שתף קטע נבחר

"טורקיה דורשת מישראל שמות החיילים מהמשט"

עיתון בטורקיה דיווח, כי התובע הכללי העביר לישראל דרישה - לקבל את שמות וכתובת החיילים שהשתתפו בהשתלטות על המרמרה לפני כשנה. התובע גם דרש לקבל את שמות הגורמים הצבאיים והממשלתיים שנתנו את ההוראה

בטורקיה רוצים לדעת מי הורה לפעול נגד המרמרה, לפני שנה: התביעה הטורקית העבירה בימים האחרונים מכתב לישראל, בו היא דורשת מידע על זהותם של החיילים הישראלים, שהשתתפו בפעולת ההשתלטות על הספינה שהיתה בדרגה לעזה. בפעולה נהרגו תשעה פעילים. כך דיווח העיתון הטורקי "זמאן".

 

במשרד החוץ בירושלים אמרו כי הם אינם מכירים דרישה כזו. דובר משרד המשפטים, עו"ד משה כהן, מסר כי "למחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה לא הגיעה כל בקשה מסוג זה".

 

העיתון הטורקי דיווח, כי התביעה באנקרה דורשת את השמות

המלאים ואת כתובות המגורים של גורמים צבאיים וממשלתיים, שנתנו את ההוראה ואת אלו שביצעו אותה.

 

התביעה בטורקיה, כך על-פי "זמאן" שוחחה עם 500 פעילים שהיו על הספינה ובעקבות הדברים נכתב מסמך בין שני עמודים, שנשלח למשרד המשפטים בישראל, דרך משרד החוץ הטורקי. במסמך פורט "היחס הלא סביר מצד החיילים הישראלים למתנדבים" על הספינה.

 

רבים מהפעילים על הספינה הגישו תלונות נגד ישראל, בטענה שהוגש להם מזון מקולקל על-ידי החיילים הישראלים, לאחר שאלו השתלטו על הספינה בים. עם זאת, על-פי העיתון הטורקי, תוצאות בדיקות הדם של המתלוננים עדיין לא הגיעו אל משרד התובע של טורקיה, למרות שעברה כמעט שנה מאז האירוע.

 

הדיווח בא על רקע הפרסום הקרוב של מסקנות ועדת פאלמר, הוועדה שהקים מזכ"ל האו"ם באן קי-מון לבדיקת אירועי המשט וישראל שיתפה איתה פעולה. בראשה עומד ראש ממשלת ניו-זילנד לשעבר, ג'פרי פאלמר, ומשתתפים בה נציג ישראלי (מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, יוסף צ'חנובר) וטורקי. טיוטת המסקנות הועברה לאחרונה לצדדים, ולפי העיתון הטורקי "הורייט", הדבר הוביל לקרע ולאיום טורקי בפרישה.

 

בטיוטה נקבע, לפי הדיווח, שישראל לא הפרה את החוק הבינלאומי בהטלת המצור על עזה, ושאין צורך שתתנצל בפני משפחות ההרוגים והנפגעים הטורקים במשט - אחת מדרישות אנקרה כדי להשיב את היחסים לסדרם. עם זאת, ישראל תידרש לשלם פיצויים.

 

"יש קרע בוועדה", צוטט מקור דיפלומטי ב"הורייט", "יש טיוטה קשה שעובדים עליה. קשה לרצות את שני הצדדים, שטוענים שהם 100 אחוז צודקים. היינו רוצים שתימצא דרך אחרת לפתור את זה". 

 

משט נוסף בדרך

בחודש שעבר הזהיר משרד החוץ הטורקי את ישראל, שלא לפעול בצורה דומה נגד משט נוסף שאמור לצאת בקרוב לחופי רצועת עזה. שר החוץ של טורקיה, אחמט דבוטאולו, דרש "שלא לחזור על אותה טעות משנה שעברה".

 

בתחילת החודש שעבר הבטיח ראש ארגון IHH הטורקי, בולנט ילדרים, כי ספינת המרמרה שמזוהה יותר מכל עם פריצת המצור על רצועת עזה, תשוב לאזור בחודש הבא. לדבריו, המרמרה תפליג שוב לחופי עזה כחלק מ"משט החירות 2".

 

כדי לנסות לבטל את המשט, פנו לפני כמה ימים 36 חברי קונגרס פנו לראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בבקשה שיפעל בנושא. חברי הקונגרס הציעו לארדואן למצוא דרכים אחרות להעברת סיוע הומניטרי לפלסטינים ברצועת עזה.

 

במכתב לארדואן הדגישו חברי הקונגרס כי "לממשלת ישראל יש זכות וחובה להגן

 על אזרחי ישראל ואנחנו כולנו מודעים לאיום על ישראלים חפים מפשע מנשק שמוברח לעזה". הם הזכירו את המקרים שבהם ישראל תפסה משלוחי נשק שהיו אמורים להגיע לעזה וקבעו כי "ישראל, כמו כל מדינה אחרת בעולם, חייבת לנקוט בכל הצעדים ההכרחיים להגן על אזרחיה, וזה מתחיל במניעת כניסה לעזה של נשק נוסף. אם מארגני המשט יוציאו לפועל את תוכניתם להתעמת, ישראל תיאלץ לעלות על סימון כלי השיט ולחפש כלי נשק. אנחנו חוששים שאלימות תפרוץ כפי שקרה בשנה שעברה".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו רונן מדזיני ואביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המרמרה בטורקיה. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים