שתף קטע נבחר

אי תשלום אגרה - יותר נורא ממה שחשבתם

התחמקות מתשלום אגרה לרשות השידור תוביל לגבייה החל משנת הייצור של הטלוויזיה, כולל ריבית, וכן לאגרה כפולה בשנה האחרונה. אם לא הודעתם על רכישת טלוויזיה תיקנסו בנוסף ב-9,600 שקל. המכשיר לא קולט שידורים? תשלמו בכל זאת

קיבלתם מכתב ובו אתם נדרשים לשלם אגרת טלוויזיה? אתם מרגישים שאתם היחידים שעדיין משלמים את האגרה ומחפשים פטור מתשלום זה? גם אם אתם צופים בטלוויזיה באמצעות HOT ו-yes או מחברים את המקלט לאינטרנט, עדיין חובה עליהם לשלם כמעט 400 שקל בשנה לרשות השידור, ומפתיעות במיוחד הסנקציות והכללים הנוקשים לתשלום שמופיעים באתר רשות השידור, כמו קנסות גבוהים מאוד למאחרים או לנמנעים מתשלום.

 

 

"כמה זה?" - האתר להשוואת מחירי תקשורת בישראל בדקו מי צריך לשלם אגרת טלוויזיה ומי זכאי לפטור והגיעו לתגלית מפחידה: גם אם מעולם לא קיבלתם דרישה לתשלום אגרה - יכול להיות שאתם מסתכנים בתשלום של קנס גבוה מאוד. 

 

נזהיר מראש כי התשובות לשאלות בכתבה הן תשובותיה הנוקשות של רשות השידור, ממש לא בטוח שאכן תיקנסו בעשרות אלפי שקלים כי לא דיווחתם שיש ברשותכם טלוויזיה מזה עשור. למעשה, מעדויות שהגיעו אלינו עולה כי יש אפשרות למשא ומתן עם גובי רשת השידור ולתשלום נמוך מזה שאגף הגבייה מכריז עליו. עם זאת כדאי שכל אזרח יכיר את לשון החוק, ויידע במה עלול להיות כרוך אי תשלום אגרת הטלוויזיה.

 

מהי האגרה?

אגרת הטלוויזיה מוטלת על כל תושב ישראל המנהל משק בית ומחזיק בו מקלט טלוויזיה, מכח סעיף 29 לחוק רשות השידור, והיא משולמת לרשות השידור. גובה האגרה כרגע הינו 379 שקל לשנה (זאת לאחר הפחתה של 2.2% לעומת שנת 2010). לרשות השידור יש אגף מיוחד שנקרא "אגף הגבייה" והוא משקיע מאמצים רבים בגביית האגרה.

 

שיטת גביית האגרה בישראל מעוררת ויכוח וביקורת. בקרב רבים בציבור קיימת התחושה כי האגרה אינה אלא מס נוסף המוטל על האזרח. בעבר הועלו הצעות לבטל את האגרה ולמממן את רשות השידור ישירות מתקציב המדינה או באמצעות תשלום תמלוגים של חברות הכבלים והלוויין - אך אלה לא יצאו אל הפועל.

 

מאז שנות ה-80 נעזרת הטלוויזיה הישראלית בגורמים מסחריים המעניקים "חסויות" לשידורים, מה שמחזק תחושה בקרב הציבור בישראל כי האגרה אינה משיגה את מטרתה (כי ממילא נסמכת רשות השידור גם על גורמים מסחריים).

 

כך או כך, אגרת הטלוויזיה חיה ובועטת, ורבים מחפשים פטור ממנה. בקרב הציבור רוחשות שמועות על פטורים אפשריים מתשלום, אך רובן אינן נכונות. ככלל, אם אתם מחזיקים בביתכם מכשיר טלוויזיה, אפילו אם אינו מחובר לחשמל ואינו קולט שידורים, ואפילו אם אתם צופים בו בתכנים שהורדתם למכשיר מהאינטרנט - אתם נדרשים לשלם את האגרה.

 

לעומת זאת, אין תשלום אגרה על צפייה באינטרנט בתכני טלוויזיה. כלומר, אפשר לזרוק את המכשיר ולצפות בטלוויזיה במחשב ולהיפטר מהאגרה.

 

מה הן החובות המוטלות על אדם הרוכש טלוויזיה?

אם קניתם מקלט טלוויזיה חדש

אתם מחויבים להודיע על כך לרשות השידור תוך 30 יום מהרגע שהמכשיר הגיע לביתכם. הקנס על אי הודעה על רכישת טלוויזיה עומד על 9,600 שקל. בנוסף, בית-המשפט רשאי לחייב אתכם בכפל אגרה בגין השנה הראשונה בה החזקתם מכשיר טלוויזיה ולא הודעתם עליו ולא שילמתם עליו אגרה.

 

ומה אם מכרתי את הטלוויזיה? העברתי אותה למישהו אחר? גנבו לי אותה?

אם מקלט הטלוויזיה נגנב מכם, מכרתם או העברתם את הטלוויזיה למישהו אחר - עליכם להודיע על כך בכתב למנהל רשות השידור תוך 30 ימים מיום גניבת/מכירת/העברת הטלוויזיה. אם העברתם או מכרתם את הטלוויזיה עליכם לציין בהודעה את השם המלא או המען ומס הזהות של הקונה או מקבל ההעברה. אם הטלוויזיה נגנבה מכם - עליכם להציג לרשות השידור אישור של המשטרה.

 

האם אני חייב בתשלום אגרה גם כאשר אינני הבעלים של הטלוויזיה? (למשל, אני שוכר בית שיש בו טלוויזיה ששייכת לבעליו ולא לי)

כן. החובה לתשלום אגרה היא בגין החזקה של מכשיר הטלוויזיה, כלומר מספיק שיש בבית בו אתם גרים טלוויזיה כדי שתצטרכו לשלם אגרה, גם אם הטלוויזיה לא בבעלותכם.

 

מדוע אני צריך לשלם גם ל-HOT/ yes וגם לשלם אגרה?

המחוקק פטר את חברות הכבלים מתשלום בגין העברת שידורי רשות השידור, ועל כן התשלום לכבלים/ללווין לא כולל תשלום לרשות השידור.

 

כמה יעלה לי להתחמק מתשלום אגרה?

אם לא הודעתי על רכישת מכשיר טלוויזיה, מאיזו שנה תקבע חובת תשלום האגרה שלי?

ממועד הייצור של מכשיר הטלוויזיה (!) לדוגמא, נניח שאת הטלוויזיה שבביתכם קניתם בשנת 2007, והיא לצורך העניין יוצרה בשנת 2006, ולא דווחתם על כך לרשות השידור, ובשנת 2012 תתפסו - אגף הגבייה של הרשות יוכל לקנוס אתכם ב-9,600 שקל על כך שלא דווחתם על רכישת הטלוויזיה, ב-7 שנים אגרה רטרואקטיבית (6 שנים שעברו מאז שנת 2006 ועוד שנה של אגרה כפולה על השנה הראשונה). ועוד יש להוסיף לכך גם קנס פיגורים.

 

מהו שיעור הקנס המוטל על מי שאינו משלם אגרה במועד?

אגרה שלא שולמה במועד יתווספו עליה קנס פיגורים והפרשי הצמדה בשיעורים אלה: חודש איחור יגרור קנס בשיעור 10% מסכום האגרה, חודשיים איחור יגררו קנס בשיעור 20%, 3 חודשים של איחור יגררו קנס בגובה 30% בתוספת הפרשי הצמדה, 4 חודשים יגררו 40% ו-5 חודשים יגררו קנס של 50% מגובה האגרה, כמובן בתוספת הפרשי הצמדה על סכום האגרה ועל הקנס.

 

האם אני מחויב בתשלום אגרה גם אם אני צופה בטלוויזיה באמצעות מחשב ו/או dvd בלבד? כן. הסיבה לכך היא שאם יש לכם טלוויזיה יש לכם פוטנציאל לקלוט את שידורי רשות השידור. לכן, גם אם בפועל בחרתם שלא לקלוט אותם (ולראות טלוויזיה רק מהמחשב למשל)- תצטרכו לשלם על הפוטנציאל.

 

האם אני מחויב בתשלום אגרה גם אם אני לא צופה בערוץ 1 או אפילו לא צופה כלל בטלוויזיה שבהחזקתי?

כן. כאמור, מספיק שאתם מחזיקים במכשיר טלוויזיה כדי שתצטרכו לשלם אגרה. זה כלל לא משנה אם אתם צופים או לא צופים ובאיזה ערוצים. גם אם אתם לא קולטים ערוץ 1 בכל זאת תתבקשו לשלם אגרה.

 

ואם מכשיר הטלוויזיה שבהחזקתי מקולקל?

רק אם בודק מוסמך מטעם רשות השידור אישר כי המקלט מקולקל- תקבלו פטור מאגרה.  

 

אם באותה דירה ישנם מספר מקלטי טלוויזיה, מה הוא שיעור האגרה הכולל?

כאן יש לנו בשורות טובות עבורכם - גם אם יש בדירה שלכם הרבה מכשירי טלוויזיה, התשלום במקרה זה יהיה פעם אחת בגין כל הדירה, וגם אם מדובר ביחידת דיור נפרדת באותה כתובת, וגם אם באותה כתובת יש שני בתים של אנשים בני אותה משפחה (למשל הורים מתגוררים בבית אחד והילד שלהם בבית אחר באותה הכתובת) - לא תחויבו באגרה כפולה. החוק הוא אגרה אחת לכתובת אחת.

 

מי זכאי לפטור מתשלום אגרה?

 

חיילים בודדים וגמלאים לא ישלמו אגרה >>

 

הזכאים לפטור מלא הם אזרחים ותיקים - משרד האוצר ממן את האגרה עבור אזרחים לאחר גיל פרישה. בנוסף זכאים לפטור ותיקי מלחמת העולם השנייה נזקקים (שמופיעים ברשימת ביטוח לאומי כמקבלי הבטחת הכנסה). גם עיוורים, חירשים ואילמים זכאים לפטור אך יצטרכו להוכיח שאכן הם כאלה (אישור רופא). ומי עוד? עובדים של רשות השידור, עולים חדשים בשנתם הראשונה בארץ וחיילים בודדים. אזרחים שמקבלים הבטחת הכנסה מביטוח לאומי זכאים להנחה של 50% בתשלום האגרה.

 

אם אתם נמנים עם אחת מקבוצות האוכלוסייה הזכאיות לפטור חלקי או מלא תוכלו לשלוח את הטפסים המוכיחים כי אתם משתייכים לאחת הקבוצות (למשל אישור מרופא שהינכם עיוורים), ביחד עם מכתב בקשה לפטור וצילום תעודת הזהות שלכם לאגף הגביה ברשות השידור, ת.ד. 16333, ירושלים, 91162.

 

האם אגרת הטלוויזיה כוללת גם תשלום בגין הרדיו ברכב? 

לא. האגרה בגין הרדיו כלולה באגרת רישוי ברכב השנתית.

 

האם קיימת חובה בתשלום אגרה גם לגבי תקופות שלא נשלחו בגינן דרישות תשלום?

כן. אם יש בהחזקתכם מכשיר טלוויזיה עליכם לשלם את אגרת הטלוויזיה ואין תלות במשלוח דרישת תשלום.

 

אז מה השורה התחתונה? אלא אם כן אין לכם טלוויזיה או שאתם אחרי גיל פרישה או עיוורים/חירשים/אילמים או עולים חדשים בשנתכם הראשונה בארץ, או שיש לכם אישור מטכנאי מטעם רשות השידור שהטלוויזיה שלכם מקולקלת, לפי רשות השידור תצטרכו לשלם אגרת טלוויזיה. מסקנה: רוב אזרחי ישראל משלמים או אמורים לשלם אגרה, וזה רק נראה לכם שכולם לא משלמים.

 

בפועל, מי שלא משלם את האגרה מסתכן בגבייה רטרואקטיבית בגין כל אותן שנים בין שנת ייצור הטלוויזיה שלו למועד בו רשות השידור תפנה אליו בבקשה לתשלום חובותיו - ואז יצטרך אותו אדם לשלם גם קנס על חובותיו וכן הפרשי הצמדה. וכל זה נכון גם אם לא קיבלתם דרישה מהרשות לתשלום אגרה.

 

הנתונים לכתבה זו נאספו ע"י "כמה זה?" - www.kamaze.co.il - אתר השוואת מחירים בתחומים: סלולר, אינטרנט, שיחות לחו"ל, סים בינלאומי, כבלים ולווין וטלפון בישראל.

 

מירב קריסטל סייעה בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
ואם יש לי שני מכשירים? אגרה אחת לכתובת אחת
צילום: Index Open
מומלצים