שתף קטע נבחר

ועדת ברנע: תוספת של 5% לבנייה בערים

הוועדה להסרת חסמים בתכנון ובבנייה, הגישה את המלצותיה לשר הפנים. ההמלצות הבולטות הן הגדלת אחוזי הבנייה במרכזי הערים ב‭5%-‬, ללא צורך באישורים מהוועדות המחוזיות, ותוספת תקציב של 100 מיליון שקל בשנה לוועדות המחוזיות

ועדת ברנע לייעול שוק התכנון והבנייה, שמונתה בסוף חודש מאי האחרון, הגישה היום (ג') את המלצותיה לשר הפנים אלי ישי. אחת ההמלצות העיקריות היא הגדלת הסמכויות של ועדות התכנון המקומיות, דבר שיביא לבנייה של אלפי דירות במרכזי הערים.

 

משבר נדל"ן בישראל

 

כמו כן מדברת הוועדה על תוספת של 100 מיליון שקלים לתקציב ועדות התכנון המחוזיות, כדי להאיץ את התמודדותן מול חסמים תכנוניים. המלצה נוספת מתייחסת לשכירת כוח אדם חיצוני לוועדות התכנון, כדי לזרז את עבודתן.

 

הוועדה, שהורכבה מנציגי משרדי הממשלה, נציגי ציבור ואנשי מקצוע והראשה עמד פרופ' אמיר ברנע, התבקשה לבחון חסמים ניהוליים וארגוניים במערך התכנון והבנייה ולהמליץ על הצעדים הנדרשים להסרתם.

 

כפי שפורסם ב"ממון" ב‭13-‬ ביוני השנה, על שולחן הוועדה הונח מסמך פנימי של משרד הפנים, שלפיו בשל חסמים שונים מתעכבת בנייתן של כ‭122-‬ אלף יחידות דיור ברחבי הארץ. המלצות הוועדה נועדו לתת מענה לשנתיים הקרובות, עד שתיכנס לתוקף הרפורמה בוועדות התכנון.

 

"אנחנו ועדה התנדבותית לחלוטין‭,"‬ אמר אתמול פרופ' ברנע. "קנו לנו פעם אחת כיבוד בתקציב של 50 שקל‭."‬ לדבריו, המלצות הוועדה יובילו למהפכה בתחום התכנון והבנייה, כאשר המרכזית שבהן היא הרחבת הסמכויות של ועדת התכנון המקומית, שתוכל להגדיל ב‭5%-‬ את אחוזי הבנייה במרכזי הערים, ללא צורך באישורים מהוועדות המחוזיות‭.

 

"המשמעות היא תוספת מהירה של אלפי יחידות דיור בערים‭,"‬ אומר פרופ' ברנע‭" .‬מדובר בתמריץ לוועדות המקומיות להזניק קדימה פרויקטים תקועים. יש אמנם ויכוח עם החקיקה, האם נדרשת לכך חקיקה, אולם אנו מקווים כי העניין יעבור כפי שהוא‭."‬

 

כיום ועדות רבות פועלות ללא תקציבים ותקועות מול חסמים רבים והתניות, כגון כבישי גישה, בעיות שפכים, פיתוח ועוד. הוועדה ממליצה לתקצב את הוועדות המחוזיות באופן ישיר, כדי לפתור בעיות אלה. מדובר בתוספת תקציב בסך 100 מיליון שקל לשנה, שיחולקו על ידי משרד הפנים בהתאם לצרכים.

 

עוד המלצה חשובה נוגעת לתגבור הוועדות בכוח אדם חיצוני (מיקור חוץ‭.(‬ עד היום היה מחסור אדיר בכוח אדם בוועדות התכנון. מעבר להוספת עשרות תקנים, מדברת הוועדה של ברנע על אאוטסורסינג ויצירת תקציבים חדשים, למשל לצורך שדרוג מעמד מפקח ומערכות מעקב אחר תוכניות והגדלת התפוקה.

 

"יש לתת לוועדות אפשרות לשכור שירותים חיצוניים, לבודקים, מתכננים וכלכלנים‭,"‬ אומר ברנע. "למשל, כלכלן שיצטרף לוועדה כדי לבדוק את השפעות הכלכליות של פרויקטים, או שכירת משרדי אדריכלים שיגישו את התכנון מבחוץ מטעם רשות התכנון‭."‬

 

המלצה נוספת היא לתת העדפה לפרויקטים לאומיים או בעלי חשיבות ציבורית. כך למשל ימונה צוות כלכלנים חיצוני, שיגדיר את עלות התועלת של התוכניות, ואם יתברר שהיא גבוהה - הפרויקטים יקבלו עדיפות גבוהה יותר בתהליכי אישור התכנון.

 

"ההמלצות ישחררו צווארי בקבוק בעלויות מינימליות‭,"‬ אומר פרופ' ברנע. "כל משרדי הממשלה מבינים את זה והם היו שותפים לוועדה ועשו עבודה נהדרת".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות 


פורסם לראשונה 20/12/2011 10:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ההמלצות ישחררו צווארי בקבוק בעלויות מינימליות‭,"‬ ברנע וישי
צילום: גיל יוחנן
תוספת בנייה במרכזי הערים. תל אביב
צילום: שאול גולן
מומלצים