהיצרניות והמפעילות יקחו זאת בחשבון.

 

 

מהי ההתפתחות הכי מעניינת שיכולה להתרחש השנה? אפל תפתח את iOS ליצרנים אחרים? חייזרים יתבעו את גוגל על השימוש בדמות האנדרואיד? סוני אריקסון תשיק סמארטפון מעניין? ספרו לנו בטוקבקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנו כבוד לרובוט הירוק של גוגל. אנדרואיד
מומלצים