שתף קטע נבחר

רפורמה בפסיכומטרי? בת"א לא ישנו תנאי קבלה

נבחנים בערפל: אלפים ייגשו באוקטובר למבחן לפי המתכונת החדשה, ולרבים מהם אין מושג במה להתמקד - בהומאני או בריאלי. האוניברסיטאות לא יפרסמו את תנאי הקבלה החדשים לפני ינואר, אוניברסיטת תל-אביב "חסכה" לתלמידים דילמות

כל התשובות נכונות: חוסר הוודאות לגבי הרפורמה בפסיכומטרי ממשיך להטריד את עשרות אלפי התלמידים שאמורים לגשת בעוד שלושה שבועות לבחינה של מועד אוקטובר. מבדיקה שערך ynet עולה כי מרבית האוניברסיטאות ידונו בהתאמות לרפורמה רק בחודש ינואר, כשהגדילה לעשות אוניברסיטת תל-אביב שהצהירה כי מבחינתה אין שינוי במדיניות הקבלה, וחישוב הציון ימשיך להתבצע לפי אותה מתכונת שהייתה נהוגה עד כה.

 

הבחינה הכי מפחידה מתקרבת:

 

"אני לא יודע אם לצחוק או לבכות", אמר אתמול (יום ג') תלמיד שנמצא כעת בעיצומה של ההכנה לבחינה. "אנחנו משלמים אלפי שקלים לקורסי הכנה ויושבים ימים ולילות כדי להגדיל את אוצר המילים ולשנן תרגילים כדי להצליח, אבל התחושה היא ששמים לנו מכשולים. מצד אחד אומרים שיש רפורמה ושאנחנו צריכים להתאים את עצמנו לשינויים בבחינה, ומצד שני לא ברור אם האוניברסיטאות בכלל יתחשבו ברפורמה. בסופו של דבר יכול להיות שניפגע מכך".

 

"התחושה היא ששמים לנו מכשולים". מי יודע מדוע וכמה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"התחושה היא ששמים לנו מכשולים". מי יודע מדוע וכמה?(צילום: shutterstock)

 

לפי הרפורמה שיזם המרכז הארצי לבחינות והערכה, החל מהבחינה הקרובה יחול שינוי בשקלול הציונים ותהיה חלוקה מוגדרת בין התחום ההומאני לתחום הריאלי. במסגרת הרפורמה, בנוסף לציון הכללי, יחושבו לכל נבחן שני ציונים נוספים - ציון הומאני, הנותן דגש (60%) על חשיבה מילולית, וציון ריאלי, שבו עיקר המשקל (60%) יינתן לחשיבה כמותית.

 

לפני כחודש דווח ב-ynet על כך שאף כי מועד הבחינה מתקרב, עדיין לא ברור לאילו חוגים יידרשו ציונים ריאליים ואילו חוגים יעניקו חשיבות לציון ההומאני. ראשי האוניברסיטאות והמרכז הארצי לבחינות והערכה טרם פרסמו את חלוקת החוגים השונים על פי הקריטריונים החדשים, והתלמידים אינם יודעים באיזה חלק של המבחן להתמקד.

 

ערן שטיין מנכ"ל מכון "סמארט" אמר ל-ynet: "זאת שערורייה. מדובר ברפורמה מבורכת שבאה לשפר את היכולת לנבא את הצלחת הסטודנטים בלימודים הומאניים או ריאליים, אבל חוסר התיאום בין המרכז הארצי לבחינות והערכה לבין האוניברסיטאות יצר כאוס אמיתי. התלמידים לא יודעים על מה לשים דגש בלימודים, ואנחנו המדריכים לא יודעים איך לכוון אותם".

 

לשון וחשבונאות זה הומאני או ריאלי?

אמנם יש חוגים ריאליים מובהקים כמו מתמטיקה או חוגים הומאניים מובהקים כמו ספרות, והנרשמים אליהם יודעים בבירור במה להתמקד, אך המבקשים להתקבל למשל ללימודי חשבונאות, כלכלה, לשון, מחשבים ואפילו מוסיקה ומשפטים, אינם יודעים על איזה מהחלקים לשים דגש: מדובר במקצועות ביניים, שקשה להגדיר אותם בבירור לפי חלוקה להומאני וריאלי.

 

מבדיקה שערך ynet מול האוניברסיטאות עולה, כי ההתאמות לרפורמה יתבצעו - אם בכלל - רק בחודש ינואר, והמשמעות היא שהתלמידים שייגשו למועדים הקרובים, באוקטובר ובדצמבר, ייוותרו בחוסר ודאות. באוניברסיטת תל-אביב אמרו בתגובה: "נכון לעתה אין שינוי במדיניות הקבלה של אוניברסיטת תל-אביב. חישוב ציון ההתאמה ימשיך להתבצע כפי שהיה עד כה, דהיינו שקלול הציון הסופי של הבחינה הפסיכומטרית ושל בחינת הבגרות".

 

"חוסר תיאום מוחלט בין המרכז הארצי לאוניברסיטאות (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
"חוסר תיאום מוחלט בין המרכז הארצי לאוניברסיטאות(צילום: Shutterstock)

 

באוניברסיטת חיפה אמרו כי "לאור השינויים, האוניברסיטה תפרסם את תנאי הקבלה החדשים בעת פתיחת ההרשמה לשנת הלימודים תשע"ג, שתחל בחודש ינואר הקרוב". באוניברסיטה העברית הסבירו כי בימים אלו הם דנים ברפורמה, ולקראת פתיחת ההרשמה לשנת הלימודים תשע"ד, תצא האוניברסיטה בהודעה מסודרת על תנאי הקבלה למסלולי הלימוד השונים, תוך התייחסות לציונים הכמותיים והמילוליים הנדרשים לשם הקבלה".

 

באוניברסיטת בר אילן אמרו: "יישום השינויים שעליהם הכריז המרכז לבחינות ייעשה לאחר בדיקה בחודש ינואר, לקראת תחילת ההרשמה לשנת הלימודים הבאה". מאוניברסיטת בן גוריון טרם נמסרה תגובה.

 

יונתן בראל ממנהל תחום הפיתוח האקדמי ב"קידום" אמר ל-ynet: "יש חוסר תיאום מוחלט בין האוניברסיטאות למרכז הארצי לבחינות והערכה, והוא גורם לבלבול אדיר בקרב התלמידים. הם שמעו בתקשורת על כך שיש רפורמה ומנסים להתאים את עצמם לשינויים, אבל כיוון שהאוניברסיטאות בכלל לא מתייחסות לנושא הזה, הם עומדים בפני מצב שבו אין להם מושג איזה ציון הם צריכים להשיג בבחינה ואם תנאי הקבלה ישתנו או יישארו כפי שהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המורים לא יכולים לעזור לתלמידים (אילוסטרציה)
צילום: מיכאל קרמר
שערוריה. ערן שטיין מנכ"ל מכון "סמארט"
מומלצים