שתף קטע נבחר

צילום: רון פלד

אולמרט הציע: 1,000 פליטים יעברו אלינו כל שנה

מסמך סיכום שערך סאיב עריקאת ובו פירוט הצעת אולמרט מאוגוסט 2008 נחשף במלואו על-ידי רשת אל-ג'זירה. לפי עריקאת, רה"מ לשעבר הציע כי במשך חמש שנים תקלוט ישראל פליטים - 5,000 בסה"כ. ומי ישלם למשפחות שייח ג'ראח?

שנתיים אחרי שהופסק המשא ומתן של ממשלת אולמרט עם הפלסטינים - נחשפים הפרטים הסודיים: ראש הממשלה לשעבר הציע לרשות הפלסטינית שישראל תקבל לתוכה 1,000 פליטים כל שנה, במשך חמש שנים, על בסיס "הומניטרי".

 

במסמכים הפלסטיניים שנחשפו אמש (יום א') ברשת אל-ג'זירה מופיע סיכום שערך סאיב עריקאת מהצעת אולמרט. במסגרת ההצעה, ישראל תסכים להמשיך בתוכנית איחוד משפחות ולשלם לפלסטינים פיצויים על סבלם.

 

המו"מ נחשף - כל הדיווחים ב-ynet:

 

בהצעה שהוצגה לפלסטינים ב-31 באוגוסט 2008, הסכים אולמרט כי ישראל תכיר בסבל של הפליטים הפלסטינים, אך לא תיקח עליו אחריות. במקביל, דרש אולמרט שבהסכם יופיע אזכור של הסבל הישראלי. בהצעה לא מפורט סכום הפיצוי, אך נקבע כי ישראל לא תיקח אחריות להיותם של הפליטים פליטים, והפיצוי לא יהיה החזרת רכוש.

 

מתוך שידורי אל-ג'זירה באנגלית

 

עוד הציע אולמרט כי ישראל תספח 6.8 אחוזים מהשטחים, כולל ארבעת גושי ההתנחלויות: גוש עציון, כולל אפרתה, מעלה אדומים, גבעת זאב ואריאל, וגם את כל ההתנחלויות במזרח ירושלים, כולל הר חומה. זאת, בתמורה לשטח בגודל של 5.5 אחוזים משטחה של ישראל שיועברו לפלסטינים בחילופי שטחים.

 

 

אולמרט הציע כי המעבר הבטוח בין עזה ליהודה ושומרון יהיה בריבונות ישראלית, עם שליטה פלסטינית, ולא ייכלל בחילופי השטחים שהוזכרו לעיל. בין רמאללה לבית לחם יהיה כביש מיוחד, שיעקוף את מזרח ירושלים. מזרח ירושלים תחולק על בסיס קווי הצעת קלינטון, מלבד האגן הקדוש, ששאלת הריבונות עליו תידון בהמשך. בקעת הירדן לא מוזכרת בהצעה. 


מסמך הסיכום של עריקאת. "סודי. לא להפצה"

 

שאלת הפיצויים למשפחות שייח ג'ראח

בפגישה שהתקיימה חודשיים קודם לכן, ב-30 ביוני 2008, אמר ראש צוות המו"מ הפלסטיני דאז, אבו עלא, לציפי לבני כי "במסגרת חילופי השטחים ובעניין אזור שייח ג'ראח, אין מנוס מכך שאקבל אזור בתמורה". היא ענתה: "זה מותנה בהתקדמות בעניין הסוגיות שהעומדות על שולחן המו"מ".  


אולמרט עם אבו מאזן. הסכים להכיר בסבל הפלסטיני (צילום: רויטרס)

 

בפגישה מאוחרת יותר, ב-13 באוקטובר 2009, בין עריקאת לשליח האו"ם, רוברט סרי, אמר האחרון כי הוא נפגש בירושלים עם ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד וכי "הדבר היחיד שאנחנו זקוקים לו הוא מציאת פתרון מכובד למשפחות שייח' ג'ראח, ולהעניק להם סכום כסף על מנת שישכרו בתים חדשים באותו אזור, בירושלים".

 

הוא הוסיף כי הוא דיבר על הנושא עם הירדנים. עריקאת אמר לסרי באותה פגישה, כי "סלאם פיאד הוא זה שצריך לשלם את הכספים האלה למשפחות. לא אתם ולא הירדנים". סרי השיב: "כמובן".

 

אז עד כמה קרובים היו הצדדים להסכמה?

מהמסמכים עולה כי ב-2008 הביעו הפלסטינים נכונות לוותר על שטחים בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, קרקע מפותחת שעליה ישבו המתנחלים בגושי ההתנחלויות בגדה, ובתמורה לקבל קרקע לא מפותחת בצפון הבקעה, דרום הר חברון ומזרחית לרצועת עזה.

  

הפלסטינים הסכימו להשאיר בידי ישראל את הרובע היהודי בירושלים, תלפיות מזרח וגילה, וכן את הגבעה הצרפתית ופסגת זאב בצפון הבירה. סך הכל, הפלסטינים הסכימו לוותר על 6.8 אחוז מהגדה ולקבל 5.5 אחוז משטח ישראל באזורים המצוינים למעלה.


פורסם לראשונה 23/01/2011 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. הצעה נדיבה
צילום:פלאש 90
אחת המפות שנחשפו באל-ג'זירה
מפת חילופי השטחים
מומלצים