שתף קטע נבחר

החגיגה נגמרת: גם הקאווה והלמברוסקו יתייקרו

לא רק הדלק: ועדת הכספים אישרה את בקשת האוצר לייקר פי 3 את סף המכס על יינות מיובאים דמויי שמפניה, כמו קאווה הספרדי ולמברוסקו האיטלקי. המטרה הרשמית: להגן על הייצור המקומי, אך לטענת היבואנים יינות אלה אינם מיוצרים כלל בארץ

הגדלת המכס צפויה לייקר באופן ניכר את מחירי היינות הנפוצים דמויי השמפניה המיובאים לישראל, דוגמת קאווה הספרדי ולמברוסקו האיטלקי. המכס על יינות אלה יתייקר פי יותר מ-3 לעומת התעריף הקיים.

 

גל התייקרויות במשק הישראל:

 

ועדת הכספים אישרה היום (ג') צו מכס לבקשת האוצר, אשר מעלה את סף המכס ליינות דמויי השמפניה מ-1.06 שקל ל-3.75 שקל לליטר. מדובר בתעריף המכס המינימאלי שיכול לגדול בפועל בתעריפים גבוהים יותר לפי מחיר הייבוא לכל משקה.

 

הסיבה המוצהרת להגדלת המכס היא הגנה על הייצור המקומי. המכס החדש נקבע בתיאום עם משרד החקלאות ותעשיית היין המקומית. היבואנים הזהירו את הוועדה שהגדלת המכס תייקר את היינות לפחות ב-20%. היום היינות הנפוצים הללו נמכרים לצרכן ב-20-30 שקל לבקבוק ברכישה כמותית של 4-3 בקבוקים ב-100 שקל.

 

רשות המסים הסבירה בוועדה כי ביטול מסי הקנייה בשנת 2007 על יינות ניתזים (השם העברי של היין דמוי השמפניה) הוריד את רמת המחירים בצורה משמעותית הן מהייצור המקומי והן של היינות המיובאים. מהלך זה הביא לשגשוג כללי בענף. הרשות ציינה כי בעקבות ביטול המס חל גידול מאסיבי של הייבוא מאירופה. הרשות טענה כי בתקופה האחרונה מתקשים היצרנים המקומיים הישראלים להתמודד בתחרות מול היינות המיובאים שבטווח המחירים הנמוך וניכרת פגיעה גם ביינות הלבנים מתוצרת מקומית.

 

עוד טענה הרשות כי הגדלת המכס תאפשר את שימור המצב הקיים בטווח המחירים הגבוה של היינות המיובאים, לגביהם לא דווח על פגיעה בייצור המקומי. הרשות הודתה כי העלאת סף המס תתבטא בעיקר בטווח המחירים הנמוך.

 

הפגיעה העיקרית: ביינות הזולים

נציג משרד החקלאות טען כי בחסות ביטול מס הקנייה על יינות התחכמו היבואנים והביאו לארץ יינות שאינם תוססים באופן טבעי דוגמת השמפניה. לדבריו, מדובר ב"יינות לבנים רגילים שמילאו אותם בגז דו תחמוצת הפחמן, הרחוקים מהשמפניה, ואלו בעצם יינות מותססים באופן מלאכותי".

 

נציג היבואנים דחה טענה בטענה נגדית שלא מדובר ביינות מוגזים ולפחות היינות הפופולאריים דוגמת הקאווה והלומברוסקו הם תוססים באופן טבעי. לדבריו מדובר ביינות המיוצרים מזני ענבים שלא גדלים בישראל והקאווה במיוחד מיוצר בשיטה שאיננה נהוגה בישראל. הוא טען כי בטווח ארוך הגדלת המכס תזיק לייצור המקומי "כי אין לתעשיית היין הישראלית מסורת או תעשייה שוות ערך לייצור היינות המיובאים הפופולאריים".

 

הוועדה לא קיבלה את טענותיו ואישרה פה אחד את צו המכס המוגדל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
תסיסה טבעית או מלאכותית?(אילוסטרציה)
צילום: Index Open
מומלצים