שתף קטע נבחר

הקבלנים והממשלה רבים - ופרויקטים מתעכבים

מי יבנה בית בישראל? תלוי את מי שואלים: הממשלה מעדיפה עובדים מסרי לנקה לצורך הידוק היחסים הדיפלומטיים לקראת ההצבעה באו"ם על הקמת מדינה פלסטינית. הקבלנים מעדיפים עובדים מסין שמתמחים בעבודות רטובות. התוצאה: הבנייה מתעכבת ופתרון מצוקת הדיור לא נראה באופק

פן אבסורדי של המחסור בדיור למגורים , נחשף היום (ד') בוועדה לביקורת המדינה. מנכ"ל התאחדות הקבלנים מוטי כידור התלונן ש"אתרי הבניה שוממים והקמת בניינים חדשים מתעכבת בגלל מחסור בעובדים זרים לעבודות יציקה, בהעדרם של ישראלים מקצועיים לעבודות אלה". איגוד לשכות המסחר השלים את התמונה בתיאור המחלוקת עם הממשלה המעכבת את יבוא המקצוענים הזרים.

 

עוד בנושא בעיית הדיור:

 

מהדברים עלו העובדות הבאות: שרי הממשלה החליטו לפני כחודשיים לפתור את מצוקת הבניה למגורים במתן היתר לייבא 7,500 עובדים, מתוכם 2,500 ללא דיחוי. הקבלנים עמדו על הבאת העובדים מסין, רומניה ובולגריה שהוכיחו בעבר את מקצועיותם וניסיונם בעבודות הרטובות.

 

אולם הפקידים בוועדה הבין-משרדית שהוקמה ליישום ההחלטה הסכימו לאשר הבאת 1,000 עובדים בלבד מרומניה ובולגריה, והתעקשו ש-1,500 האחרים לא יגיעו מסין אלא מסרי-לנקה. למה לא סין? כי בסין גובים מכל מי שרוצה לעבוד בחו"ל עמלה של אלפי דולרים. ולמה דווקא מסרי-לנקה? בגלל הניסיון החיובי שהיה לישראל עם העובדים החקלאיים שבאו משם.

 

אבל אז התברר, שגם יבוא העובדים מרומניה ובולגריה הוא בעייתי. הפקידים עמדו על כך שהממשלה היא שתבחר את העובדים ותייבא אותם ולא קבלני הבניין או קבלני כוח האדם לענף הבניה המאוגדים באיגוד לשכות המסחר. המעסיקים הישראליים דחו את התנאי. "אם לא נבחר את העובדים על פי מקצועיותם, איך נוכל להיות אחראים להעסקתם ולשלם להם?", שאלו.

 

הפקידים דרשו שהמעסיקים יתנו להם את סף הכשירות המקצועית הנדרש, אך המעסיקים סירבו לשתף פעולה. הליכי הייבוא נתקעו, והמחלוקת הגיעה לוועדה לביקורת המדינה. התאחדות הקבלנים ואיגוד לשכות המסחר ביקשו את התערבות מבקר המדינה בהכנת דו"ח מיוחד על התנהלות הממשלה.

 

"מצוקת הדיור קודמת לבעיות חוץ"

בדיון נסוגו הפקידים מהמחלוקת בין סין לסרי-לנקה והסכימו שכל 2,500 העובדים הדחופים יבואו מרומניה ובולגריה, ובלבד שהממשלה היא שתבחר ותייבא אותם ולא המעסיקים. אבל נציג משרד החוץ חיים חושן לא ויתר ואמר, שיבוא העובדים מסרי-לנקה נחוץ עתה להידוק יחסי החוץ בינה לישראל, במיוחד עכשיו כדי לשכנע אותה שתתנגד באו"ם להכרה במדינה פלסטינית.

 

יו"ר הוועדה החדש ח"כ רוני בר-און (קדימה) לשעבר שר האוצר. סירב לערב את מבקר המדינה בפרשה, "יש עליו כעת נושאים יותר בוערים", אמר, והורה לנציגי הממשלה להסדיר במייד מול המעסיקים יבוא העובדים מרומניה ובולגריה. הוא דרש להציג לוועדה תוך חודשיים מתווה מוסכם, ולאחר מכן לפתור בסובלנות את מחלוקת סרי-לנקה.

 

התנהלות הממשלה קוממה את היו"ר הקודם ח"כ יואל חסון (קדימה). "מה קרה לממשלה שכל כך אוהבת את ההפרטה אבל דווקא את עסקי העובדים הזרים היא לוקחת על עצמה?", שאל חסון. "המדינה צריכה לדאוג לתושביה ולפתור קודם את מצוקת הדיור לפני פתרון בעיית יחסי החוץ או הבעיה המוסרית של העמלות שהסינים גובים מהעובדים שלהם על חשבונם".

 

חסון הדגיש כי הבחירה בין סין לסרי-לנקה צריכה להיות לפי מידת הסיכון שהעובדים הזרים ישתקעו בישראל ולא ירצו לחזור לארצם. "עובדה שהסינים לא נשארים. הם גם לא תופסים מקומות עבודה של ישראלים, תבדקו ותראו על פי הניסיון בעולם, את המספר הגבוה של העובדים מסרי-לנקה שנשארים באירופה".

 

הישראלים לא באים

הקבלנים מצידם, מחו על התעקשות הממשלה להעדיף את עובדי סרי לנקה, שמבוססת על הניסיון הטוב של ישראל בהעסקתם בענף החקלאות. המנכ"ל כידור אמר כי אין בסרי לנקה עובדי בניין מקצועיים בעבודות הרטובות (שלד, יציקה, טיח). חיים גושן, סמנכ"ל משרד החוץ לדרום מזרח אסיה, אמר בתגובה, כי 250 אלף עובדים מסרי לנקה מועסקים בבנייה מסינגפור עד איטליה.

 

כידור תיקן אותו: "רובם ככולם עובדים שם במקצועות הפיניש, בסיוד, צביעה ונגרות. לא במקצועות הבסיסיים שאין לנו. המאמצים שלנו למשוך לענף את הצעירים הישראליים לא עלה יפה למרות פיתויי השכר. רק 200 עברו אצלנו ב-3 השנים האחרונות ורובם נשרו אחרי הקורס. לאתרי הבנייה הגיעו רק 30".

 

עו"ד דן כרמלי וגד ניצן מאיגוד לשכות המסחר, דחו את טענת הממשלה שמתנגדת לתת לקבלני כוח האדם לבחור ולהביא את העובדים מחשש שייהנו מ"עוגת העמלות". הם ציינו כי באף מדינה במערב ובעולם השלישי, הממשלה לא הפכה להיות חברת כוח אדם המגייסת עובדים, והם עצמם תומכים בהסדרת הנושא בהסכמים בילטראליים עם הממשלות הזרות.

 

כרמלי הדגיש כי ממשלת סין מוכנה לחתום על הסכם כזה, תוך התחייבות ליצור מנגנון שימנע את גביית העמלות. "משגרירות סין נמסר לנו כי רשות ההגירה בישראל נמנעת מלהתייחס לטיוטת ההסכם שנשלחה אליה. אי קידום ההסכם אחרי שסין קבלה את תנאי העמלות, שהיה כשלעצמו צעד בלתי מנומס, עלול להוביל למשבר דיפלומטי בין ישראל לסין", הזהיר כרמלי. חושן ממשרד החוץ אמר בתגובה, כי "היחסים עם סין לא נמצאים על סף משבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים