שתף קטע נבחר

בית שמש: ערעור על בניית 1,800 דירות לחרדים

תושבים ותיקים קוראים לבטל תוכנית להרחבת העיר, שתשמש רק את הציבור החרדי: "התוכנית נרקמה בחדרי חדרים ומבלי שניתנה לציבור הזדמנות להתנגד"

אחרי שכיכבה בכותרות בשבועיים האחרונים בנושא הדרת נשים, נראה כיבית שמש נחושה להישאר בכותרות, הפעם מדובר בתוכניות הנדל"ן שלטענת תושבי העיר הוותיקים מדירות את רגליהם מהעיר. התושבים הגישו היום (ה') ערר על החלטת הוועדה המחוזית ירושלים לאשר את תוכנית הבנייה של שכונת רמת בית שמש ג-2, שלפיה ייבנו 1,800 יחידות דיור לציבור החרדי.

 

להשכרה בבית שמש: נדל"ן בשקל למטר

 

כתב הערר הוגש באמצות עו"ד רפי אטינגר ממשרד אזולאי, אפיק, אטינגר ושות'. מצוין בו כי העוררים מייצגים את עניינם של אלפי משפחות תושבות העיר, המבקשים למנוע את תנופת הבניה בעיר המאיימת, לטענתם, לפגוע באופן בלתי הפיך בערכי טבע ומפני תוכניתם המשותפת של השלטון המרכזי והשלטון המוניציפאלי, לייעד את שכונת רמת בית שמש ג-2 לאוכלוסייה חרדית בלבד.

 

על פי העוררים ייעוד השכונה החדשה לציבור החרדי נעשה מבלי שנתקבלה על כך החלטת ממשלה, וללא סמכות כדין. מדיניות זו לא פורסמה באופן רשמי. כן נטען, שהיא "נרקמה בחדרי חדרים, מבלי שלציבור ניתנה הזדמנות להתנגד לה או לתקוף אותה, ומבלי שנערך בנדון זה דיון ציבורי נאות או דיון ציבורי כלשהו".

 

עוד מציינים העוררים כי אינם מתנגדים למגורי חרדים ברמת בית-שמש, אלא דורשים, כי לא תוקצה מראש שכונה שלמה לציבור ספציפי תוך הדרת הציבור בכללותו משכונה זו ופתיחתה לאוכלוסייה החרדית בלבד. הערר גם מתייחס ללחצים פוליטיים שהופעלו, ככל הנראה, על הדרג המקצועי במינהל התכנון, עליו נכתב בערר כי "קיבל החלטות פגומות מן היסוד לכל אורך הדרך".

 

"מוצר פגום מן היסוד"

הערר מתייחס לתחומים נוספים, ביניהם היתר נושא התחבורה. על פי הערר, לא נלקח בחשבון נושא התשתיות באופן ראוי. כך למשל, אל שטחי התכנית שמוסיפה קרוב ל-10 אלף תושבים לעיר, מחבר אך ורק ציר גישה בודד, כביש 38 שהוכרז כבר בשנת 2005 כ"דרך קורסת".

 

לדברי עו"ד רפי אטינגר, "הוועדה המחוזית היתה להוטה עד מאד לקדם את התוכנית במהירות, גם במחיר של אי-הקפדה על הליכים תקינים, וכתוצאה מכך יצרה מוצר פגום מן היסוד, מהיבטים שונים. בהחלטתה בהתנגדויות, הוועדה הודתה למעשה בחלק מהפגמים, אולם היא לא נקטה בצעד המתבקש מהודאה זו שהוא ביטול התוכנית והכנת תוכנית חדשה.

 

"בדיונים הפנימיים של הוועדה המחוזית, התבטאו חבריה ביתר חופשיות ותהו האם לאור הזנחת התשתיות ומבני החינוך בעיר על ידי העירייה, יש מקום לאשר תוספת של כ-2,000 יחידות דיור. אולם, למרבה הצער, הם נמנעו מהמסקנה המתחייבת מתהיות אלה.

 

"העוררים ביקשו, בין היתר, כי ועדת הערר של המועצה הארצית תבקר בשטח ותתרשם במו עיניה מאחד מאתרי הטבע וההיסטוריה היפים והמשמעותיים בארץ, העומד בסכנת כליה, וכי סוף סוף יתקיים דיון רציני ומקצועי בחלופות העשויות להציל את הגבעה", אמר אטינגר.

 

"דחיקה שיטתית"

אלי ונונו, יו"ר הוועד המנהל של "פורום שמש יהודה לאיכות הסביבה וקיימות" ותושב ותיק בבית שמש הוותיקים, מסר, כי "ראש העיר מתהדר שהוא מתכנן 2,200 דירות לציבור הכללי, בעודו מוסיף כ-33 אלף דירות לציבור החרדי. מדובר בדחיקה שיטתית החוצה מן העיר של הציבור החילוני, המסורתי, הדתי-לאומי והחרדי המתון, שמעוניין לחיות בצוותא.

 

"מתוך כל הדירות שמיועדות לציבור החרדי, כ-6,000 דירות יהיו דירות "מחיר למשתכן", שאף אחת מהן לא תגיע לזוגות צעירים ששירתו בצה"ל. בנוסף, הגן הלאומי שהוצע על ידי רשות הטבע והגנים בשטח בו מתוכננת השכונה, יכול היה לשרת את כל תושבי העיר: חילונים, דתיים וחרדים, ללא כל השקעה מצד העירייה. אולם נראה שאיכות החיים של תושבי בית שמש אינה נמצאת בראש מעייניהם של הגורמים במערכת התכנון, ואילו בנייה מסיבית לאוכלוסייה שמשנה את אופייה של בית שמש – דווקא כן".

 

לדברי צבי ווליצקי, מראשי מטה התושבים להצלת בית שמש וחבר מועצת העיר לשעבר, "כל התשתיות בעיר מתפרקות, עשרות בתי ספר שוכנים בתוך קרוואנים שמוצבים באופן לא חוקי ברחבי העיר, אין כמעט מתקני ספורט בעיר, מבני תרבות הפכו לישיבות, מצב התשתיות העירוניות בהידרדרות, התושבים מקבלים פחות ופחות שירותים מהעירייה, אבל למשרד השיכון, למשרד הפנים ולראש העירייה אצה הדרך לבנות עוד שכונה ועוד שכונה, תוך דריסה ברגל גסה של אחד האזורים היפים ביותר בארץ."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים