שתף קטע נבחר

פישר: "לא כדאי לפוצץ בועת נדל"ן עם פטיש"

ביקורת על האוצר או צירוף מקרים? בדברים שנשא בלונדון הזהיר הנגיד ממחירי הנדל"ן הגבוהים ואמר כי היקף העליות גבוה מכפי שהיה באירלנד ובארה"ב. פישר הזכיר בביקורתיות את מונח ה"פטיש", זאת לאחר שלפני כחודש אמר שטייניץ: "אם נראה שהמחירים לא נעצרים - נוציא את הפטיש 10 קילו"

קובעי המדיניות בישראל יפעלו כדי להאט עוד יותר את קצב העליות במחירי הדיור, כיוון שמחירי הנדל"ן עדיין עולים במהירות רבה מדי, כך אמר היום (ה') נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, בכנס של בורסת תל אביב בלונדון, על פי דיווח בבלומברג.

 

כתבות נוספות בנושא מחירי הנדל"ן:

 

אנו רואים האטה בקצב עליית מחירי הדיור, אבל קצב העלייה עדיין גבוה מדי. נמשיך לעבוד כדי שהמצב יהיה בשליטה בקרוב", אמר הנגיד. לדבריו, מחירי הדיור עלו בכ-50% בשלוש השנים האחרונות. היקף העליות כעת גבוה מכפי שהיה באירלנד ובארה"ב לפני התפוצצות בועות הנדל"ן שלהן. "אנו מודאגים, כי אפשר לראות מה קרה במדינות אחרות", אמר.

 

פישר גם השמיע בדבריו ביקורת מרומזת על מדיניות משרד האוצר לצינון שוק הדיור: "אם יש משהו כמו בועה, לא כדאי לקחת פטיש כבד ולפוצץ אותה. נקטנו באמצעים רציניים באופן מודע כדי לנסות ולהאט את קצב העליות ולא להרוג את השוק לגמרי". בכך הוא התייחס לאיום שהשמיע שר האוצר יובל שטייניץ לפני כחודש, במסגרת מסיבת עיתונאים בה הוצגו צעדי האוצר בשוק הדיור. "אם נראה שהמחירים לא נעצרים ויורדים עד סוף השנה - נוציא את הפטיש 10 קילו", אמר שטייניץ.

 

הבדלי גישות

אפשר לראות בדבריו של הנגיד סימן לכך, שדרכיהם של בנק ישראל ומשרד האוצר בטיפול במשבר הנדל"ן בישראל מתרחקות זו מזו, זאת לאחר יותר משנה של פעילות מתואמת ומשותפת. עד כה, פעל כל גוף בתחומו לצינון שוק הדיור, כאשר הקו המנחה היה לנקוט בפעולה מידתית, להמתין כמה חודשים כדי לבחון את מידת השפעתה על המחירים ואז לעלות מדרגה. כל הפעולות שננקטו עד היום לא תרמו רבות לשיפור המצב.

 

בנק ישראל התרכז בשתי פעולות עיקריות: העלאת הריבית, שגרמה להתייקרות ההלוואות לדיור והורידה את האטרקטיביות של רכישת דירה כאפיק השקעה, והוצאת הוראות לבנקים, שמטרתן הייתה למנוע מצב שבו צניחה במחירי הדירות תוביל למשבר פיננסי, לאחר שנוטלי המשכנתאות יתקשו להחזיר את הכסף לבנקים.

 

משרד האוצר, התרכז במתן הטבות מס ובביטול הטבות מס אחרות, כדי לעודד משקיעים למכור את הדירה השנייה והשלישית שבבעלותם ולהימנע מרכישה של דירות נוספות. לפני מספר חודשים קבע משרד האוצר, כי מי שימכור דירה שנייה או שלישית שבבעלותו בין השנים 2011 ל-2012, ייהנה מפטור ממס שבח, גם אם לא חיכה ארבע שנים בין עסקה לעסקה.

 

לפני כחודש הגדיל האוצר לעשות והודיע, כי החל משנת 2013 יבוטל הפטור כליל, כך שמי שרוצה ליהנות ממנו חייב למכור את הדירות שברשותו בשנה וחצי הקרובות. במעמד ההכרזה על ביטול הפטור ממס שבח, החריף שר האוצר את הטון בנוגע לבעיית הדיור, באומרו כי "מחירי הדיור הגיעו לרמה כזו שיש להם השלכות לאומיות רציניות וחובה לטפל בנושא". 

 

הבדלי הגישות בין בנק שראל נובעים ממטרות שונות של שני הגופים: בנק ישראל, האמון על יציבות המערכת הבנקאית ומצב המחירים במשק, מבקש להבטיח לפני הכל כי הבנקים לא יקלעו למשבר בגלל צניחה פתאומית של מחירי הדירות, שתביא לכך שהלווים לא יוכלו לעמוד בהחזרי המשכנתא.

 

בלשכתו של שר האוצר, מודאגים יותר מהאי שקט החברתי שנוצר בשל עליית מחירי הדירות ואי יכולתם של זוגות צעירים לממן רכישת בית ראשון. החשש הוא, שהאי נחת ממצב הדיור יתורגם לאי שביעות רצון מתפקוד הממשלה ויפגע ביכולתה של סיעת הליכוד להרכיב ממשלה לאחר הבחירות הבאות.


פורסם לראשונה 07/07/2011 15:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר
צילום: אסף שילה ישראל סאן
מומלצים