שתף קטע נבחר
צילום: index open

איזו חיה מופיעה בתמונה?

גולשים רבים חשפו את המריח הקוצני בחידה הקודמת - הלא הוא קיפוד החולות, שסובל מאובדן השטחים החוליים המהווים עבורו בית. והשבוע - מזהים את בעל החיים? טקבקו לנו

האף הסגיר את זהות החיה האלמונית שפורסמה בחידה שעברה, ורבים מהגולשים חשפו את המריח הקטן והקוצני - זהו קיפוד. רעי סגלי ממצובה ומגיב מס' 29 שקרא לעצמו ברווז אמבט, לא רק שצדקו בזיהוי, אלא הצליחו לעלות על זהותו המדוייקת של הקיפוד - קיפוד חולות. מחיאות כפיים למפענחים באשר הם במרחבי הרשת.

 

אך גם הגיעו מבחר נסיונות זיהוי מעניינים. בין החיות שעלו הפעם בגורל ניתן לציין: עצלן, דורבן, גרביל החולות,גירית, צבוע מפוספס, חדף, כלב, נמר, צרצר, חפרפרת, חולד, חמוס, עכברוש, נמיה, שועל, קוצן זהוב, סוריקטה, חתולה, אופוטסום, נוטריה, היפופוטם ואפילו קרנף.

 

מגיב 126 טען שזהו האף של שליט לוב, קדאפי, ובהסברו טען כי זו "חיה ייחודית, מרשימה וססגונית, ביישנית משהו ונוטה להסתתר. נותר ממנה רק פרט אחד החי בלוב וגם הוא בסכנת הכחדה ,מציע לשלוח צוות מהמוסד להגנת הטבע ללכוד אותו ולפחלץ". מגיב מספר 76 שהזדהה בכינוי פרופסור גוטמן, חשד באפו של מחבר החידה וטען כי זהו "ארליכמוני מצוי חי במישור החוף". מחבר החידה מודה כי יש לו אף גדול יותר מקיפוד החולות.

 

צילום: ניר גייגר

 

 

מי שצילם את קיפוד החולות ואת האף השעיר שלו הוא הצלם ניר גייגר מתל-אביב ובאתר שלו תוכלו למצוא תמונות מרהיבות נוספות של בעלי חיים. הקיפוד עצמו, היה מאושפז בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, אליו מגיעים מדי שנה אלפי חיות פצועות. כאן תוכלו לצפות בסיפורי השיקום של קיפודי חולות, קיפודים מצויים ואפילו קיפוד מדברי.

 

הקטן שבחבורה

בישראל מצויים שלושה מיני קיפודים, הקיפוד המצוי, קיפוד החולות וקיפוד המדבר - כולם נחשבים לחיות בר מוגנות ואסור להחזיקם בשבי. קיפוד החולות נחשב לקטן מבין החבורה, הוא אוכל-כל ופעיל בלילה. עם התרחבות שטחי הבנייה והחקלאות, נפגעים גם השטחים החוליים, המהווים בית לקיפודי החולות. גם מאבקים עם קרובי משפחתם, הקיפודים המצויים על טריטוריות מהווים עבורם אתגר לא קטן. 

 

גבם וצידי גופם של הקיפודיים מכוסה בקוצים, ושאר חלקי גופם בשערות. הזנב קצר ומכוסה שיער דליל. לרוב המינים 5 אצבעות בכל כף רגל. שמיעתם מפותחת ומסייעת להם לאתר את טרפם, או את טורפם, בשטחים פתוחים. חוש הריח וחוש הראייה שלהם יעילים למרחקים קטנים. הקיפודים מסוגלים לשחות, ואף לטפס במקצת.

 

להגנתו, הקיפוד מגיב ב"התקפדות": לאורך צדי הגב מצוי שריר עור חזק מאוד, ושני קצותיו מחוברים בעורף ובחלקו האחורי של הגב. כאשר מתכווץ שריר זה, מתקמר הגב, והראש, הרגליים והזנב מתכנסים אל הבטן המתכווצת. בדרך זו הופך הקיפוד לכדור מכוסה קוצים, כאשר פתח צר בלבד נותר לנשימה. כתגובה לגירוי שלילי, (מגע יד אדם, למשל), מגיב הקיפוד בהתקפדות חלקית, וכך, כאשר הוא מוגן חלקית, הוא בודק באמצעות כל חושיו את מהות הגירוי. ככל שהוא פוחד יותר - הוא מתקפד יותר.

 

הקיפודים ניזונים לרוב מחרקים, אך גם מבעלי חיים קטנים אחרים, ובמידה מסויימת גם מצמחים. אכילתו של טרף גדול נעשית בדרך של לעיסת הטרף ובליעתו בלי לקרוע אותו לגזרים.

 

כאשר הם אוכלים חרקים בעלי בלוטת ארס, הם קוטעים את הקטע המכיל את הבלוטות, ואינם אוכלים אותו. טרף גדול הם ממיתים על-ידי טלטול או על-ידי נשיכה עמוקה, כשהקיפוד מצמיד אותו לקרקע או לעצם קשה בעזרת הרגליים הקדמיות. אם הטרף מפרפר, מכווץ הקיפוד את עור הראש כרפלקס, ומושכו קדימה במאמץ להרגו, וכך ננעצים קוצי הראש בטרף.  

 

הקיפודים פעילים בדרך כלל בלילה, וביום הם מסתתרים במחילות, בסבך צמחייה עבותה, או תחת ערימות זרדים. לרוב הם כורים את מחילותיהם בעצמם, אך אין הם שוהים יותר מלילה באותה המחילה, והם מחליפים מחילה בתחום המחייה שלהם מדי לילה. לערך המלא באנציקלופדיית ynet

 

והשבוע: מה בתמונה ולאיזה בעל חיים זה שייך?


 

מזהים את החיה שבתמונה? אתם מוזמנים להציע את תשובותיכם בתגובות למטה. הפיתרון כרגיל, יתפרסם בשבוע הבא. המדייקים יזכו בתהילת עולם וירטואלית. בהצלחה!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למי זה שייך?
קיפוד חולות. צילום: ניר גייגר
מומלצים