שתף קטע נבחר

ריבלין מול נתניהו על המסתננים: "תגיעו לז'נבה"

במהלך הדיון התנגד יו"ר הכנסת לדרישת הממשלה, שהעונש הקשה למסייעים למסתננים יוחל בכל מקרה. "אנחנו לא יכולים לאשר כל דבר, נצטרך לעמוד מול העולם", הוא אמר לנתניהו במליאה. הדרישה לא עברה לבסוף, אבל החוק כולו כן - בתמיכת ריבלין

"רבותיי, צריך מישהו לקום פה ולהסביר לאנשים שמצביעים מה המשמעות. הרי רובכם תגיעו לז'נבה באחד הימים". אישור התיקון ל"חוק המסתננים" הלילה (יום ג') בקריאה שנייה ושלישית יביא להחמרה של תנאי השהות ואופן הטיפול בפליטים המגיעים לישראל מאריתריאה ומסודן. עיון בפרוטוקול הלא רשמי של הדיון, עם זאת, מציג ויכוח עקרוני שהתנהל על אחד מסעיפיו, אותו בלם יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין. "החוק הוא קשה ביותר... אבל למחוק את סעיף 2 מהווה בעיה בהחלט", הדגיש, לפני שהצביע בעד החוק כולו.

 

עוד בערוץ החדשות :

 

על פי התיקון - בו תמכו 37 חברי כנסת, בהם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וחברי כנסת מסיעת האופוזיציה הגדולה ביותר, קדימה - החוק שנחקק ב-1954 ונועד להתמודד עם מחבלים יוחל גם על מבקשי מקלט ובמסגרתו אפשר יהיה לעצור מסתנן ב"מתקן שהייה" עד שלוש שנים.

 

מסתננים בגבול הדרום. "חוק קשה ביותר" (צילום: יאיר שגיא, ידיעות אחרונות) (צילום: יאיר שגיא, ידיעות אחרונות)
מסתננים בגבול הדרום. "חוק קשה ביותר"(צילום: יאיר שגיא, ידיעות אחרונות)
 

הסעיף אליו התייחס ריבלין נגע בקביעה כי מי שיסייע למסתנן בעת שהותו בישראל או בהברחתו יוכל להיכנס לכלא לתקופה

של עד 15 שנים. ועדת הפנים והגנת הסביבה הגישה הסייתגות לחוק וביקשה שסעיף זה יוחל רק על מי שסייעו למסתננים שעוברים עבירה פלילית. שר המשפטים ביקש להסיר את ההמלצה הזו של הוועדה, אך במהלך הדיון הסכימה הממשלה להסיר את בקשתה וההגבלה אושרה.

 

"אני מציע כפי שהוועדה עשתה: לא לקבל את ההסתייגות של הממשלה, לכבד את החוק", אמר ריבלין במהלך הדיון, כחלק מדין ודברים עם ראש הממשלה. "החוק הוא קשה ביותר, אבל מובן שאנחנו צריכים לבוא ולדאוג קודם כל... ולעצמנו. אבל למחוק את סעיף 2 מהווה בעיה בהחלט. אנחנו לא יכולים לבוא ולאשר כל דבר, אנחנו צריכים לבוא ולעמוד בפני העולם כולו. אני מבין את עמדותיהם של המסתייגים לגבי כלל החוק, והוא מספיק קשה, אבל למחוק את סעיף 2 זו אמירה קשה ביותר".

 

 

"חוק המסתננים" גרר ביקורת של היועצים המשפטיים של ועדת הפנים של הכנסת וטענות כי מדובר בחוק לא חוקתי. היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, טען ש"האפשרות של החזקת המסתננים במשמורת לתקופה של שלוש שנים ללא משפט היא חריגה ביותר". ינון ציין שבעקבות משא ומתן שערך עם נציגי הממשלה, הוחלט כי ממונה ביקורת הגבולות יוכל לשחרר מסתננים במקרים חריגים לאחר שלוש שנים, אך לדברי ינון סעיף זה אינו מספיק, שכן שחרור אחרי שלוש שנים צריך להיות הכלל, ולא החריג.

 

כלא סהרונים בדרום, שם מוחזקים מסתננים (צילום: עמית מגל) (צילום: עמית מגל)
כלא סהרונים בדרום, שם מוחזקים מסתננים(צילום: עמית מגל)
 

על פי ארגוני זכויות אדם וחברי אופוזיציה, מקשיח החוק החדש את התנאים החמורים ממילא להתמודדות עם המסתננים, שרובם ככולם מוגדרים בהמשך "מבקשי מקלט" - כך שהם יכולים למעשה לעבוד כל עוד אינם מוחזקים במתקן שהייה, אך גם לא זוכים להגנה של פליטים.

 

ארץ מקלט - כתבות אחרונות ב-ynet

 

מיכל פינצ׳וק, מנכ"לית עמותת א.ס.ף, אמרה בתגובה לאישור התיקון כי "חוק ההסתננות מהווה כתם שחור בספר החוקים של מדינת ישראל. אנו חשים בושה גדולה ביום בו מחליטה מדינת היהודים לכלוא פליטים שפשעם היחיד הוא שהצליחו להינצל ממלחמות וזוועות ולבקש הגנה בישראל. במקום להתמודד באופן אמיתי עם הסוגיה ולמצוא פתרון בר קיימא ואנושי בוחרת ממשלת ישראל לכלוא פליטים".

 

לעומתה, אמר יו"ר ועד הפעולה של שכונות דרום תל אביב, שלמה מסלאווי, כי "החוק שעבר מתייחס רק למניעת כניסה של מסתננים חדשים, אך אין בו כל התייחסות לאלו שכבר נמצאים בתחומי מדינת ישראל". לדברי מסלאווי, "הממשלה, שלא עשתה די עד כה, מנסה בינתיים לחבר טלאים על מנת ליצור אשליה של תיקון. תושבי שכונות דרום תל אביב הם הקו הראשון שסובל מבעיית המסתננים - הם שחיים בסבל יום יומי וחייהם הפכו לקושי קיומי".

 

בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריבלין. "לא יכולים לאשר כל דבר"
צילום: נועם מושקוביץ
מסתננים בדרום ת"א. "חיבור טלאים"
צילום: מוטי קמחי
מסתננים בגבול הדרום. "כתם שחור בספר החוקים"
צילום: יאיר שגיא
מומלצים