שתף קטע נבחר

צילום: AP

ישראלי שפיקח בפוקושימה: "הם יותר יֶקים מיֶקים"

מדען ישראלי לפיזיקה גרעינית, שפיקח בעבר מטעם האו"ם על הכורים ביפן, מרגיע את ההיסטריה: "אני יודע איך הם בנויים בטיחותית, קטסטרופה הינה תרחיש רחוק". לדבריו, הזמן עומד לטובת היפנים, "הרדיואקטיביות דועכת בקצב גבוה"

הישראלי שהגיע הכי קרוב לכורים ביפן: במשך כמה שנים פיקח ד"ר לפיזיקה גרעינית מישראל על כורים גרעיניים ברחבי העולם מטעם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ביניהם גם אלה שנפגעו ברעש האדמה הקטלני ביפן. לדבריו, מהיכרותו עם הכורים היפניים, יש סיכוי קטן שהנורא מכל יקרה, ואנשים ימותו כתוצאה מקרינה גרעינית.

 

על סף אסון גרעיני ביפן - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

בראיון ל-ynet מספר המדען, שמעדיף להישאר בעילום שם, כי אמנם עברו שנים רבות מאז ביקורו האחרון בפוקושימה, אך הוא מכיר היטב את הכורים שם, אליהם נשואות כעת עיני העולם כולו. "ראיתי את כל הכורים הללו פעמים רבות בעת הפיקוח, ואני יודע איך הם בנויים בטיחותית, ומבחינה זו אני יכול לומר שהכורים בנויים היטב וקטסטרופה הינה תרחיש רחוק".

 

צילום: בועז ארד

 

המומחה הישראלי ניסה לצנן את האווירה, והסביר כי תסריטי הבלהות על אסון גרעיני דוגמת זה שאירע לפני 25 שנה באוקראינה לא יתממשו. "בואו נשכח מצ'רנובּיל, פיצוץ כמו שם שהכל עף החוצה והתפזר לכל עבר, זה לא יהיה זה אף פעם בפוקושימה". הוא הודה כי עדיין קשה להשיג מידע על הנעשה בכורים היפנים, "אבל עם הימים שעוברים הכור פולט פחות ופחות, לכן הזמן הוא לטובת היפנים והכורים". הוא הדגיש כי ביפן נקטו באמצעי בטיחות שמסייעים למנוע אסון.

 

בגלל הרוח: אם יקרה אסון, הוא יהיה איטי

עם זאת, ציין המדען הישראלי, ש"אם האסון אכן יקרה חלילה, זה יהיה תהליך איטי יותר של שחרור חומר רדיואקטיבי, שיזהם את הסביבה, ויגרום לכך שבאזורים בהם תעמוד על רמה גבוהה אנשים לא יוכלו לחיות". במצב כזה, הרבה מאוד תלוי בכיוון הרוח, וגם הבירה טוקיו אינה חסינה: "אם חלילה החשיפה הגבוהה תגיע לשם,

לא יוכלו מיליוני התושבים להמשיך ולגור שם".

 

החשש הגדול ביותר נמצא לדבריו בכור מספר 3 בפוקושימה, "שם מצויה תערובת של אורניום ופלוטוניום - החומר הרעיל ביותר שקיים. פיזור של הדלק הזה הינו מסוכן יותר". הוא הסביר כי המפתח להצלת המצב נמצא כעת בפעולת מערכות הקירור, הסביר המומחה. "מדברים על חשמל שיחזור, זו התקווה הגדול, הוא יוכל להציל את מערכות הקירור".

 

נקודה רגישה נוספת היא כור מספר 4, "שם מדברים על מוטות דלק שרופים המצויים בתוך בריכה, שאין לה מעטפת הגנה של ממש". מוטות כאלה, מסביר הדוקטור, מכילים הרבה מאוד חומר רדיואקטיבי בשל היותם שרופים. גם כאן, מציין הפקח לשעבר, הזמן עומד לצד היפנים. "הרדיואקטיביות די הולכת ודועכת בקצב גבוה יחסית". לדבריו, הנקודה המשמעותית מצויה בשאלה האם המוטות נחשפו לאוויר. "האמריקנים טוענים שכן, והיפנים טוענים שלא כך, הדיווחים סותרים".

 

היפנים קפדנים

הוא לא שלל אפשרות כי הממשלה ביפן "מסננת דיווחים על מנת למנוע היסטריה", אך גם אם מאמינים לממשלה היפנית או לא, "זה לא הירושימה או נגסאקי. הציבור מקשר גרעין לתגובת שרשרת של פצצה ומדמיין תרחישים. לא סביר כלל שהקרינה תגרום לתמותה מיידית, זה לא קרה ולא יקרה. זהו חומר שמתפזר, אין צורך להיכנס להיסטריה, והסיכויים קטנים מאוד שהנורא מכל אכן יקרה".

 

הוא סיפר כי בביקוריו ביפן הוא הבחין בהקפדה היפנית על הפרטים ועל אמצעי הבטיחות. "הם יותר יֶקים מהיֶקים", ציין הפקח לשעבר, "בכל הביקורים שלי שם, ראיתי את צורת ההתנהגות של העובדים, את העמידה על הדרישות, המשמעת".


הזמן פועל לטובת היפנים. מסוק מסייע לצינון הכורים (צילום: AP)

 

הוא הוסיף לשבח את אמצעי הבטיחות בכורים ביפן, שננקטים לדבריו בכמה מעגלים, ומה שלמעשה נפגע הוא הבניין שמשמש כמעטפת החיצונית ביותר של הכור. "אין כל ראיות לכך שחלק פנימי יותר נפגע", הוא הדגיש. "דוד הרתיחה עשוי מבטון ופלדה עבים ביותר, שנמצאים בתוך מתחם מוגן נוסף. מעל כל אלה ניצב הבניין שצולם שנפגע". לדבריו, "כל התופעות שראינו עד כה,

עדיין לא אומרות שהדלק נפגע, ואם זה אכן המצב, "החומר הרדיואקטיבי לא ברמה שמסכנת את האוכלוסייה באזור".

 

למרות שיפן היא מדינה שמועדת לרעידות אדמה חזקות, החליטה הממשלה לבנות את הכורים בצפון-מזרח המדינה לפני כארבעים שנה. לדברי המומחה הישראלי, "היפנים מאוד זהירים, הם עשו מחקרים והחליטו לבנות את הכורים, ויש להבין שאז גם הקריטריונים היו ברמה אחרת". הוא הדגיש כי למרות הכל, יש לזכור שהכורים עמדו ברעידת האדמה בדרגה שלא הייתה כמוה, 9 בסולם ריכטר, "וגם מערכת הקירור עבדה לאחריה, והצונאמי היה זה שהגיע וחיסל את מערכת הקירור". גם המערכת הפנימית, המשיך לסנגר על היפנים, "עבדה 8 שעות על סוללות לאחר מכן, עד שהן אזלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא תהיה תמותה. בדיקת קרינה
צילום: רויטרס
"אין צורך להיכנס להיסטריה"
צילום: AP
מומלצים