שתף קטע נבחר

שפל של 5 שנים בביקוש לדירות חדשות

סימן נוסף לקיפאון בשוק הדיור: מנתוני הלמ"ס עולה כי הכמות המבוקשת של דירות חדשות בספטמבר היתה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2006, רגע לפני הזינוק הקיצוני במחירים. למרות ההאטה, בבנק ישראל לא מזהים עדיין ירידה במחירי הדירות

שוק הנדל"ן ממשיך להראות סימני האטה. בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מדווחים היום (ג') כי הכמות המבוקשת של דירות חדשות (דירות חדשות שנמכרו ודירות שנבנו לשימוש אישי) בחודש ספטמבר 2011 היתה הנמוכה ביותר שנרשמה מאז אוקטובר 2006, לפני שהחלה מגמת העלייה הקיצונית במחירי הדירות בארץ.

 

 

מאז תחילת השנה ירדה כמות הדירות החדשות שנמכרו ב-12% לעומת החודשים ינואר-ספטמבר 2010. לפני חודש דיווח מינהל הכנסות המדינה כי באוגוסט 2011 נרכשו כ-5,900 דירות, ירידה של 32% מאוגוסט אשתקד ושל כ-25% מיולי השנה.

 

הירידה בכמות הדירות החדשות שנמכרות נובעת בעיקרה ממדיניות בנק ישראל להגבלת היקף המשכנתאות בריבית משתנה וממדיניות האוצר לעידוד מכירתן של דירות להשקעה (דירות שמוחזקות על ידי מי שבבעלותו כבר דירה אחת לפחות).

 

אל מגמה זו מצטרפת העלייה שמורגשת מאז תחילת השנה בהיקף הבנייה בארץ, לאחר מספר שנים שבהן מספר יחידות הבנייה שנבנו לא תאם את מספר משקי הבית שהצטרפו למעגל מחפשי הדירות.

 

גם לריבית תפקיד מכריע

האם בעקבות המגמות הללו מורגשת ירידת מחירים? בדיון שערכה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל לקראת החלטת הריבית האחרונה, נסקרו המגמות האחרונות בשוק הנדל"ן ונקבע כי למרות הירידה בכמות העסקאות, לא חלה התמתנות משמעותית בהתייקרויות בשוק הנדל"ן ולתופעה זאת היה חלק חשוב בהחלטת הוועדה שלא להוריד את הריבית, למרות ההאטה בקצב הצמיחה של המשק.

 

"מחירי הדירות עלו ביולי-אוגוסט ב-0.8%, וקצב עלייתן ב-12 החודשים האחרונים הוא 12.1% - התמתנות קלה לעומת החודש הקודם", נכתב בפרוטוקול הדיון שפורסם אתמול. "יחד עם זאת", ציינו חברי הוועדה המוניטרית, "המשך הגידול בצד ההיצע, ההשפעה-בפיגור של העלאת הריבית, צעדי בנק ישראל בתחום המשכנתאות והצעדים שנקט האוצר במיסוי על נדל"ן – כל אלה צפויים להמשיך ולפעול להתמתנות במחירי הדירות בשנה הקרובה".

 

בבנק ישראל מעוניינים להוריד את הריבית, בשל ההאטה שחלה בקצב הצמיחה של המשק בעקבות משבר החובות באירופה שגורם להאטה כללית בכלכלה העולמית. עם זאת, מצב מחירי הדירות מהווה שיקול שכנגד, שכן הריבית הנמוכה ששררה במשק במהלך שנת 2009 נחשבת לאחד הגורמים לזינוק הקיצוני במחירי הדירות, שגרם למצוקה חברתית ולמחאה ציבורית.

 

מהדברים שמופיעים בפרוטוקול דיוני הריבית האחרון ומהחלטה שלא להעלות את הריבית לחודש נובמבר, ניתן להבין כי לפחות בעיניהם של חברי הוועדה המוניטרית בבנק ישראל, מורגשת ירידה בהיקף המכירות של דירות חדשות, אך ירידה זו אינה מתורגמת כעת לירידת מחירים משמעותית כזו שניתן יהיה לומר בעקבותיה - שמשבר הנדל"ן מאחורינו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים