שתף קטע נבחר

10% מהגברים בדיכאון אחרי לידה - איך מטפלים?

כולם מקפידים שאישה אחרי לידה תזכה למנוחה ותרגיש טוב, ושוכחים מהאבא, שנדחק פעמים רבות הצדה. לא מעט גברים סובלים מדיכאון אחרי לידה, שעלול להחמיר אם לא יטופל. מה הסימנים שמעידים על בעיה, ולמי כדאי לפנות לעזרה?

תשעה חודשים חיכיתם לרגע הנהדר הזה שבו תהפכו מזוג למשפחה. ציפיתם, אבל לא בהכרח הבנתם מה משמעות השינוי שעומד להתרחש בחייכם ובנפשכם. דיכאון אחרי לידה הוא תופעה מוכרת וידועה בקרב נשים, שמתרחשת אצל כ-15% מהיולדות. בישראל מדובר על כ-24,000 יולדות בשנה. הסימנים הידועים נחלקים לתסמינים רגשיים, כמו ייאוש וחוסר אונים, התפרצויות בכי מרובות, ירידה בביטחון העצמי ועוד, ולמצבים גופניים כגון הפרעות בשינה, קושי להתרכז, שינויים בתיאבון וכדומה.

 

עוד על דיכאון לאחר לידה :

 

הולדת תינוק היא אירוע חיים מרכזי ומורכב לאם ולאב, אך בעוד שהמודעות לדיכאון לאחר לידה אצל האם גבוהה יחסית, אצל גברים מדובר בתופעה שכיחה פחות ומוכרת פחות. דיכאון אחרי לידה אצל גברים מופיע בעיקר אצל אלה המעורבים ושותפים לחוויית ההריון של בת זוגם ולגידול התינוק, אבל לא רק אצלם. דיכאון אצל גברים יתבטא, בדרך כלל, בעצבות, איבוד עניין בהנאות החיים, הפרעות שינה, תיאבון מופחת או מוגבר ואנרגיה ירודה.

 

לאחרונה מציינים מספר חוקרים וקלינאים כי דיכאון אחרי לידה בגברים, לעומת נשים, עלול להתבטא גם בתסמינים נוספים כמו התקפי כעס, ביקורת עצמית, כאבי ראש, בעיות עיכול, עייפות בלתי מוסברת, התנהגות לא חברתית ועוד.

 

10% מהגברים סובלים

לפני כשנה וחצי התפרסם מחקר שריכז נתונים מ-43 מחקרים על דיכאון אחרי לידה בקרב גברים, שבהם נבדקו מעל 28,000 גברים. המחקרים בוצעו בארצות הברית, קנדה, אוסטרליה, פורטוגל, ספרד, אנגליה, אירלנד, הולנד, שוודיה וסין. ריכוז המחקרים, שנערך במחלקה לרפואת בבית הספר לרפואה נורפולק שבמזרח וירג'יניה, התפרסם במאי 2010 בכתב העת JAMA.

 

אחד הממצאים העיקריים במחקר היה כי אחוז הגברים שסובלים מדיכאון אחרי לידה, ואפילו מדיכאון במהלך ההריון, גבוה ועומד על כ-10%, לעומת 4.8% מהגברים באוכלוסייה הסובלים מדיכאון ללא קשר להריון וללידה.

 

עוד נמצא כי גברים אמריקאים נמצאים בסיכון גבוה יותר לדיכאון אחרי לידה מאשר גברים במדינות אחרות (14.1% לעומת 8.2%). בנוסף, נמצא קשר בין דיכאון האב לדיכאון האם, כלומר כאשר אחד מבני הזוג מדוכא - יופיעו תסמיני דיכאון גם אצל השני. ממצא מעניין נוסף היה שאבות מגלים רגישות ופגיעות במיוחד בין החודש השלישי לחודש השישי אחרי הלידה.

 

ההשערה היא כי גברים שסבלו בעבר מדיכאון, מהפרעה דו קוטבית או מהפרעת חרדה מועדים לסבול מדיכאון אחרי לידה או במהלך ההריון. כך גם לגבי גברים שנשותיהם סובלות מדיכאון בהריון או מדיכאון אחרי לידה, וגברים שמתמודדים עם משבר בעבודה, במשפחה או ביחסים הזוגיים. ככל הנראה, הלידה עלולה להעצים משבר קודם ביחסים הזוגיים או לחשוף קונפליקט זוגי שהיה עד עתה חבוי.

 

לעתים קשה לאב לקבל את השינויים העצומים שמתרחשים, במיוחד עם החזרה לשגרה. אחד ההסברים לקושי של האב הוא חוסר שביעות הרצון שלו מהמקום שתופס התינוק בחייה של האם ובנפשה.

 

גם שינויים ביחסים הזוגיים והמיניים עלולים ליצור תחושת ריחוק בין בני הזוג. משבר עלול להתהוות גם בשל ההחלטות הרבות שעל הזוג לקבל, שיכולות להצית מחלוקות ולהתעצם לכדי סכסוך בתקופה רגישה מאוד בחייהם של השניים.

 

קשה לקבל את השינויים העצומים, במיוחד עם החזרה לשגרה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קשה לקבל את השינויים העצומים, במיוחד עם החזרה לשגרה(צילום: shutterstock)

 

סימני הדיכאון

כיוון שגם האב פגיע, חשוב שבני המשפחה יהיו קשובים למצב הרגשי של שני ההורים ויסייעו למשפחה כולה, ולא רק לאם. אמירות כמו "חשוב שתשני", "תדאגי לעצמך" או "אתה חייב לשמור עליה" יכולות לתת לאב תחושה שלא מכירים בחוויות שהוא עובר.

 

כדי למנוע דיכאון אחרי לידה בגברים, מומלץ שכל אנשי המקצוע מסביב - רופאים, אחיות ומטפלים מתחום בריאות הנפש - ישימו לב לאבות, וליתר דיוק לשני בני הזוג. במיוחד יש לשים לב לאב שבת זוגו סובלת מדיכאון בהריון או מדיכאון אחרי לידה.

 

כמו כן, עוד לפני הלידה חשוב ליידע את האבות שבדרך על האפשרות שיופיעו אצלם תסמיני דיכאון, כמו גם אצל בנות זוגם.

 

כאמור, בנוסף לתסמיני הדיכאון הרגילים כמו מצב רוח ירוד, אובדן הנאה ועניין בחיים ושינויים בתיאבון, תסמינים האופייניים במיוחד לגברים הם :

  • התקפי כעס
  • ביקורת עצמית
  • כאבי ראש
  • בעיות עיכול
  • צריכת אלכוהול וסמים
  • התכנסות והתרחקות, התנהגות שיכולה להתפרש כ"לא חברתית"
  • עייפות בלתי מוסברת
  • ניהול רומן מחוץ לנישואים
  • הפרעות שינה (אלה מבטאים דיכאון אחרי לידה - אך גם עלולים לתרום להיווצרותו מלכתחילה) 

 

איך מטפלים בדיכאון?

מומלץ כמובן להיות מודעים לתופעה וערים לסימנים, ובמידת הצורך לבקש עזרה מקרובים ומידידים כדי לאפשר מנוחה כראוי ותמיכה רגשית לשני בני הזוג.

 

כדאי להכיר ברגשות המתעוררים ולשוחח עליהם עם בת הזוג, בעיקר כשמדובר בגבר שסבל בעבר מדיכאון או מהפרעת חרדה.

 

אם חשים חרדה ודיכאון המשתלטים ומשבשים את שגרת החיים, יש לפנות לרופא או למטפל מתחום בריאות הנפש. הטיפול תלוי, במידה רבה, בעוצמת הדיכאון.

 

אם הדיכאון קל או מתון, עזרה יעילה מאוד היא שיחות עם מטפל מתחום בריאות הנפש, עובד סוציאלי או פסיכולוג, הפועלים בשיטת הטיפול הדינמי או הטיפול ההתנהגותי. לעתים יש מקום לשקול גם מתן טיפול תרופתי, במקביל לטיפול פסיכולוגי.

 

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית, המרכז לפסיכותרפיה "הורותא "

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבות מגלים רגישות ופגיעות במיוחד בין החודש השלישי לחודש השישי אחרי הלידה
צילום: shutterstock
מומלצים