שתף קטע נבחר

קולונוסקופיה וירטואלית: איתור קל לסרטן המעי הגס

תהליכים ממאירים במעי מתפתחים באיטיות לאורך שנים, אך כשהגידול מתגלה בשלב מוקדם מגיעים סיכויי הריפוי ל-90% ויותר. כיום מציעה קולונוסקופיה וירטואלית את יתרונות האבחון של הבדיקה הרגילה, בנוחות רבה יותר לנבדק ובסיכון נמוך

כשמדובר במחלות ממאירות, גילוי מוקדם הוא התנאי העיקרי שיכול להוביל למקסימום שיעור ריפוי. הנחת יסוד חשובה זו היא הבסיס לתוכניות הגילוי המוקדם של סרטן המעי הגס, הגידול הפנימי השכיח ביותר בקרב גברים ונשים בישראל.

 

לכל הכתבות והמחקרים על סרטן המעי הגס - לחצו כאן

 

רוב התהליכים הממאירים במעי מתפתחים מפוליפים בדופן המעי. זהו תהליך איטי המתרחש לאורך שנים. אבחון פוליפים בעודם בשלב השפיר, כלומר קודם להתפתחות הסרטן, מאפשר את כריתתם מבעוד מועד ומונע במקרים רבים את הפיכתם לגידולים ממאירים.

 

כשהגידול מתגלה בשלב מוקדם, סיכויי הריפוי יכולים להגיע ל-90% ויותר. לכן, מאז שהוכחה חשיבות הגילוי המוקדם מחפש המדע עוד ועוד דרכי אבחון רגישות שיאפשרו להקדים את תהליך הגילוי ולשפר אותו.

 

עוד על גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס:

 

עם התפתחות הטכנולוגיה הרפואית, נוספה לאחרונה למערך שיטות האבחון טכנולוגיה חדשנית: קולונוסקופיה וירטואלית, בדיקה הנעשית באמצעות סורק CT המבצע "סריקת נפח" ספירלית של כלל איברי הבטן והאגן.

 

איך זה עובד?

לאחר הסריקה הספירלית, נבנית תמונה ממוחשבת של דופן המעי הגס לכל אורכו, דבר המאפשר איתור נגעים במעי. יתרה מכך, כיוון שבמהלך הבדיקה נסרקים כלל איברי הבטן והאגן, ניתן לאתר גם ממצאי לוואי חשובים נוספים כגון אבנים בדרכי המרה או בכליות, ציסטות בשחלות וגידולים בכבד. 

  

בהמשך נוצרת הדמיית דופן המעי לפרטיה. תוכנת מחשב בלעדית בשם ויאטרוניקס מתרגמת את הנתונים להדמיה תלת-ממדית, המאפשרת "סיור" וירטואלי במעי. בצורה זו יכול הרופא המפענח, ללא לחץ של זמן, לבחון את המעי בקפדנות ובדייקנות.

 

במהלך הבדיקה מוזרם אוויר למעי באמצעות צינורית קטנה המוחדרת לפי הטבעת. המכשיר המחדיר את האוויר למעי מופקד בידי הנבדק, כך שהוא יכול ליטול חלק פעיל בתהליך, להפחית את רמת החרדה מהבדיקה ולשתף פעולה בצורה טובה יותר. ניפוח המעי באוויר מאפשר קבלת תמונה תלת-ממדית טובה יותר של הדפנות.

 

קולונוסקופיה וירטואלית נעשית בשתי תנוחות גוף: שכיבה על הבטן ושכיבה על הגב, וכפל הצילום מאפשר ראייה מיטבית של הדפנות. הבדיקה עצמה נמשכת דקות ספורות, היא קלה ופשוטה, אינה מכאיבה, אינה כרוכה בסיבוכים ומתבצעת ללא הרדמה.

 

הבדיקה מומלצת לאנשים מעל גיל 50, ולאנשים מעל גיל 40 בעלי רקע משפחתי של פוליפים או גידולים במעי הגס, כמו גם לאנשים שלהם ממצא חיובי בבדיקות דם סמוי בצואה או חוקן בריום.

 

הרופא המפענח יכול, ללא לחץ של זמן, לבחון את המעי בקפדנות ובדייקנות ()
הרופא המפענח יכול, ללא לחץ של זמן, לבחון את המעי בקפדנות ובדייקנות

 

מזהה 96.1% מהגידולים במעי הגס

בכתב העת היוקרתי Radiology התפרסם במאי 2011 מאמר שעל פיו קולונוסקופיה וירטואלית צריכה להיות היום האפשרות המועדפת לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. זאת משום שקולונוסקופיה וירטואלית מזהים 96.1% מכלל הגידולים במעי הגס, בעוד שבקולונוסקופיה אופטית מזהים רק 94.7%. 

 

המחקר שהובא בכתב העת הוא מטא-אנליזה של 49 מחקרים שנעשו ב-15 השנים האחרונות, וכללו סך הכל 11,551 נבדקים. המחברים מציינים שכתוצאה מהכנסת טכנולוגיית הקולונוסקופיה הווירטואלית לשימוש נרחב, מתגלים רבים מגידולי המעי הגס כיום בשלבים מוקדמים, עוד לפני שהגידול מתפשט, ועל כן שיעור ההישרדות במקרים אלה טוב בהרבה.

   

קולונוסקופיה וירטואלית מציעה את היתרונות האבחנתיים של קולונוסקופיה רגילה, ובנוסף היא מהירה בהרבה, בסיכון נמוך ונוחה מאוד לנבדקים. יש גם מצבים שבהם לא ניתן לבצע קולונוסקופיה רגילה מסיבות שונות, וניתן לפנות לקולונוסקופיה וירטואלית.

 

כיום קולונוסקופיה וירטואלית נמנית עם בדיקות הקו הראשון, שמטרתן לאבחן בעיות בשלב מוקדם ולאפשר לאנשים בעלי מודעות לקחת אחריות על בריאותם ולעודד אחרים לפעול באותו אופן. 

 

הכותב הוא מנהל רפואי, מכון מור.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קולונוסקופיה וירטואלית נמנית עם בדיקות הקו הראשון, שמטרתן לאבחן בעיות בשלב מוקדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים