שתף קטע נבחר

זהירות, כרישי נדל"ן בכנרת: החוף האחרון בסכנה

תושבים, מטיילים, גולשי גלים ופעילי סביבה, יוצאים למאבק על חוף דאימונד - החוף הבתולי האחרון בכנרת - שעלול להתכסות בכבישים, מגרשי חניה ובית מלון. המתנגדים יעשו הכל כדי להגן על פיסת גן העדן - כולל חרם צרכנים על ארקיע שבבעלות היזם

דמיינו לעצמכם לרגע חוף פראי, בתולי. כזה שנשאר בדיוק כפי שהטבע ברא אותו. בצידיו שני מפרצונים קטנים ויפים, צמחייה טבעית נפרשת על קו המים, בעלי חיים, נוף משגע, בריזה קרירה של שעות אחר הצהריים הנושבת גם בימי הקיץ החמים. פיסת גן עדן, פינת חמד אמיתית.

 

 

עכשיו דמיינו שהחוף הזה נמצא ממש ברגעים אלו בסכנת הכחדה, ובעוד זמן קצר יסללו בו כבישים ומגרשי חנייה, יוקמו מזנון ושרותים, יותקנו מקלחות ומנגלים מעשנים ובית מלון ענקי יבנה על כ-100 דונמים מרצועת החוף.

 

כעת נספר לכם שאין צורך לדמיין, החוף המדובר הינו אמיתי לגמרי ואתם אולי מכירים אותו בשם "חוף דיאמונד" או בשמותיו האחרים "חוף אשלים" / "חוף צאלים". בחודשים האחרונים הוא עומד במרכזו של מאבק סביבתי סוער: מצד אחד עומדים מנהל מקרקעי ישראל, המועצה האזורית גולן והיזמים שכבר החלו בעבודות להקמת מלון הסוויטות "אורכידאה כנרת". מהצד השני ניצבים תושבי רמת הגולן, פעילי איכות סביבה, גולשי רוח וקייט ואזרחים מכל רחבי הארץ שמתנגדים בתוקף להקמת המלון ולפיתוח איזור החוף הטבעי.

 

מלחמת לבנון השנייה קטעה את המאבק

"החוף הזה הוא למעשה החוף האחרון בכנרת שעדיין לא בנו עליו והוא נגיש באופן חופשי למתרחצים", סיפר השבוע אלון ליבנה, תושב קיבוץ אפיק שברמת הגולן ופעיל מרכזי במטה המאבק למען "חוף דיאמונד" .

 

"שאר החופים סגורים כשמורות טבע, או שבנו עליהם, סגרו אותם ומכרו אותם ליזם או קיבוץ שבנה עליהם כפר נופש. רובם של החופים האלו סגורים לדיירי המלון/כפר הנופש בלבד, כמו חוף אמנון, עין גב וחוף מעגן. אני מתקשה להבין איך מדינת ישראל חוזרת שוב ושוב על טעויות העבר ומאפשרת ליזם בצורה חוקית לקחת מהציבור הרחב את החוף".

 

את המאבק למען חוף אשלים החלו אלון לבנה וחבריו עוד בשנת 2006 כשמנהל מקרקעי ישראל הוציא את קרקע החוף למכרז. ועד פעולה הוקם אז, תושבי האיזור ואזרחים מהארץ כולה נרתמו, ואפילו נעשתה פנייה אל שר הפנים דאז מאיר שטרית, והוצגה לו עצומה עם 40,000 חתימות של אזרחים המתנגדים לפיתוח החוף.

 

אולם אז פרצה מלחמת לבנון השנייה, רוב החבר'ה גוייסו למילואים והמאבק איבד את המומנטום ודעך. לפני מספר חודשים כשהבינו החברים שהתוכנית יוצאת אל הפועל והטרקטורים עולים על השטח להתחלת עבודה, החליטו לחדש את המאבק.

 

"כשהתחלתי להסתובב בכנרת, גיליתי שכמעט כולה סגורה, מגודרת ומפותחת", מספר רן קמינסקי, פעיל במטה המאבק, "חוף אשלים הוא היחיד ששומר על פינה טבעית אמיתית. האנשים שמגיעים לחוף הזה אוהבים טבע, והם יעדיפו לנפוש בחוף בלי מזנון, מקלחת או שרותים, אלא בחוף טבעי, עם קני סוף, אשלים ומפרצוניים ייחודיים. זה אבסורד שרוצים להרוס את חוף אשלים ובשביל מה?!, בשביל עוד מלון סוג ז' על שפת הכנרת!".

 

ההרגשה שאופפת את חברי ועד הפעולה למען חוף אשלים היא שלאף אחד לא אכפת מה יעלה בגורלם של חופי הכנרת. "הדבר היחיד שמעניין אותם הוא להפיק מהכנרת רווחים וזה נעשה בצורה הכי אגרסיבית ודורסנית שאפשר להעלות על הדעת. אומנם צריך לפתח את התיירות, אבל אפשר לפתח את אותם כפרי נופש קיימים שהתיישנו ואת החופים שכבר נעשו בהם עבודות תשתית והיום חלקם הגדול נטוש".

 

תוכניות משנות ה-50 לא נבחנות מחדש

300 איש לערך הגיעו ביום שישי שעבר להפגנה כנגד בניית המלון בחוף אשלים, הם הניפו שלטים עם סיסמאות "זהירות! כרישי נדל"ן על החוף", "אין מחיר לטבע", "והכנרת היא של כולם". אבל בעיקר דיברו שם על החלמאות התכנונית.

 

"מסתבר שתוכנית המתאר הנוכחית היא משנת 1981 והיא בעצם חידוש של תוכנית משנת 1956", מספר ליבנה, "בחמישים השנה האחרונות השתנו דברים רבים בחוקי התכנון והבנייה ולכולם ברור היום כי תוכניות משנות החמישים אינן מתאימות לקביעת תקנים לבניה על חופי הכנרת.


המתנגדים אופטימיים: "אפשר לעצור פרוייקטים" (צילום: חגי אהרון)

 

"אם נקח לדוגמא את חוק שימור הסביבה וחוק הסדרת חופי הכנרת, שנחקק רק לפני כשנתיים וחצי, חוקים אלו לא תקפים לגבי תוכנית הבנייה הישנה של חוף אשלים. האם זה הגיוני שחוקים שנועדו להגן על החופים מפני בנייה, זיהום והריסת הטבע לא יילקחו בחשבון, רק מפני שמדובר בתוכנית ישנה?".

 

גם חברי הכנסת דב חנין (חד"ש) וניצן הורוביץ (מרצ) מעורבים בהתנגדות לבנייה בחוף אשלים. עוד בתקופת המאבק של חוף פלמחים הגישו השניים במשותף הצעת חוק המבקשת להתאים תוכניות מגירה ישנות לחוקים חדשים של תכנון ובנייה.

 

"הצעת החוק שלנו לא מוחקת לגמרי את התוכניות הישנות", מספר חבר הכנסת דב חנין, "היא פשוט מבקשת לבצע תהליך של בחינה מחדש והתאמה לנורמות החדשות".

 

הצעת החוק של השניים הגיעה לועדת שרים לענייני חקיקה וקיבלה רוב, אולם משרד הפנים הגיש ערעור ובשנה האחרונה מתקיים משא ומתן עם נציגי המשרד במטרה לשכנע אותם לוותר על התנגדותם. "אני רק יכול לקוות שזה יקרה בקרוב, ואולי הצעת החוק שלנו תעזור למצוא פתרון לחוף אשלים", אומר חנין.

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה, כי אין צורך בסירבול מיותר של הליכי תכנון ובנייה, מאחר ומוסד התכנון צריך לבדוק עוד לפני מתן היתר בנייה שהתוכנית הישנה מותאמת לכל השינויים בתנאים והדרישות שחלו בחלוף השנים"

 

לעומת משרד הפנים דווקא תגובת המשרד להגנת הסביבה מאששת את טענות המתנגדים לבנייה: "העבודה שנעשית בחוף אשלים, הינה על פי היתר שהוצא בשנת 2009 לאחר שאושר בוועדה מקומית גולן ואגוד ערים כנרת בהתאם לדרישות התוכנית. קרוב לוודאי שאילו תוכנית החוף הייתה מגיעה היום לדיון סטאטוטורי היו שוקלים את הדברים באופן שונה וסביר שהיא לא הייתה מקודמת. התוכנית שנתקבלה לבסוף הציגה איזון בין פיתוח לשימור וככזאת אושרה".

 

בין המתנגדים לבנייה: גולשים אולימפיים ואנשי אקדמיה

גם בקרב אנשי אקדמיה ומחקר קיימת התנגדות חריפה לבניית המלון בחוף אשלים. עוד בשנת 2006 פרסמו 133 אנשי אקדמיה ומחקר מתחומי הביולוגיה, האקולוגיה ואיכות הסביבה מכתב מחאה גלוי המתנגד לבינוי ופיתוח נוספים על חופי הכנרת הטבעיים האחרונים שעדיין נותרו:

 

"בחשבון כולל, כ-80% מאורכם הכולל של חופי הכנרת כבר מעוצבים או מושפעים כיום במידה זו או אחרת ע"י פעולות האדם, כאשר המגמה היא לכיוון פיתוח יותר אינטנסיבי", כתבו במכתבם, "חוף אשלים הוא אחד "מחופי הכנרת האחרונים" בהם יש עדיין הזדמנות לשמר משהו ממערכות הנוף והטבע הייחודיות. בחלקם, כבר כלולים חופים אלה בתכניות פיתוח ובינוי הנמצאות בשלבים שונים, אך עדיין לא מאוחר מדי. מדובר בקרקעות מדינה ואפשר להציל אותם בהליכים של תכנון ולהבטיח את שמירתם כחופים "ירוקים" במעמד כזה או אחר".

 

חלק לא מבוטל ממתנגדי הבנייה בחוף אשלים מגיעים מקהילת גולשי הרוח והקיט, בשבילם חוף אשלים הינו המקום היחיד בו אפשר להנות בחודשי הקיץ מרוח ומתנאים המתאימים לגלישה.

 

"אני גולשת בחוף אשלים מגיל צעיר ואותי אישית זה מאוד מעצבן", מספרת הגולשת לי קורזיץ שבימים אלו מתכוננת לאולימפיאדת לונדון. "היום המצב הוא שכמעט על כל החופים בכנרת השתלטו יזמים כאלה או אחרים שגובים תשלום בכניסה, כאילו שיש להם בעלות על החוף. חוף אשלים הוא אחד החופים היחידים שנשארו טהורים. זה כל-כך חבל כי מדובר בפינה היחידה בישראל שאפשר להגיע אליה ולגלוש בקיץ. זה חוף נדיר, אין דברים כאלה בעולם".

 

הגולש והאלוף האולימפי לשעבר גל פרידמן, גולש בחוף אשלים מאז היה בן 8 וכמו רבים כואב את הבנייה הצפויה בחוף. "מדובר בחוף הכי טוב בארץ יש בו רוחות חזקות ואין לו תחליף, בשום אופן אסור לתת לזה לקרות, אני מקווה שמישהו יתעשת ושהחוף ישאר פתוח לכלל הציבור, כדי שבעתיד אוכל להגיע לגלוש בו עם ילדיי".

 

דרור עזרא חבר מפלגת הירוקים הוא אחד המתנגדים לבנייה בחוף אשלים, החשש שלו הוא כי פרויקט בית המלון ילך ויתרחב והחוף יילקח מהציבור. את המלחמה שלו הוא מפנה לכיוון היזם עצמו, קבוצת ג'ורדאש ישראל, שנמצאת בבעלותם של האחים נקש אשר מחזיקים בין היתר גם בחברת ארקיע.

 

"בעקבות התחלת הבנייה אנחנו מנהלים חרם צרכנים כנגד חברת ארקיע, מספר עזרא, "החוף והחברה הם באותה בעלות, ואם האחים נקש חושבים שהם יגרפו רווחים מבית המלון שמוקם על החוף, הם טועים ובגדול. אנחנו מאמינים שלציבור יש כוח והציבור יצביע ברגליים.

 

"הסיפור הוא שמי שבונה והורס בפועל את החוף זאת החברה בבעלותם של האחים נקש והם לא יכולים להטיל את האשמה על מישהו אחר. הם יכולים לומר שנעשתה טעות, לעצור את הפרוייקט ולקבל פיצוי כמו שקרה בחוף פלמחים, אבל בפועל הם ממשיכים לבנות ולהרוס את החוף. בימים הקרובים, הכוונה היא להגביר את החרם, במטרה לפגוע בכיסם ולגרום להם להבין שיש תגובה ציבורית למעשים שלהם".

 

למרות שהבנייה בפועל כבר החלה ולמרות שנדמה כי רשויות האכיפה, לא מתכוונות לעצור את פרוייקט כפר הנופש בחוף, קמינסקי, חבר ועד הפעולה, עדיין אופטימי, "אנחנו אזרחים במדינה ומן הראוי שמי שאחראי על החופים בישראל בכלל ועל הכנרת בפרט, ייקח אחריות. מקבלי ההחלטות במדינת ישראל, כבר הוכיחו שלפעמים אפשר לעצור פרוייקטים גדולים כפי שנעשה בחוף פלמחים. אם הם רק יסכימו להקשיב ולהבין את המצב הנתון, לא יקום מלון בחוף אשלים".

 

תגובות: "פרויקט ירוק וידידותי לסביבה"

מאיגוד ערים כנרת נמסר בתגובה: "איגוד ערים כנרת ירש את תוכניות הבנייה המאושרות כדין בחוף אשלים, לאיגוד אין סמכות לעצור את הבנייה. מנהל מקרקעי ישראל ומועצה אזורית גולן רואים בתוכנית הבנייה מנוף תיירותי חשוב לפיתוח תשתית סביב הכנרת. חוף אשלים אינו נמנה על החופים שבניהול האיגוד, תפקיד האיגוד הוא להקפיד כי היזם יעמוד בתנאי ההיתרים והוראות החוק וכך אנו עושים.

 

ממועצה אזורית גולן נמסר: "המועצה שותפה לדאגה של תושבי הגולן ואזרחי ישראל לשמירה על נכסי הטבע והנוף ובכללם חופי הכנרת. מועצה אזורית גולן בשיתוף גופים ירוקים וסביבתיים פעלו לצמצום והגבלת תוכניות הפיתוח של כפר הנופש, על מנת לשמור על ערכי הטבע, אך גם לאפשר חיים ופיתוח תיירותי ועסקי בצפון מזרח הכנרת.

 

"כל רצועת החוף תהיה ציבורית ופתוחה לציבור הרחב. במסגרת התוכנית תבנה טיילת לאורך כל הרצועה, שתפריד בין החוף הציבורי לרצועת הפיתוח. לתכנית הוכן תסקיר השפעה על הסביבה ובעטיו שונתה התכנית, חלק מהשטח אושר לבניית כפר הנופש וחלק אחר הושאר כשמורת טבע. 

 

מקבוצת אורכידאה נמסר כי "הקבוצה חכרה את מתחם כורסי לפני כ-4 שנים ממינהל מקרקעי ישראל ושילמה מחיר גבוה פי 11 ממחיר המינימום במכרז. זהו פרויקט ירוק וידידותי לסביבה שבא לפתח את חוף הכנרת שכיום הוא מאוד לא מטופח. החוף ישמש את כל אזרחי המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה לחופי הכנרת
צילום: חגי אהרון
מומלצים