שתף קטע נבחר

כמה זמן אמור להימשך טיפול אצל הפסיכולוג?

האם כל מצוקה נפשית דורשת להיפגש עם הפסיכולוג שלוש פעמים בשבוע לאורך שנים? גישות חדשות מציעות היום טיפולים ממוקדים וקצרים ופגישות אחת לשבועיים, שמתייחסות לזמן כאל משאב בפני עצמו וחוסכות לא מעט כסף ושעות פנויות למטופל

רונית פנתה לטיפול בדחיפות. מאז שחלה בעלה במחלה קשה לפני מספר שנים, ואף על פי שהחלים כבר, היא חשה חרדה. היא דואגת לכולם כל הזמן, מתקשה לישון ולנשום ובודקת כל סימפטום פיזי אצל ילדיה מחשש שמא גם הם חלו. ניכר שהיא אישה חזקה ומתפקדת.

 

קראו עוד על טיפול פסיכולוגי:

 

כבר בפגישה הראשונה הסבירה המטפלת לרונית שיש לה הרבה כוחות, שניתן להבין את הדאגה שלה על רקע אירועי העבר וכי החרדה שהיא חשה נורמלית ולגיטימית. המטפלת שיתפה את רונית בהתרשמותה שהדאגות יירגעו עם הזמן, והציעה להפנות אותה לפסיכולוג קליני המתמחה בטכניקות של הרגעה ושליטה בדאגות.

 

רונית הופתעה: "חשבתי שתאמרי לי כי מצבי קשה ואזדקק לטיפול ארוך". לפגישה השנייה הגיעה כשהיא חשה הקלה משמעותית, וביקשה להמשיך בטיפול ולא לפנות למומחה אחר. הטיפול כלל חמש פגישות, שעסקו בכוחותיה של רונית ובדרכי ההתמודדות שלה, והסתיים בהקלה משמעותית שנותרה יציבה לאורך זמן.

 

טיפול קצר כזה אינו מתאים לכל המטופלים. יש הזקוקים לטיפול ממושך של מספר שנים, המסייע בהתמודדות עם מצבים נפשיים מורכבים, מציאות חיים קשה, מצוקות בדימוי העצמי או חיפוש משמעות וזהות. מטופלים אחרים מגיעים לשיפור תוך כמה חודשים ואחרים נעזרים בו במשך שנה או מעט יותר.

 

שלוש פעמים בשבוע במשך שנים

הקריטריון המקצועי להצדקת משך הטיפול הוא היכולת להצביע על שינוי מתמשך בעקבותיו.

 

פרויד הציע למטופלים טיפול אינטנסיבי של מספר פעמים בשבוע, אף על פי שכמה מהטיפולים המפורסמים שלו היו קצרים. הפסיכואנליזה, שיטת הטיפול שהתפתחה על בסיס עבודתו, גורסת ששינוי פסיכולוגי עמוק יכול להתרחש רק אם יגיע המטופל לטיפול לפחות שלוש פעמים בשבוע במשך כמה שנים, כיוון שרק לאחר תהליך חקירה ועיבוד ממושך של התכנים שהעלה המטופל ושל הקשר הטיפולי יכול המטפל לסייע למטופל להבין את עצמו.

 

כבר בתחילת המאה העשרים, בעוד הפסיכואנליזה מתגבשת, היו פסיכואנליטיקאים שטענו כי אפשר להוביל לשינוי עמוק באמצעות טיפול קצר יותר. תחילה לא זכו תפיסות אלו לתמיכה. העמדה הרווחת הייתה כי טיפול קצר מתאים רק לטיפול במצבי משבר. החל משנות החמישים של המאה ה-20 הופיעו מודלים המתארים כיצד ניתן להגיע לשינוי נפשי עמוק תוך זמן קצר ועל ידי שימוש שונה בכלי הטיפול.

 

הרקע להתפתחויות אלו היה הצורך למצוא דרך שבה יותר אנשים יוכלו להפיק תועלת מטיפול נפשי בשירות הציבורי שמשאביו מוגבלים, כמו גם התפתחויות תרבותיות המדגישות יכולת שינוי מהירה.

 

התפתחויות אלו, לצד צמיחתם של מודלים טיפוליים התנהגותיים קוגניטיביים שבמהותם ממוקדים בהקלה מהירה ככל הניתן על הסבל באמצעות שינוי התנהגותי או חשיבתי – הביאו למודלים טיפוליים קצרים ולהתייחסות לזמן כאל משאב שיש לתת עליו את הדעת. זאת מתוך מחויבות להקל על המטופל במהירות מרבית ולנצל באופן ראוי את המשאבים הטיפוליים.

 

טיפול ממושך מסייע בהתמודדות עם מצוקות בדימוי העצמי (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
טיפול ממושך מסייע בהתמודדות עם מצוקות בדימוי העצמי(צילום: Index Open)

 

תוך כמה זמן מורגש שינוי?

מחקרים מראים כי משך הזמן המומלץ ליצירת שינוי בר קיימא הוא בדרך כלל 18 עד 20 פגישות. יש מצבים שבהם ניתן להגיע לשינוי תוך זמן קצר או ארוך יותר. המחקר מצביע על כך כי ככל שהבעיה ממוקדת יותר נדרש פחות זמן לשיפור.

 

רוב המטפלים רואים היום מטופלים בתכיפות משתנה, לפי הצורך. בעוד שפסיכואנליטיקאים ממשיכים לטפל במטופליהם שלוש פעמים בשבוע לאורך מספר שנים, הרי שמטפלים רבים מציעים טיפול במסגרת של פגישה שבועית אחת.

 

לעתים בעיות טכניות או כספיות מביאות להחלטה על טיפול בתכיפות של פעם בשבועיים, ובמקרים אחרים נדרשת תכיפות גבוהה יותר בתחילת הטיפול עד להקלה ראשונית.

 

מעבר לכך, ישנם מטופלים שמתחילת הטיפול זקוקים לטיפול אחת לשבועיים בלבד, מאחר שפגישות תכופות יותר אינן מאפשרות להם את המרחב שלו הם זקוקים.

 

בתחילת הטיפול מומלץ לבחון עם המטפל מה משך הטיפול שהוא מעריך כנחוץ. חשוב לבדוק עם המטפל אם קיימות גישות שונות בהערכה של משך הזמן הנחוץ ליצירת שינוי בנוגע לבעיה הספציפית המדוברת.

 

המטפל לא תמיד יוכל להעריך את המצב מיד וייתכנו שינויים בהערכת המצב תוך כדי הטיפול, אך חשוב לכוון את שעון הזמן הטיפולי בתחילת הטיפול ובמהלכו בשיתוף בין המטפל למטופל.

 

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית, מרצה בכירה במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה. 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העמדה הרווחת הייתה כי טיפול קצר מתאים רק לטיפול במצבי משבר
צילום: shutterstock
מחויבות להקל על המטופל. ד"ר שרון זיו ביימן
צילום: באדיבות המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים