שתף קטע נבחר

השמאי הממשלתי: מחירי הדירות יורדים

סקירה שמפרסם משרד המשפטים מראה כי מחירי הדירות ירדו ב-1.2% והיקף נטילת המשכנתאות ירד בכ-30% עד 40%. הסיבות: המחאה החברתית, בניית דירות חדשות, צעדים ממשלתיים להאצת הבניה ואי היציבות הכלכלית

עכשיו זה רשמי: מחירי הדירות יורדים. כך עולה מסקירת מחירי הדירות ברבעון השלישי של 2011, שמפרסם היום (א') השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים. לפי הסקירה, חלה ברבעון השלישי של השנה ירידה שקלית נומינלית של כ-1.2% במחיר הממוצע של הדירות ב-16 הערים הגדולות בישראל לעומת המחיר ברבעון השני.

 

 

ביחס למדד, מדובר בירידה חדה יותר במחירים. עם זאת, ביחס לרבעון המקביל אשתקד, עדיין מדובר בעלייה של כ-7% במחירי הדירות. 

 

המחיר בגוש דן יורד, בפריפריה לא

 עוד עולה מהסקירה, כי היקף נטילת המשכנתאות בבנקים ירד בשיעור שבין 30% ל-40%. הנתון מצביע על ירידה חדה בהיקף נטילת המשכנתאות.

 

על פי הנתונים, ירידות המחירים העיקריות חלו במרכז הארץ: מחיר דירת ארבעה חדרים ממוצעת בתל אביב ירד ברבעון השלישי בכ-6% לעומת הרבעון השני ועמד ברבעון השלישי על כ-2.38 מיליון שקל.

 

המחיר בכל הערים הגדולות בגוש דן ירד גם הוא: מחיר דירת ארבעה חדרים ממוצעת בחולון ירד, לפי הסקירה, בכ-3% לממוצע של כ-1.38 מיליון שקל, בבת ים הוא ירד בכ-4% לרמה של 1.44 מיליון שקל; בפתח תקווה - ירידה של 2% ל-1.34 מיליון שקל, בראשון לציון ירידה של 1% ל-1.24 מיליון שקל ובהרצליה הוא ירד בכ-2% ל-1.74 מיליון שקל.

 

מחיר דירת ארבעה חדרים בירושלים לעומת זאת, עלה ב-2% לעומת הרבעון השני והסתכם בממוצע בכ-1.7 מיליון שקל. המחיר בחיפה עלה גם הוא ב-2% והסתכם בכ-1.17 מיליון שקל; באשדוד - עלייה של 2% לשיעור ממוצע של 1.14 מיליון שקל.

 

באשקלון חלה עלייה של 1% לרמה ממוצעת של 823 אלף שקל. בבאר שבע - ירידה של 4% לכ-725 אלף שקל ובאילת חלה ירידה של 3% ל-865 אלף שקל המחיר בנתניה, רחובות וכפר סבא נותר ללא שינוי, ברמה של 1.23 מיליון שקל, 1.26 מיליון שקל ו-1.53 מיליון שקל, בהתאמה.

 

המחירים עדיין גבוהים ביחס לשנה שעברה

בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, מחירי הדירות בכל הערים הגדולות בארץ, פרט לכפר סבא, עלו, לפי הסקירה, בשיעור נומינלי של 1% (באילת) עד 17% (בבאר שבע). המחיר בכפר סבא נותר סטטי גם ביחס לשנה שעברה.  

 

בסקירה נכתב כי "מחירי הדירות מושפעים ממשתנים רבים ורמת ההשפעה של כל אחד מהם קשה לניתוח, אך נראה כי גל המחאה החברתית של הקיץ האחרון, לצד אי יציבות וחוסר ודאות בכלכלה העולמית, בד בבד עם הצעדים וההצהרות שננקטו על ידי הממשלה ובנק ישראל, והציפיה לצעדים דומים נוספים, הם הגורמים המשפיעים ביותר שהביאו לבלימה בביקושים לדירות בעת הזאת".

 

גורמים נוספים שמוזכרים בסקירה להוזלת הדירות הם הגידול במלאי הדירות הבלתי מכורות, שעומד כיום על כ-18 אלף, ושינוי איטי בסטנדרט הבנייה שמאיץ את קצב הבנייה וגורם להמשך הגידול במלאי. עוד נכתב, כי:"קיימים משתנים נוספים בעלי השפעות מנוגדות (תומכים בהתייקרות הדירות, ת.ג): הציפיות להמשך הצמיחה ולהמשך העלייה בריבית ולאינפלציה, שמגבירים את הרצון להשקיע בנכסים ריאליים".

 

סקירת השמאי הראשי מתבססת על בדיקה של 3,400 דירות ב-16 הערים הגדולות. הסקירה עוסקת בדירות בנות ארבעה חדרים בלבד, בטענה שכמות העסקאות בדירות כאלה היא הגבוהה ביותר ושיש שוני גדול בין סוגי הדירות בנות שלושה חדרים ומטה ובנות חמישה חדרים ומעלה, שמקשה לבדוק אותן.

 

אטיאס: תוצאה ישירה של מדיניותי

תהא אשר תהא הסיבה לירידת מחירי הדירות, שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, שכבר שנתיים וחצי מנסה להוריד את המחירים, כבר מייחס אותה למדיניותו. אטיאס מסר בתגובה לנתונים:  "הירידה במחירי הדיור היא תוצאה ישירה של תכנית השיווקים של המשרד ושל רשות מקרקעי ישראל המיושמת בשנתיים האחרונות. התחלות הבנייה הגיעו לשיא של עשור והקבלנים נותנים הצעות מחיר נמוכות יותר במכרזי המקרקעין. סוף סוף הגענו לתקופה בה הביקוש משתווה להיצע, אם לא יורד ממנו, מה שמביא לירידת המחירים. אנו נמשיך עם מדיניות גלי השיווקים".

 

נראה כי בניגוד לשר השיכון, שמאי המקרקעין קצת פחות שמחים על ירידת המחירים, ויש ביניהם כאלה שמגיבים בבהלה. כך, לדוגמא, מיהר להצהיר שמאי המקרקעין ארז כהן בתגובה לנתונים: "אני לא רואה מגמה של ירידת מחירים בשוק הנדל"ן למגורים. ירידה מזערית של 1.2% במחירים אינה מעידה על מגמה אמיתית אלה על עיוות סטטיסטי. זה נכון שהרבעון התאפיין במיעוט עסקאות בשוק. דווקא בגלל זה, מבחינה סטטיסטית לא ניתן לקבוע לפיו את המגמה  בשוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: רועי עידן
מומלצים