שתף קטע נבחר

70 מדענים התגייסו למען הדיונה האחרונה בערבה

רגע לפני שהדחפורים עולים על חולות סמר - 72 אנשי אקדמיה דורשים לבדוק חלופות בטרם יחלו בעבודות הכרייה המתוכננות לצורכי תעשיית הבנייה. "התועלת לא שווה לעלות ההפסד של אוצר טבע ברמה בינלאומית"

ברגע האחרון, לאחר שהמאבק הסביבתי להצלת חולות סמר כשל, ורגע לפני שהדחפורים עולים על החולות - 72 מדענים ואנשי אקדמיה שיגרו עצומה למינהל מקרקעי ישראל, בקריאה לעצור את הכרייה המתוכננת. בין חותמי העצומה מצויים שמות בולטים מתחום האקולוגיה ולימודי הסביבה, ביניהם פרופ' אמוץ זהבי, מייסד החברה להגנת הטבע, וד"ר אורי שיינס, ראש החוג לביולוגיה באוניברסיטת חיפה.

 

מהלך: הציבור יקנה את הקרקע בחולות סמר 

 

בעצומה מצוין, כי "מדובר באוצר טבע ברמה בינלאומית" וכי יש לדחות את עבודות הכרייה, עד לבדיקת חלופות אחרות לאתרי אספקת חול. אין זו הפעם הראשונה שבה נציגי האקדמיה נרתמים לטובת המאבק כנגד הכרייה בחולות סמר. עם זאת, מדובר באחד הצעדים הציבוריים האחרונים שמתבצעים במסגרת המאבק, שכן אישורי הכרייה כבר ניתנו וכעת ממתינות העבודות רק לאישור של רשות הטבע והגנים.

 

כריית החול באזור סמר נועדה לתעשיית הבנייה באזור אילת. מי שמוביל מזה זמן ארוך את המאבק נגד תוכנית הכרייה הם ארגוני הסביבה, בהם החברה להגנת הטבע, עמותת "אדם, טבע ודין", סבב"ע והתנועה הירוקה.

 

בעבר השתרע גוש החולות באזור על פני 11 קמ"ר, אך כיום, עקב כרייה אגרסיבית, זיהום תעשייתי והתרחבות שטחי חקלאות, נותרו רק 2.3 קמ"ר. בנוסף, מחלקם הדרומי של החולות נותר שטח קטן עוד יותר, של כ-0.7 קמ"ר בלבד. החלק הדרומי מחולק כיום לחמש חלקות שוות. בחלקות א' ו-ב' הסתיימה הכרייה, אולם מינהל מקרקעי ישראל הוציא מכרז על המשך הכרייה לחלקות ג' וד'. 

  

צילום: רועי טלבי

 

בעצומתם כותבים אנשי האקדמיה כי במסגרת מחקר של החוג לביולוגיה מאוניברסיטת חיפה-אורנים בהנחיית ראש החוג, ד"ר אורי שיינס וד"ר רחל בן-שלמה, התגלו מספר רב של מינים חדשים למדע מקבוצות שונות. "חלק מהמינים שהתגלו הם בסכנת הכחדה חמורה וכל פגיעה בבית הגידול שלהם עשויה להביא להכחדתם".

 

עוד נכתב כי חולות סמר מהווים בית גידול למגוון בעלי חיים - בהם צבועים, זאבים, שועלים, קיפודי מדבר, ארנבות, דורבנים ומיני נחשים רבים. "הממצאים הללו, הנוספים על הידוע לנו כבר מחולות סמר, מעידים על כך שמדובר בגוש חולות מיוחד במינו, הרבה יותר ממה שחשבנו עד כה", לשון העצומה. 

 

בכל הנוגע לחלופות הקיימות באזור לאספקת חול עבור תעשיית הבניה, מציינים המומחים כי בימים אלה מסתיימת בדיקה בנושא, הבוחנת האם החול מעודפי הכרייה באזור תמנע – יכול לשמש תחליף ראוי.

 

"תועלת חול לבנייה מחולות סמר, לא שווה לעלות ההפסד של אוצר טבע ברמה בינלאומית. לכן, אנחנו מבקשים להקפיא מיידית את כל הפעילות לקראת הכרייה והחציבה, עד לפרסום תוצאות בדיקות החלופות השונות לחול, כולל הבדיקות מערימות הטפל של תמנע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות "קצה המדבר"
חולות סמר
באדיבות "קצה המדבר"
מומלצים