שתף קטע נבחר

אומגה 3: איזה תוסף רוצה להגן מפני מחלות לב?

מול שלל תוספי התזונה שעל המדף עולה טענה חדשה שלפיה נטילת DHA נקי, אחת מחומצות השומן אומגה 3, יעילה יותר מכמוסות המכילות גם חומצות אחרות. מה אומרים המחקרים האחרונים בתחום, ומה הקשר לשחקן הכדורגל הטוב בעולם?

שוק תוספי התזונה בישראל, ובעולם בכלל, רותח בשנים האחרונות: ככל שהתזונה בעולם המערבי ממשיכה להתקלקל והתחלואה עולה, כך אנו רוכשים יותר ויטמינים, מינרלים וחומצות מהמדפים בבתי המרקחת ובחנויות הפארם, וההמלצות של ארגוני הבריאות בעולם מתעדכנות בהתאם.

 

אחד התוספים שעשו את דרכם אל לב הקונצנזוס הוא אומגה 3, חומצות שומן המהוות חלק מהשכבה השומנית של קרומי התאי. החומצות שומרות על גמישותם של תאי הגוף והכרחיות לתפקודם התקין - מתאי הלב והמוח ועד תאי העור.

 

מחקרים קושרים את החומצות החיוניות האלו למניעה של מחלות לב וכלי דם, שיפור תפקוד המוח, הפחתת הסיכון לדיכאון ולשבץ מוחי ואפילו לסרטן.

 

קראו עוד אומגה 3:


בתוך השפע המבלבל שנתונים בו הצרכנים, עולות כעת טענות חדשות באשר לתחום תוספי אומגה 3. בדיקה שערכנו בחודש מאי העלתה כי רוב המותגים הפופולריים הנמכרים בארץ מכילים שתי חומצות עיקריות, DHA ו-EPA - ברוב המוחלט של המקרים בכמות הנוטה מאוד לטובת זו האחרונה, לעתים פי שניים וחצי. גופנו אינו מייצר בכוחות עצמו חומצות אלה, וזקוק לקבל אותן ממקור חיצוני.

 

מחקרים חדשים גורסים היום כי אנו זקוקים בעיקר לחומצת DHA, חומצת שומן עיקרית באיברים וברקמות, החיונית להתפתחות המוח ומערכת הראייה.

 

DHA מהווה את רוב השומן במוח האדם, חשוב לשמירה על תפקוד תקין של רשתית העין ולבניית מערכת הראייה בתינוקות, וחיוני להתפתחות העובר ולשכלול הכישורים המוטוריים והקוגניטיביים שלו. בנוסף, הוא מהווה מרכיב חשוב בחלב אם ובזרע הגבר.

 

טוב לכולסטרול הטוב

"עד לפני זמן קצר לא היה ניתן להשיג DHA נקי, אלא תמיד מעורב ב-EPA", אומר ל-ynet פרופ' ניסים גרתי מהמכון לכימיה יישומית באוניברסיטה העברית בירושלים. "בחמש השנים האחרונות יש מקורות לחומצות הנקיות, אך בינתיים פורסמו רק מעט מחקרים פיזיולוגיים אמיתיים על DHA נקי, כיוון שאלה אורכים זמן רב יותר. 

 

"רוב המחקרים בתחום עד כה נעשו על שתי החומצות יחד, אך מתוך העובדה ש-DHA מצוי בריכוז גבוה יותר באיברים מסוימים, מסיקים שהוא חשוב יותר. אם לקחו למשל ריכוז גבוה של DHA ומעט EPA, ומצאו שיש שינויים מוטוריים מרכזיים בגוף, ובמוח הרי יש למעלה מ-60% DHA - ההיקש הוא שה-DHA אחראי לשינויים אלה.

 

"EPA הופכת גם ל-DHA, ולמעשה היא השלב האחרון לפני הפיכתה לחומצה זו, והיא מתחרה עם DHA על המקום, כך שאין צורך בשני הדברים".

 

עם זאת, מסביר פרופ' גרתי, לא ניתן כמובן להקיש חד-משמעית של-EPA אין כל תפקיד. יש הטוענים שהחומצה נמצאת בעיקר בכבד ובממברנה של הלב, ושייתכן שבאותם מקומות היא מתפקדת.

 

אחד המחקרים המשמעותיים שנעשו על DHA נקי נגע לתפקודה של מערכת הלב. במחקר זה, שפורסם ב-Current opinion in clinical nutrition, נמצא כי בעוד ש-DHA מוריד את רמת כל הטריגליצרידים בדם, EPA נקי אינו עושה זאת באותה יעילות, וכך גם תערובת של שניהם. מנתוני המחקר עולה כי נטילת DHA העלתה ב-17% את רמת הכולסטרול הטוב בדם, ואילו EPA לא תרמה לכך כלל.

 

עוד נמצא במחקר כי נוצרת פחות התרבדות בכלי הדם בזכות DHA, וכי הוא מסייע בהורדת לחץ הדם בתוך 24 שעות מרגע הנטילה, בעוד של-EPA לא נרשמה השפעה דומה.

 

על פי פרופ' גרתי, DHA מעכב תהליכים דלקתיים בגוף ומקטין אותם משמעותית, ואף מתפקד כנוגד חמצון, כך שנגרם פחות נזק ופרגמנטציה לדי-אן-איי שלנו. "התוצאה היא, למשל", אומר פרופ' גרתי, "שלגברים הסובלים מפגמים בזרע או מזרע לא פורה יש שיפור בנטילת DHA ועלייה באיכותו".

 

חומצה אחת או שתיים?

כמוסות אומגה החדשות הוצגו בתערוכה לחדשנות טכנולוגית בצרפת לפני כשנתיים תחת המותג "AXOM3", ומאז עשו את דרכן לארצות הברית, אירופה, יפן - וגם לישראל לפני כארבעה חודשים.

 

כמוסות אלה מכילות כ-70% DHA, חומצת השומן הארוכה יותר מבין השתיים האמורות. החומצה המרוכזת, על פי דברי החברה, מופקת בתהליך אנזימטי טבעי מדגי טונה איכותיים, ונמצאת בעמדה המאפשרת ספיגה מקסימלית בגוף.

 

ההמלצות של ארגוני הבריאות בעולם כיום מתייחסות עדיין לצריכת שתי החומצות יחד. גםבמסמך שפרסם לאחרונה האיגוד הקרדיולוגי בישראל בשיתוף עמותת הדיאטנים "עתיד" נאמר כי "לאנשים שאינם צורכים מנת דגים לפחות פעמים בשבוע, ניתן לשקול תוסף עם מינון יומי מקביל של EPA ו-DHA, כ-1 גרם ליממה".

 

על כך אומר פרופ' גרתי, המשמש גם יועץ מדעי לחברה, כי "ההסבר העיקרי להמלצות הוא בהיעדר מחקרים שיעידו ש-DHA לבדו עושה פעולות מסוימות ו-EPA מתאים לפעולות אחרות. עם זאת, רשות בטיחות המזון באירופה, EPSA, ממליצה ליטול DHA ואין לה המלצה הנוגעת ל-EPA. הדברים נמצאים תחת דיון, אך לוקח זמן עד שיש די ראיות והוועדות מתכנסות. כיוון שבכל מקרה כאן אין נזק בריאותי, אין בהילות.

 

"מי שעוקב אחרי מה שהחברות בעולם מציעות היום, רואה שהנטייה משתנה לטובת יותר DHA, והיום במרבית המקרים היחס הוא ארבע לאחד. אני מאמין שגם ההמלצות של ארגוני הבריאות עוד ישתנו, ומה שחשוב הוא שבכל מקרה של נטילת אומגה 3 התועלת עצומה ואין נזקים או אפשרות למינון יתר".

 

המלצות ארגוני הבריאות מתייחסות לצריכת שתי החומצות יחד (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
המלצות ארגוני הבריאות מתייחסות לצריכת שתי החומצות יחד(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

ומה מסי לוקח?

מקום אחד שכבר אימץ את הממצאים החדשים הוא למרבה ההפתעה מועדון הכדורגל ברצלונה, של מסי, צ'אבי ואינייסטה. השחקנים בברסה מקבלים בחודשים האחרונים כמוסות אומגה 3 מאותו סוג בבוקר, ולפחות שתי כמוסות נוספות בערב.

 

ד"ר פרנצ'ק דרובניק, הרופא הראשי של ברסה ומרכז הספורט הלאומי בספרד, ורופא אונקולוג בבית חולים לילדים, אמר ל-ynet כי הם מחפשים תדיר מזונות שיסייעו לשיקום מפציעות ספורט: "היום כבר לא אוכלים דגים כמו פעם, הבשר מגיע ממקורות שונים ואנו צורכים הרבה שומנים ואומגה 6. נטילת אומגה 3, לעומת זאת, גורמת לגוף להגיב כאילו אנו מנהלים אורח חיים בריא יותר".

 

הבעיה החמורה ביותר בקבוצת ספורט כלשהי היא כמובן פציעות, המובילות לאובדן ימי אימונים ולהתנוונות קלה של השרירים. בכדורגל במיוחד, אומר ד"ר דרובניק, יש עלייה בשיעור הפציעות משום שעובדים במהירויות גבוהות וההחלפה המתמדת של כיוונים על המגרש מביאה למיקרו-פציעות יום אחרי יום. הפציעות הזעירות פוגעות בחלבונים בשריר, ונוצרת במהרה דלקתיות.

 

"מחקרים מראים כי לחומצת DHA השפעה על התאוששות השריר אחרי פציעה", אומר ד"ר דרובניק באירוע שערכה החברה בברצלונה לרגל ההשקה בישראל, "כל דלקתיות קטנה בשריר משתפרת, ונטילת התוסף מטפלת בדי-אן-איי שנפגע בפעילות הספורטיבית, שיש בה סטרס חמצוני רב המוביל לשבירה של החומר הגנטי. שחקנים שנפצעו השלימו כך את תהליך ההתאוששות מהר יותר לפני התחרויות הבאות".

 

לדברי ד"ר דרובניק, הדבר משפיע בארבעה אופנים עיקריים: שיקום החלבונים בשריר לאחר הפציעה, הפחתת הדלקתיות, הפחתת המתח החמצוני בגוף שמוביל לפגיעה בדי-אן-איי, והפחתת פגיעה בחלבונים שנגרמת בשל חוסר התנועה בימים שלאחר הפציעה.

 

כל ספורטאי שמגיע כיום למרכז הספורט הלאומי מקבל אף הוא המלצה מהצוות הרפואי והדיאטני לנטילת התוסף. בקבוצת הכדורגל אוספים כיום נתונים פיזיולוגיים נוספים, כדי לנסות לבודד את הקשר ל-DHA.

 

הוא מציין כי גם המחלקה האונקולוגית שבה הוא עובד מתעניינת בנעשה ובהשפעה האנטי-דלקתית, העשויה להפחית מוות של תאים וחלוקתם, מניעת התפשטות של גרורות והקלה של תופעות בטיפול כימותרפיה. בינתיים, ימים ומחקרים יגידו אם מדובר במהפכה של ממש שתחל להשפיע על הציבור כולו.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
DHA מהווה את רוב השומן במוח האדם וחשוב לשמירה על תפקוד תקין של רשתית העין
צילום: index open
הפחתת המתח החמצוני בגוף שמוביל לפגיעה בדי-אן-איי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים