שתף קטע נבחר

השמאי הראשי: הדירות התייקרו ברבעון השני

לא מחיתם לשווא: הדירות בכל הארץ התייקרו בשיעור שנתי של 2%-21%. באפריל-יוני חלו עליות של 1%-6% בערים הגדולות, חוץ מירושלים, נתניה ואשדוד. הסיבות: מחסור בדירות, ציפיות להמשך הצמיחה ולעליית ריבית, והעובדה ש"הסקירה מתייחסת לתקופה שלפני המחאה"

התמונה שהובילה למחאה הולכת ומתבהרה: מחירי הדירות המשיכו לעלות גם ברבעון השני של השנה (אפריל-יוני). כך עולה מסקירה שמפרסם היום (א') השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, טל אלדרוטי. על פי הסקירה, במהלך הרבעון נרשמה עלייה נומינלית (במחירים שקליים מקוריים) של 1.6% בממוצע במחירי הדירות ביחס לרבעון הראשון של השנה.

 

 

תל אביב עלתה, ירושלים ירדה

לפי הסקירה, עלו מחירי הדירות בכל הערים הגדולות בישראל פרט לירושלים, אשדוד ונתניה, שבהן נרשמה ירידת מחירים של 1%. המחיר הממוצע המעוגל לדירת 4 חדרים בירושלים היה ברבעון הקודם, לפי הסקירה, 1.67 מיליון שקל, באשדוד - 1.12 מיליון שקל ובנתניה - 1.24 מיליון. 

 

בתל אביב נרשמה עלייה של 3% במחירי הדירות, לרמה של 2.54 מיליון שקל לדירת 4 חדרים ממוצעת; בחיפה נרשמה התייקרות של 1%, לרמה של 1.14 מיליון שקל לדירת 4 חדרים ממוצעת.

 

בבאר שבע הדירות התייקרו בכ-3% לממוצע של 755 אלף, בראשון לציון נרשמה התייקרות של 4% לממוצע של 1.4 מיליון, בפתח תקווה המחירים עלו ב-1% לרמה של 1.36 מיליון, בחולון הם עלו ב-2% ל-1.42 מיליון ובאשקלון הדירות התייקרו ב-4% לממוצע של 811 אלף.

 

עליית מחירים נרשמה גם ברוב הערים הבינוניות: באילת המחירים עלו ב-1% לרמה של 894 אלף שקל לדירת 4 חדרים ממוצעת, בהרצליה הם עלו ב-3% ל-755 אלף, בנהריה הם עלו ב-3% לממוצע של 854 אלף וברחובות נרשמה עלייה של 3% לרמה של 1.25 מיליון.

 

המחירים ברמלה, לפי הסקירה, לא עלו ולא ירדו ונשארו בממוצע של 956 אלף שקל לדירת 4 חדרים, ורק בכפר סבא נרשמה ירידה של 1%, לרמה ממוצעת של 1.54 מיליון שקל.

 


לצפייה בטבלא בגודל המלא

 

ההתייקרויות החדות ביותר: באר שבע ואשקלון

עליות המחירים ביחס לרבעון שעבר מתגמדות לעומת העליות שחלו בשיעור שנתי. השוואה לרבעון השני של 2010, מדובר בעלייה של 2%-21% במחירי הדירות בכל הערים שנבדקו, בעיקר בצפון ובדרום הארץ.

 

ההתייקרות השנתית הגבוהה ביותר נרשמה באשקלון (20%), באר שבע (21%) וחיפה (16%) והנמוכה ביותר בנתניה (2%) ובירושלים (3%). השינוי החד ביותר במגמה חל באשדוד, שבה נרשמה התייקרות שנתית של 11% אבל בהשוואה רבעונית נרשמה בה ירידת מחירים.

 

בסך הכל, נרשמה בשנה האחרונה, לפי הסקירה, התייקרות ממוצעת של 10.4% במחירי הדירות. בסקירה נכתב כי בשנתיים וחצי האחרונות, מאז הרבעון הראשון של שנת 2009 עלו המחירים שקלית נומינלית בערים שנסקרו בשיעור ממוצע של כ- 30%.

 

השמאי כתב בדברי ההסבר לסקירה כי: "על מחירי הדירות משפיעים משתנים רבים, אולם נראה, כי המלאי הנמוך של דירות חדשות בלתי מכורות - 16 אלף דירות בלבד - הוא הגורם המשפיע ביותר ומביא ללחץ מתמשך לעליה במחירי דירות.

בנוסף, חיזקו את עליית המחירים גם ציפיות של הקונים להמשך הצמיחה ולהמשך העליה בשער הריבית, החשש של הקונים מאינפלציה וגם ההתפתחות האיטית של סטנדרט הבניה".

 

השמאי הדגיש בדברי ההסבר כי "הסקירה מתייחסת לתקופה שקדמה לגל המחאה החברתית שהתעורר לאחרונה, אשר נושא מחירי הדיור עומד במרכזו. השפעת מחאה זו - ככל שהיא קיימת - אינה באה לידי ביטוי ברבעון הנסקר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשקלון: התייקרות של 20% בשנה
צילום: רועי עידן
מומלצים