שתף קטע נבחר

נתניהו: התשואות - גיבוי אמריקני לעמדותיי

ראש הממשלה חתם את ביקורו בארה"ב. הוא מעודד מקבלת הפנים החמה בקונגרס, אך מכיר בכך שהתעורר באיחור לקראת הכרזה על מדינה פלסטינית בספטמבר. יש לו גם לקח מהעימות עם הנשיא האמריקני - לפעול לשיפור התיאום מול ממשל אובמה

הקונגרס השמרני לצדו, אבל מה עם הנשיא? אחרי הנאום בקונגרס, שגרף עשרות מחיאות כפיים, חוזר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לישראל ולמציאות המדינית המורכבת, לקראת אפשרות ממשית של הכרזה על מדינה פלסטינית באו"ם בחודש ספטמבר. הוא מעריך כי מצבה של ישראל השתפר לקראת האתגר המדיני הזה, אך מצטער שלא פעל מוקדם יותר על מנת לגבש תמיכה בעמדותיו. גם בנושא התיאום עם הנשיא האמריקני, ברק אובמה - סוגיה קריטית לקראת ספטמבר - סבור נתניהו שיש מה לעשות.

  

בנאומו אמש (יום ג') בקונגרס, הביע נתניהו נכונות לעשות "ויתורים כואבים" על

חלקי ארץ האבות למען השלום, אך הבהיר שירושלים תישאר מאוחדת והפליטים יישארו מחוץ לתחום ישראל. הוא הוסיף שישראל תשמור על נוכחות צבאית לאורך נהר הירדן ולא תדבר עם חמאס. נתניהו מאמין כי ארה"ב איששה את עמדותיו באמצעות תגובת חברי הקונגרס, שהריעו לנאומו לא פחות מ-29 פעמים, יותר ממה שקיבל אובמה בנאומו על מצב האומה בינואר.

 

נתניהו בקונגרס: כל הדיווחים והפרשנויות

 

"ראש הממשלה הניח את עקרונות הברזל הנחוצים לקיומה של ישראל", אמרו גורמים מדיניים בכירים בפמליית ראש הממשלה אחרי הנאום, "אנחנו בתקופה שבה מנסים לערער את יסודות קיומה של ישראל, והוא מאמין כי הנאום שלו בקונגרס הוא בעל משמעות היסטורית מול הניסיונות לפגוע במעמדה של ישראל". ראש הממשלה מאמין כי אחד מהישגיו הבולטים הוא הצטרפות האמריקנים לקריאה לפלסטינים להכיר בישראל.


חמאס אינו פרטנר לשלום. הנאום הכתוב (צילום: רויטרס)

 

למרות הסערה שנוצרה לאחר נאומו של הנשיא אובמה במחלקת המדינה, שבו קרא להסכם המבוסס על קווי 1967, נתניהו לא מצטער על התגובה החריפה, ומעריך שהצליח בכך לשנות ולרכך את נימת דבריו של אובמה, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בנאום הנשיא באיפא"ק. בעניין הוויכוח על קווי 67', אמר נתניהו ליועציו: "היה חשוב מאוד לקבע את הנושא הזה. אני שמח מאוד שהנשיא אובמה חידד את הסוגיה". עם זאת, ראש הממשלה סבור שהמאבק על הגדרת קווי 1967 לא הסתיים.

  

נתניהו סבור שבנאומו העניק לפלסטינים הצעה נדיבה, שתאפשר להם לשוב לשולחן המשא ומתן. הוא אמר שישראל תצטרך לוותר על התנחלויות, אך נותר עמום בנושא, וסירב לומר אם יהיה מוכן לוותר על כל ההתנחלויות מחוץ לגושים. הוא סבור ש"יש מקומות בעלי ערך לאומי ואסטרטגי שחשובים לישראל ויישארו בידי ישראל".


חיבוק מסגן הנשיא, ג'ו ביידן (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

בנאומו היו יותר לאווים מאשר הסכמות לוויתורים: לא למשא ומתן עם חמאס, לא לחזרה לקווי 67', השארת ירושלים בגבולותיה המוניציפליים הנוכחיים ולא לחזרת פליטים. נתניהו הביע שביעות רצון מהנקודה אליה הגיע הוויכוח סביב קווי 1967. 

 

כעת הוא מעוניין לשכנע מדינות נוספות בתפישה הזו, לפיה "על הרשות להיפטר מחמאס, ולהכיר במדינה היהודית". מבחינתו, חמאס אינו פרטנר, והשארתו מחוץ לממשלה הפלסטינית היא "תנאי מוקדם" למשא ומתן.

  

סוף דבר, אבל ספק רב אם נאמרה המילה האחרונה במסכת היחסים המקולקלת של הנשיא אובמה וראש הממשלה. בנאום בקונגרס, החמיא נתניהו לנשיא על חיסולו של בן לאדן ("ברוך שפטרנו"), הוקיר לו תודה על הסיוע הביטחוני ועל קידום הסנקציות נגד איראן.

 

אחרי העימות המתוקשר בבית הלבן, סבור נתניהו שלשכתו צריכה לשפר את התיאום מול הממשל, כדי למנוע עימותים פומביים מסוג זה. "רצוי לתאם טוב יותר עם ארצות הברית את העמדות שמוסכמות", אמר גורם בכיר בלשכה, "זה נושא קריטי, לקראת ספטמבר ובכלל".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשפר את התיאום. נתניהו
צילום: רויטרס
עידוד מהיציע. שרה נתניהו
צילום: AFP
מומלצים