שתף קטע נבחר

הקבלנים ניצחו: האחריות למבנים - רק 20 שנה

שיטת הסלאמי גרסת הנדל"ן: ועדת הכלכלה קבעה כי קבלנים יהיו אחראים לפגמים במבנים במשך 20 שנה. בכך, רשמה התאחדות הקבלנים ניצחון לאחר שהפחיתה ב"שתי פעימות" את הצעת החוק המקורית של הממשלה, שדרשה אחריות של 30 שנה

הלחץ של הקבלנים עבד: ועדת הכלכלה של הכנסת, קיימה היום (ג') דיון מחדש בהצעה לתיקון חוק המכר (דירות) והחליטה להפחית ל-20 שנה את תקופת האחריות החלה על הקבלנים לפגמים יסודיים שהתגלו בשלד הבניין ושבגללם הדירה לא ראויה למגורים.

 

אחריות הקבלן בפועל לפגמים יסודיים מוגבלת כיום לשבע שנים ("תקופת הבדק" כלשון החוק). הצעת החוק המקורית, שהוגשה לכנסת ביוזמת הממשלה, ביקשה להרחיב את האחריות ל-30 שנה. הצעת החוק שכבה בוועדה מספר שנים, והדיון בה התעכב בשל לחצים שהפעילה התאחדות הקבלנים על ראשי הוועדות הקודמים.

 

לפני כחודש וחצי אישרה סוף כל סוף הוועדה את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית, אך החליטה לקצוב את תקופת האחריות ל-24 שנים. בלחץ של התאחדות הקבלנים קיימה היום הועדה דיון נוסף וההצעה תוקנה כך שמספר שנות האחריות ירד ל-20 שנה.

 

מנכ"ל התאחדות הקבלנים, מוטי כידור, אמר היום בדיון, כי הקבלנים ביקשו לדון בסעיף פעם נוספת, לאחר שבדקו באמצעות חברת BDO את המצב במדינות ה-OECD. לדבריו, במרבית המדינות תקופת הבדק מוגבלת לכ-10 שנים וחובת ההוכחה של הנזקים מוטלת על רוכשי הדירות. לפיכך הוא ביקש להוריד את תקופת הבדק ל-15 שנים בלבד.

 

מנגד, פרופ' יגאל שוחט מאוניברסיטת בן גוריון טען כי במדינות ה-OECD יש מכוני בקרה, המבצעים בקרת תכנון ברמה מתקדמת הרבה יותר לנעשה בישראל. לדבריו, באותן מדינות יש תהליך בקרה כפול, שלא כמו בישראל, ולכן אין מקום להשוואה. היועצת המשפטית של משרד הבינוי והשיכון, ציפי בירן, ציינה כי בדנמרק עומדת תקופת האחריות על 20 שנה ובספרד על 15 שנה.

 

היו"ר שאמה-הכהן אמר בדיון, כי הוא אינו סבור שהוועדה טעתה כשקבעה את תקופת הבדק ל-24 שנים. עם זאת הוא ציין, שיש למצוא את נקודת האיזון בין האינטרסים השונים וכי הוא לא מוצא לנכון להחמיר בנושא תקופת הבדק יתר על המידה. לפיכך הוא הציע לקצר את תקופת הבדק ל-20 שנה, ולהתאימה לתקופה המחמירה ביותר המקובלת במדינות ה-OECD.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים