שתף קטע נבחר

היום: הממשלה תדון בתוכנית הנדל"ן של נתניהו

ראש הממשלה יציג בפני השרים "מסלול עוקף ביורוקרטיה" לסיוע בבלימת עליית מחירי הנדל"ן. במסגרת התוכנית יובאו לאישור מהיר תוכניות להקמת כ-50 אלף יחידות דיור בתוך 18 חודשים

היום (א') צדון הממשלה בתוכנית החירום בתחום הנדל"ן שהציג בשבוע שעבר ראש הממשלה בנימין נתניהו. במסגרת התוכנית יובאו לאישור מהיר תוכניות להקמת כ-50 אלף יחידות דיור בתוך 18 חודשים. התוכניות יאושרו ב"ועדות דיור לאומיות" (וד"לים) שיפעלו כוועדות משנה של ועדות התכנון המחוזיות ויעסקו אך ורק בתוכניות בנייה ומגורים, ולא ימתינו בתור יחד עם עוד מאות תוכניות אחרות של בנייה למסחר ולתשתיות.

 

 

במסגרת התוכנית, יוטל על שר השיכון והבינוי אריאל אטיאס להכין בתוך 14 יום רשימת תוכנית לבנייה למגורים שהגישה הממשלה. התוכניות יקבלו סימון מיוחד שיבדיל אותן מתוכניות אחרות. אחד הקריטריונים לפיהם תגובש רשימת התוכניות היא תרומת התוכנית להגדל ההיצע באיזורי הביקושים - ולא רק בפריפריה.

 

כמו כן, יוטל על משרדי הפנים, האוצר ונציבות שירות המדינה לקבוע בתוך 14 יום משאבים ותקנים בנוסף לקיימים כיום במוסדות התכנון, הדרושים לשם קידום מיידי של התוכנית. על שר השיכון והבינוי יוטל לגבש מתכונות חדשות לשיווק תוכניות למגורים ולבנייה. במסגרת זו יגבש אטיאס מתכונת לשיווק קרקע המיועדת לבנייה להשכרה, וכן מתכונת מעודכנת לשיווק קרקע במסגרת מחיר למשתכן.

 

מבחינת ההיסט הסביבתי, יש לציין כי הוועדה רשאית להחליט בכל הנוגע להאצת הבנייה, בדבר הכנסת תסקיר מקוצר לעניין השפעה על הסביבה או בדבר אי קיום צורך בתסקיר כלל.

 

הוועדות החדשות יוכלו לאשר תוכנית תוך מספר שבועות, במקום תקופה של 7 שנים - משך התהליך היום. כשהציג את התוכנית, הדגיש נתניהו כי שתי רפורמות נדרשו כדי לפתור את מצוקת הדיור - האחת שכבר יצאה לדרך והרפורמה במינהל מקרקעי ישראל שלדבריו נתקעה בגלל בעיות שכר של העובדים.

 

השרים ישי ואטיאס אמרו שהוד"לים יהיו במתכונת מוקטנת של הוועדות המחוזיות באייוש דומה, אבל יטפלו רק בתוכניות בנייה שיקבלו את הסימון המייחד אותן כ"תוכנית להאצת הבנייה".

 

משרד השיכון והמינהל יקבעו את הקריטריונים

ראש הממשלה הוסיף, כי הרשימה של 50 אלף הדירות תתחדש באופן שוטף במהלך 18 החודשים של המבצע, ואם תוכנית אחת תצא מהרשימה בגלל אישור, או הקפאה, או ביטול מיד תצורף לרשימה תוכנית אחרת במקומה.

 

את רשימת התוכניות תקבע הממשלה על פי קריטריונים שייקבעו מראש על ידי משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל. השרים ישי ואטיאס ציינו כי ניתן יהיה לערער גם על האישורים שייתנו בוועדות החירום. "מדובר בכביש עוקף או מסלול מהיר, או מסלול ירוק", אמרו, וראש הממשלה הוסיף: "כאילו מצד אחד סוללים כביש ראשי לירושלים, ולצדו כבישים מהירים עוקפים".

 

אטיאס הוסיף: "כל התהליך יבוצע באופן חוקי כמו היום בהבדל אחד - הוא יהיה הרבה יותר מהיר". שר השיכון הדגיש, כי הועדות יכולות לקום כבר לאחר קבלת ההחלטה בממשלה. "לא דרוש חוק מיוחד להקמתן וניתן יהיה להרכיבן כבר בשבוע הבא כדי שיתחילו לעבוד מיד".

 

באשר לסמכויות הרחבות שיידרשו עבורן אמר אטיאס, כי הן יזדקקו לחקיקה מיוחדת שתוגש לאישור הכנסת בהקדם ותעבור לכל המאוחר לפני פגרת הקיץ.

 

"רה"מ עוקף את הרפורמה של עצמו"

יום לאחר הצגת התוכנית נשמעה ביקורת בוועדת הפנים על פרטיה. יו"ר הוועדה ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) נפגע מדברי נתניהו, שתקף את הקצב האיטי לדבריו של העבודה על חוק התכנון והבנייה החדש בוועדה. אזולאי אמר כי דברי נתניהו הם "הוצאת לעז" על השקעה של צוות גדול ומסור, שקשה לעבור עליה על סדר היום".

 

אזולאי אמר שהוועדה משתפת את הציבור ונעזרת בצוות מומחים שמספקים לה שירותים תכנוניים ומשפטיים. "קצב הדיונים מושפע מסוג הנושאים", ציין. "אבל אני דוחה את הטענה שאנחנו מעכבים את הדיונים. החוק הקיים נחקק במשך שבע שנים, ומאיתנו דורשים שנעבוד יותר מהר". אזולאי הדגיש: "לא אתן ידי למהלכים כאלה. אם ראש הממשלה מאשים אותנו הוא טועה. הכנסת היא לא שוק ולא בסטה שאפשר להעביר דברים ממקום למקום. תפקידנו לדון בחוק באופן יסודי ולא כלאחר יד.

 

גם ח"כ דב חנין (חד"ש) תקף את תוכנית נתניהו: "בתוכנית החירום של הוד"לים ראש הממשלה בוחר לעקוף הליך חקיקה באמצעות מהלך בעייתי ומסוכן במיוחד", אמר. "ברור לחלוטין שאי אפשר לתכנן בנייה למגורים בלי כבישים, בתי ספר ומקומות תעסוקה ובלי לדאוג לסביבה ולבריאות התושבים".

 

ח"כ ניתן הורוביץ (מרצ) אמר כי נתניהו עוקף את הרפורמה של עצמו ולא צריך עוד וועדות חירום אלא רק לתגבר את ועדות תכנון ובנייה הקיימות ולהרחיב את סמכויותיהן. "וועדות הוד"לים הן מעשה שאבד עליו הכלח", הדגיש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו
צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט
מומלצים