שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

טורקיה בוחרת: "ארדואן יקדם דיקטטורה דתית"

כל התחזיות צופות לו קדנציה שלישית בכס ראש הממשלה בזכות "הנס הכלכלי" שהביא על המדינה, אך כששיעור אבטלת הצעירים עומד על 20 אחוזים, לא כולם הולכים להצביע לארדואן. "תחתיו העשירים נעשו עשירים יותר, העניים עניים יותר, ושכבת הביניים כמעט נמחקה", אמר צעיר טורקי לשליח "ידיעות אחרונות"

המתח ברחבי טורקיה הולך וגובר לקראת פרסום תוצאות הבחירות הכלליות לפרלמנט במהלך הערב (יום א'). עשרות אלפי הקלפיות הפזורות בערים רבות במדינה אמורות להיסגר בשעה 17:00, ועוד הערב, ככל הנראה, יוודע אם ראש הממשלה האיסלאמי, רג'פ טאיפ ארדואן, הצליח במשימה שהציב לעצמו: השגת רוב של שני שליש בפרלמנט, שבו 550 מושבים, שיאפשר לו לשנות כרצונו את החוקה הטורקית ללא צורך בעריכת משאל עם.

 

 

"אלו בחירות גורליות ביותר. אני מאוד מקווה שאנשים לא יימנעו מהצבעה", אמר אלפ, מהנדס תושב איסטנבול שסירב לומר לאיזה מפלגה הצביע. "אחוז החסימה הגבוה (10%) מניע תומכים רבים של מפלגות קטנות להימנע מהצבעה משום שברור להם מראש שהמפלגות בהן הם תומכים לא ייכנסו לפרלמנט", אמר אלפ, "לכן חשוב לחזק את האופוזיציה שסיכוייה להיכנס גדולים".  


"העשירים נעשו עשירים יותר". ארדואן לאחר הצבעתו (צילום: רויטרס)

 

שתי מפלגות אופוזיציה ראשיות צפויות להיות מיוצגות בפרלמנט הבא: "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP), מפלגה חילונית, וככל הנראה גם המפלגה הלאומנית. המפלגה הכורדית הראשית שיגרה לבחירות רק מועמדים עצמאיים, שכן סיכוייה של המפלגה לעבור את אחוז החסימה עדיין קלושים במציאות הנוכחית בטורקיה. 

 

"לא רוצה דמוקרטיזציה מדומה מבית ארדואן"

עלי, גרפיקאי כורדי בשנות ה-40 לחייו, נתן באיסטנבול את קולו לאחד המועמדים העצמאים מטעם הכורדים.

"לא עשיתי זאת בגלל המוצא הכורדי של המועמד", הוא הדגיש, "אלא משום שרק המפלגה הזו פועלת במלוא הרצינות למען דמוקרטיזציה אמיתית של טורקיה, ולא דמוקרטיזציה מדומה מבית היוצר של ארדואן".

 

עלי העריך דווקא שראש הממשלה ארדואן ומפלגתו, "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP), יאבדו מכוחם בבחירות. "ארדואן איבד בשבועות ובחודשים האחרונים את קולם של הכורדים, שהיו אחד מבסיסי הכוח האלקטרולי שלו. במערכת הבחירות הוא אימץ קו לאומני ותקף את הכורדים. עכשיו הוא ישלם את המחיר על זה ויאבד קולות רבים של מצביעים שבחרו בו בעבר אך כעת מבינים שפניו לקידום דיקטטורה דתית".  


בדרך לדיקטטורה דתית? מצביעה יוצאת מהקלפי באיסטנבול (צילום: EPA)

 

מהמט, סטודנט לכלכלה בן 22, הוא אחד מאלה שלא הצביעו בבחירות היום. בימים האחרונים הוא השתתף

בשביתה שקיימו סטודנטים צעירים בכיכר תקסים - הכיכר הראשית של איסטנבול. לקראת הבחירות הכלליות, פונו המפגינים שמחו על שיעור האבטלה הגבוה בקרב השכבות הצעירות של האוכלוסייה הטורקית.

 

שיעור אבטלת הצעירים בטורקיה עומד על למעלה מ-20 אחוזים. "הנס הכלכלי" שביצעו בתשע השנים האחרונות שתי ממשלותיו של ארדואן ושבשמו מקווה היום ארדואן להיבחר לכהונה שלישית ברוב גדול, אינו מיטיב עם כולם. "תחת ארדואן העשירים נעשו עשירים יותר, העניים עניים יותר, ושכבת הביניים נמחקה כמעט לחלוטין", קבע מהמט.

 

לדברי הצעיר הטורקי, "נכון שהצבעה היא הדרך הטובה ביותר לשנות את המצב, אבל קיימות גם דרכים אחרות, ואני כלל לא בטוח שהאופוזיציה החילונית תעמוד בכל ההבטחות שהיא מפזרת על צדק חברתי גדול יותר. הם לפחות נשמעים סוף סוף כמו סוציאל-דמוקרטים אמיתיים ולא כמו שאר המפלגות הפשיסטיות שלנו".

 

אם יצליח ארדואן להשיג רוב של שני שלישים בבית המחוקקים הטורקי, עשויה הצלחה זו להוביל אותו, בתסריט מסוים, לכס הנשיאות בעוד כמה שנים ולא כבעל תפקיד סמלי - אלא כגורם המכתיב את עבודת הממשלה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היעד של ארדואן - השגת שני שלישים בפרלמנט. מצביעה באיסטנבול
צילום: רויטרס
היריב החילוני של ארדואן. קיליצ'דראולו
צילום: רויטרס
"ארדואן איבד בשבועות האחרונים את קולם של הכורדים"
צילום: EPA
מומלצים