שתף קטע נבחר

"שיטה חדשה לטיפול בנדל"ן - מסיבות עיתונאים"

לצד ברכות של חברי הכנסת - בכירים בשוק הנדל"ן מבקרים את תוכנית האוצר לבלימת מחירי הדיור וטוענים, כי פרט לייצור כותרות - הממשלה לא עושה דבר כדי לסייע לענף ולרוכשים

"הפטור ממס שבח למשקיעים הוא עיוות היסטורי, שמעבר להיותו אחד מיסודות בועת הנדל"ן, הוא גם הפטור הכי לא צודק בספר החוקים. פטור זה שירת רק את העשירים בעלי הדירות, שהרי האזרח הממוצע ובטח השכבות החלשות, אינם מחזיקים דירות מיותרות", כך אמר יו"ר ועדת הכלכלה בכנסת, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), שבירך על המהלכים החדשים שהציג היום (ג') שר האוצר יובל שטייניץ לבלימת מחירי הנדל"ן.

 

 

גם ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שיבח את תוכנית האוצר: "כל צעד, ולו הקטן ביותר שנעשה בנושא הדיור, הוא נכון וראוי. רואים שהממשלה הפנימה שהמצוקה היא ברמה לאומית. יש להמשיך ולפעו בכל החזיתות האפשריות לפתרון המצוקה".

 

מנגד, קבלנים ויזמים תוקפים את התוכנית. "הממשלה מצאה שיטה חדשה לטיפול בנדל"ן: מסיבות עיתונאים", אומר שלמה גרופמן, יו"ר קרן פייר הפעילה בייזום מתחמי מגורים בישראל ויזם נדל"ן, "חובת ממשלת ישראל לטפל בדיור לזוגות הצעירים ולכך אף מסיבת עיתונאים מהמרובות שהיו בשנה האחרונה, לא תרמה דבר".

 

"רוכשי הדירות להשקעה זו תופעה חיובית וסוג חיסכון שהממשלה צריכה לעודד אותו ולא להכות בו. אין שום היגיון כלכלי בגזירה החדשה, שאותם רוכשים ימכרו את דירותיהם בבהילות", הוסיף גרופמן, "רק חוקי היצע וביקוש יכולים להביא לשינוי מגמה. הממשלה היא בעלת הקרקעות הגדולה ביותר והיא זו שיכולה להביא להוזלת מחירי הקרקעות, שיביאו בעקבותיהם להוזלת דיור לזוגות הצעירים".

 

"צעדים מבלבלים וחסרי משמעות"

גם ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, מבקר את התוכנית. "שר האוצר ממשיך ונוקט בצעדים שלא מסייעים לענף הבנייה ולרוכשי הדירות, ושמטרתם רק להעשיר את קופת המדינה", הוא טוען, "נראה כי מסיבות העיתונאים המרובות מטרתן רק לייצר כותרות שמאחריהן אין כל פעילות ממשית, אלא רק צעדים מינוריים וחסרי משמעות, שיוצרים בלבול וחוסר ודאות בקרב הרוכשים ולא נותנים להם שום בשורה ממשית או אופק לבלימת המחירים".

 

בובליל הוסיף כי "הפטור הזמני ממס שבח יגרום אולי בטווח הקצר לכך שמשקיעים ימכרו מספר דירות מועטות, אולם כל דירה שיוצאת משוק המשקיעים נגרעת משוק הדירות להשכרה ולא מייצרת פתרון דיור. שר האוצר כבר הכריז כי עליית מחירי הדירות והקרקעות נובעת ממחסור מצטבר של שנים בבניית דירות חדשות , אך הוא לא נוקט בפעולות ממשיות להגדלת ההיצע".

 

"הפתרון למצוקת הנדל"ן מצוי בתחבורה ובפיצול דירות, לא בהטלת מיסים נוספים על רוכשי דירות", אמרה ד"ר רינה דגני, יו"ר קבוצת גיאוקרטוגרפיה ומתכננת ערים, בתגובה לצעדי האוצר. לדבריה, "התמריץ של פטור ממס שבח לא יועיל, כי למשקיעים כיום אין מה לעשות עם הכסף מחוץ לשוק הנדל"ן. כיום מצויות בשוק למעלה מחצי מיליון דירות של משקיעים ואני מעריכה כי רק חלק זעום מהם יבחר באופציה של לשחרר את הדירה לשוק. אם שר האוצר חושב שמשקיעים יציפו בחודשים הקרובים את השוק בדירות, הוא טועה".

 

לגבי הדירות המשמשות לעסקים אמרה דגני, כי "הפתרון יועיל אולי לטווח רחוק, כי לוקח זמן ליישם אותו. בעלי עסקים השוכנים בדירות לא ימהרו לפנות אותן, כי ישלמו יותר מיסים במקום חדש על משרד קטן יותר. זהו פתרון שלא מהווה תמריץ, אינו מוצדק ועלול להוביל לעליית מחירי השירותים". לדבריה, הפתרון למשבר בשוק הנדל"ן לא מצוי בהטלת מיסים נוספים והגבלות על משקיעים ורוכשים, אלא בתחבורה: "שאטלים שיאפשרו להביא אנשים מהפריפריה בזמן סביר למקומות העבודה. זה יתרום לפיזור אוכלוסיה ולהוזלת מחירי הדירות".

    

חשש: פגיעה נוספת בצעירים

גם בני קרת, יועץ אסטרטגי ליזמי נדל"ן, נשמע סקפטי. "כל התערבות בביקוש ללא מידע מדויק היא מסוכנת ופופוליסטית", אמר, "לא יודעים בדיוק כמה משקיעים יש בשוק. רוכשי דירות שניות היום, הם בין היתר הורים לילדים שעוזרים לזוג הצעיר להגיע "לחלום הדירה" ורושמים את הבית על שמם. פעילות של משקיעים מחו"ל פחות דומיננטית בשנה האחרונה ומשקיעים ספקולנטים הורידו פעילות. הצעד של שטייניץ בא למתן אותם, אך הוא נעשה מאוחר מדי ולכן לא יניע שום תהליך בשוק".

 

לדברי שמאית המקרקעין נחמה בוגין, "מיסוי על דירה שנייה יעלה באופן ישיר את שכר הדירה, כי היצע דירות להשכרה יקטן, דבר שייפגע הן במעמד הביניים שרוכש דירה שנייה והן באוכלוסיה הצעירה, בסטודנטים ושוב באותם זוגות צעירים" אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות', סבור כי הצעדים החדשים מהווים "פתרון נקודתי בלבד, שמטרתו "לזרוק" בבת אחת כמות גדולה של דירות לשוק, בהנחה שאכן כך יהיה. אולם ברגע שהקבלנים יראו שקיים היצע של דירות בשוק, הם יצמצמו את היקפי הבניה ומספרן של הדירות החדשות יפחת. לכן, בטווח הבינוני השוק יתאזן והשפעת הצעדים המיידיים תעלם".

 

שי הניג, מנכ"ל חברת הנדל"ן אפגד, מסר כי "יש לטפל בסוגיית ההיצע. המדינה לאורך כל הדרך מנצלת את המצוקה האמיתית בענף כדי להעשיר את קופת המדינה על חשבון הרוכשים. הדרך היחידה שבה הממשלה תקל על הרוכשים, היא לא לנסות ולהרוויח את המקסימום על כל יחידת קרקע שמוכר מנהל מקרקעי ישראל, אלא הצפת השוק בהיצע קרקעות במחיר נמוך". באשר להסבת משרדים לבנייני מגורים אמר הניג, כי "מדובר בתופעת שוליים שלא מהווה פתרון כולל למצב". 

 

ברנרד רסקין מנכ"ל רי/מקס ישראל, טוען, כי "האנשים שיפגעו הם אלו שלא יכולים לקנות דירה, כי אין להם יכולת כלכלית או אלו שחיים בדירה זמנית, כמו למשל הסטודנטים בתל אביב. אני חושב שיש יותר מידי מעורבות ומניפולציות והדבר החשוב ביותר זה לדאוג לכך שלמי שקונה דירה, יש יכולת להחזיר את הכסף על מנת שלא יהיו משברים אישיים ופיננסיים בעתיד".

 

ג'קי מוקמל, יו"ר חברת ייעוץ הנדל"ן מ.א.ן נכסים, אמר, כי "הטלת מס שבח על בעלי דירות המשמשות משרדים צפויה להתקל בהתנגדות בעלי הדירות והרשויות עצמן. "על מנת ליישם את המהלך יש צורך שהרשויות יאסרו, אולי אפילו על פי חוק, משרדים בתוך בניינים שייעודם מגורים. אחרת התוכנית הזו נועדה לכישלון".


פורסם לראשונה 31/05/2011 14:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים