שתף קטע נבחר

צילום: AP

המצרים בעננים: "ניתן זמן לצבא, אבל לא נוותר"

החגיגות על הסתלקות מובארק נמשכו כל סוף השבוע. הצבא שתפס את השלטון משדר יציבות, ההמונים מבטיחים לעקוב אחרי המעבר לחופש אמיתי ואובמה מבטיח לעזור. בישראל בירכו על שמירת הסכמי השלום, ומחכים להתפתחויות. "כסף לביטחון? מאיפה ניקח - מהרווחה? אסור להחליט בחופזה"

שחר של יום חדש יפציע הבוקר (יום א') על מצרים. אתמול עוד נמשכה האופוריה על ההצלחה המסחררת של המהפכה העממית שהפילה את הנשיא חוסני מובארק, אך לאט לאט צפים סימני השאלה. הצבא תפס את השלטון, והמפגינים עוקבים אחרי כל צעד בדרך לחופש. "30 שנה לא רקדנו ככה בחופשיות", אמרה אמש ל-ynet סיהאם זכריה, שחגגה בקהיר, "עכשיו ניתן למועצה הצבאית זמן, אבל כל טעות תביא אותנו לחזור ולהפגין". גם בירושלים מצפים בדריכות ובדאגה להתפתחויות.

 

מזרח תיכון חדש - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

זכריה סיפרה ש"אלפי נשים רקדו מאתמול בלילה עד שבת בערב. אנחנו מאושרים שהגענו לנקודה הזאת. לעם המצרי יש דרישות, ועד עכשיו המועצה הצבאית עובדת לפי בקשות והצרכים של העם. הם חייבים לממש את כל הדרישות באופן דחוף וטוטאלי, והפעם תהיה ביקורת הדוקה על השליטים".

 

אתמול כבר יצאה לדרך "מצרים החדשה". ראש המועצה העליונה של כוחות הצבא, מוחמד חוסיין טנטאווי, שהפך לשליט בפועל, קיים סדרת פגישות עם ראש הממשלה, שרים וגורמי משפט. לפני כן מסר הצבא הודעה מרגיעה - לפיה יעמוד בכל ההסכמים שעליהם חתומה מצרים.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בירך על הודעת הצבא, ובהמשך עשה זאת גם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שבניגוד לנתניהו - בלט בדרישתו ממובארק להתפטר. "הנשיא מקדם בברכה את מחויבות הצבא למעבר לדמוקרטיה אזרחית ולמחויבויות הבינלאומיות, בראשן הסכם השלום עם ישראל", נמסר מהבית הלבן.

 

צילום: AFP

 

אובמה שוחח על המצב במצרים עם מנהיגי בריטניה, טורקיה וירדן - שם נערכו בתקופה הארחונה הפגנות נגד השלטון. הנשיא האמריקני ציין שארה"ב תעניק כל תמיכה נדרשת לעם המצרי, שמצפה למעבר מסודר לדמוקרטיה.

 

"שמובארק יחזיר את הכסף שגנב מהעם"

לצד המשך חגיגות רגועות יותר, בכיכר תחריר שרר אמש שקט, ולפי דיווחי "אל ערביה" יותר מ-90 אחוזים מהמפגינים כבר עזבו. כמה ממארגני ההתקוממות העממית הודיעו שהם מקימים ועדה "להגנה על המהפכה ולמשא ומתן עם המועצה הצבאית העליונה".

 

 

מסעוד מחסן, שצהל ברחובות, סיפר ש"העם המצרי עדיין חוגג אחרי התפטרותו של הרמאי והגנב והפושע מובארק, אבל זה לא אומר שנרים ידיים ונוותר בקלות. אנחנו ממשיכים להתייצב בכיכר עד שנשיג את מבוקשינו, קודם כל להפסיק את עבודת מועצת השורא, להעיף את כל מי שקשור לשלטון מובארק ולעבוד על קיום בחירות נקיות וחופשיות".

 

סעיד מחמוד הוסיף שבשבת נערכו תפילות לזכר השאהידים שנהרגו בהפגנות. "הדם שלהם לא יעבור בשלום, צריך להעניש את כל מי שגרם למותם דרך השלטון החדש". מחמוד גם דיבר על תחושותיהם של מצרים רבים, "שמובארק יחזיר את הכספים שגנב מהעם. אם הכסף יישאר איתו הוא ימשיך להאכיל את המשפחה שלו על חשבון העניים".


חיילים מקיפים את כיכר א-תחריר. מנסים ליישר קו (צילום: AP)

 

הצבא עושה מאמצים ליישר קו עם המפגינים. נאייל עאדל, חייל בצבא המצרי, סיפר ל-ynet שכוחות גדולים פועלים לעצור את "הפושעים שגרמו להרג וגניבת רכוש מהבתים והעסקים. עצרנו הרבה אנשים, ונמשיך עד שננקה את מצרים מכל הלכלוך הזה. אני אישית עצרתי חייל שאמר שאנשי מובארק הורו לו לעשות את זה".

 

בתוך כך, הטיל התובע הכללי צו איסור יציאה ממצרים על 43 מבכירי השלטון הקודם, בהם ראש הממשלה אחמד נזיף, שר הפנים חביב אל-עדלי וכן שר ההסברה אנאס אל פקי, שניסה כנראה לברוח, הושם במעצר בית וכבר הודיע על התפטרותו. תנועת "האחים המוסלמים" הודיעה בינתיים שהיא כלל לא מעוניינת לתפוס את השלטון: "האחים המוסלמים לא מחפשים רווח אישי, לכן לא יתמודדו על הנשיאות ולא ישאפו להשיג רוב בפרלמנט".

  

דווקא עכשיו - מהלך מדיני?

בינתיים בישראל - המתנה דרוכה ושקטה. השגרירים בחו"ל קיבלו הוראה מפורשת לא לדבר בנושא. גורם מדיני בכיר אמר אמש ל-ynet כי "הפלת שלטון בגלל סיבות של דמוקרטיה זה לא דבר של מה בכך במזרח התיכון. כבר היו מקרים שמשטרים הופלו והוחלפו על רקע שנאה למערב ולישראל, אולם הסיבות שבגינן מתרחשת המהפכה במצרים אינן שוליות. מדובר בשלב ראשוני, לכן לגמרי לא ברור מה ייבנה שם. זה יכול להיגמר טוב, עם משטר שיכבד הסכמים וישמור על היציבות וזה יכול להיגמר גם רע. טנטאווי במקום מובארק זה לא בדיוק דמוקרטיה".


הפגנת תמיכה בנצרת. ישראל עוקבת בדריכות (צילום: חגי אהרון)

 

בישראל מנסים לשמור על קשר עם מצרים, וטנטאווי שוחח אמש בטלפון עם שר הביטחון, אהוד ברק. בירושלים בוחנים גם את ההשפעות האזוריות. לדברי הגורם המדיני, "למה שמתרחש שם יש השפעה על כל העולם הערבי, צריך לראות האם תהיה יציבות או כאוס, דמוקרטיה או דיקטטורה. בכל מקרה אסור כרגע להיכנס לפאניקה. ישראל היא מדינה חזקה ויציבה ולא צריך להיחפז לשום דבר".

 

ראש הממשלה הנחה כבר בשבוע שעבר להאיץ את הבניה של הגדר בדרום. במערכת המדינית היו שהעריכו כי לנוכח ההתפתחויות, ישראל תצטרך להגדיל את תקציב הביטחון ולהפנות מאמץ על מנת להיערך גם לאפשרות של שלטון לא אוהד במצרים. גורמים בשביעייה טענו אמש כי "אנו מספיק מבוגרים וחזקים כדי לא לקבל החלטות חפוזות.

 אם יקרה משהו שלילי נצטרך לבחון את הכל מחדש, אולם צריך לזכור כי הצבא המצרי לא נמצא במצב להילחם בנו כרגע". מלבד זאת, הוא הזכיר, "מאיפה נביא עכשיו כסף להגדלת תקציב הביטחון? ניקח מהחינוך, ניקח מהרווחה? אין צורך להיכנס לפאניקה".

 

דווקא בתקופה זו של חוסר יציבות, בוחנים בישראל גם את הצורך בחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים כדי למנוע תרחיש של השתלטות קיצונים וערעור היציבות. "אסור לנו לאבד שליטה, ישראל צריכה ליזום תהליך מדיני", אמר הגורם המדיני. "המצב הנוכחי לא יכול להימשך. הקיפאון אינו טוב לישראל וישראל צריכה לעשות מאמצים כדי להוביל תהליכים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתפללים בכיכר. לאן פנינו מועדות?
צילום: AP
טנטאווי. לא מבזבז זמן
צילום: רויטרס
הצבא ברחובות. מתגאה בגל מעצרים
צילום: AP
מתעדכנים ביום ההיסטורי
צילום: AP
אובמה. מציין במיוחד את הקשר עם ישראל
צילום: AFP
מומלצים