שתף קטע נבחר

מה מתאים לנו: חדר כושר או מכשיר לאימון ביתי?

נתונים מראים ש-90% מהמתאמנים במכון כושר פורשים ממנו תוך שלושה חודשים. ואולי הם פשוט לא בחרו נכון את סוג הפעילות? רגע לפני שאתם מגהצים שוב את כרטיס האשראי, כך תדעו אם עדיף שתשחקו טניס או תעשו יוגה בפארק

גם אחרי שהחלטנו לחזור - ואולי להתחיל - לעסוק בפעילות גופנית, ניצבת בפנינו דילמה לא קטנה: האם נעדיף לרכוש מכשיר כושר ביתי או נירשם לקאנטרי קלאב השכונתי? האם נעדיף לרוץ בחוץ, או למצוא פעילות המשלבת גוף-נפש? חשוב לנו למקסם את התועלות בקבלת ההחלטה שלנו, ולא פעם מדובר על הוצאה כספית לא מבוטלת.

 

כתבות אחרונות בנושא כושר:

 

כל אחד מכיר מתאמנים שמיהרו לרכוש מכשיר כושר משוכלל לביתם, ומהר מאוד מוצאים את עצמם משתמשים במכשיר היקר, שעלותו אלפי שקלים, כמתלה לבגדים ותיקים. לא אחת אנו נרשמים לחדר הכושר בהתלהבות רבה ומגיעים בכל יום לאימון, אך ההתלהבות הולכת ומתפוגגת בתוך כמה שבועות, במקרה הטוב.

 

למעשה, שיעור הנושרים מפעילות גופנית בחדר הכושר בשלושה החודשים הראשונים מתקרב ל-90% . כלומר, רק 10% שורדים לאחר שלושה חודשים ומתמידים בפעילות, ו-90% בזבזו את כספם לשווא. אז כיצד נדע באיזה סוג פעילות לבחור, כדי שסיכויי ה"הישרדות" שלנו יהיו הגבוהים ביותר?

 

להתאים את האימון לאדם

במדעי הספורט בכלל ובפסיכולוגיה של הספורט בפרט, מנסות גישות חדשות לפתור את הסוגיה באמצעות אבחון האישיות של המתאמן, כך שניתן יהיה להמליץ לו על ענף שבו יש סיכוי גבוה יותר שיתמיד - עיסוק שבו ימצא סיפוק, הנאה ושמחת חיים שימנעו את הנשירה מהפעילות.

 

הראשונה שהחלה במבחני האישיות הללו הייתה הפסיכולוגית ג'ואן דודה (Duda), שפיתחה גרף המציב אותנו כטיפוסים שבין אדם משימתי וממוקד מטרה לבין אדם המושפע מגורמים סביבתיים כמו תקשורת ומקובלות חברתית. אם להשתמש במושגים המקצועיים יותר, ניתן לומר כי אנו נמצאים על קו שנע בין ה-Task Oriented לבין ה-Ego Oriented.

 

בכל אחד מאיתנו יש משני הטיפוסים, אך במידה שונה. ככל שנתאפיין בתכונות של טיפוס "ממוקד מטרה", סוג הפעילות והמסגרת שנבחר יהיו חשובים פחות. לאנשים בעלי מבנה אישיות כזה אפשר להמליץ על רכישת מכשיר אירובי או ציוד כושר הביתה, כי ברור שטיפוס זה מסמן את המטרה, מתביית עליה ולא מרפה.

 

טיפוסים ממוקדי מטרה יציבו לעצמם את היעד או ייעזרו במאמן כדי לעשות זאת, יבינו מה האמצעים להשגת המטרה ומרגע היציאה לדרך יהיו עצמאים בפעילות ואין חשש שלא ימלאו את כל הכתוב בתוכנית אימונים. אם התוכנית מורה עשר חזרות על תרגיל מסוים - הם לא יעשו תשע וגם לא 11 חזרות. תוכנית האימון הופכת ל"תנ"ך של הפעילות".

 

משתמשים במכשיר היקר כמתלה לבגדים ותיקים (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
משתמשים במכשיר היקר כמתלה לבגדים ותיקים(צילום: Index Open)

 

אנשים שחייבים מסגרת

בקצה השני של הגרף הקו מופיע טיפוס שלעולם לא יוכל להתאמן ללא מסגרת, ללא חברה, ללא אפשרות לספר שהוא מנוי במועדון יוקרתי או מתאמן בחברת סלבריטאים. הפעילות אצל אדם כזה יכולה להיות בשביל ה"פוזה" בלבד, ועליו להשיג רווח חברתי כלשהו מהחברות במועדון.

 

סיכויי ההישרדות של מתאמן כזה קטנים, כיוון שהוא יתמיד רק כל עוד הוא נמצא במוקד ההתעניינות ומפיק רווח חברתי כאמור מהעניין. כושר התחרות שלו נמוך, וכשייתקל בקושי הראשון הוא ימצא תירוץ לפרוש מהפעילות בכלל. לדוגמה, אם ייאלץ להתחרות כנגד יריב שהסיכוי לנצח אותו קטן, מיד יצוצו התירוצים לפרישה: אני עייף, אני פצוע - ואולי אפילו תבוים פציעה לפני התחרות או במהלכה.

 

מתאמן בעל אופי כזה ירבה לשקר לסובבים אותו ולעצמו - הוא לא ימלא אחר הכתוב בתוכנית האימונים שלו, וברגע שהמדריך יפנה את מבטו הוא יעשה פחות ממספר החזרות הנדרש.

 

מתאמן בעל אופי כזה צריך שוטר, מטפלת או איש יחסי ציבור - רק לא מאמן! הוא זקוק לפיקוח תמידי, למישהו שיטפל בו וגם יחלוק לו מחמאות. רק כך יש סיכוי שהוא יתמיד באימון.

 

לטיפוס כזה כמובן לא מומלץ לרכוש מכשיר כושר הביתה, כי הסיכוי שיתאמן בבית לבדו שואף לאפס. אם ירכוש מכשיר, ולו כדי לספר לחברים ולשכנים על התוספת היוקרתית לבית, הוא יעבור לחפש ריגושים אחרים לאחר שרמת ההתעניינות בחפץ החדש תפחת.

 

למתאמנים בעלי אופי כזה עדיפה פעילות קבוצתית על פני פעילות אישית. הקבוצה תדחוף את המתאמן להמשיך להגיע לפעילות, לעתים לא מתוך רצון להתאמן בלבד אלא לחץ חברתי.

 

הקבוצה תדחוף את המתאמן להמשיך להגיע לפעילות (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
הקבוצה תדחוף את המתאמן להמשיך להגיע לפעילות(צילום: Index Open)

 

איזו פעילות תתאים לי?

כאמור, רובנו כוללים תכונות של שני הטיפוסים, ועלינו לבחון לאיזה כיוון אנו נוטים. אמנם קיימים מבחני אישיות כתובים, אך נמצא שאצל רוב האנשים יכולת האבחון וניתוח האישיות קרובה מספיק לתוצאות של מבחנים רשמיים, כיוון שאנו מכירים את עצמנו טוב יותר מכולם.

 

אז האם לבחור באומנויות לחימה או בפילאטיס? אם המגע הגופני בפעילות חשוב לכם, התמקדו בענפי המגע לסוגיהם, מכדורסל ועד אותן אומנויות לחימה. אם המגע הגופני הוא מכם והלאה, התמקדו בענפים כמו כדורעף, שיעורי עיצוב בסטודיו וכדומה.

 

אם "אקשן" ואדרנלין נמצאים גבוה ברשימת הדרישות שלכם, חפשו ענפים תחרותיים כמו טניס או סקווש. אם, לעומת זאת, אתם מחפשים רגיעה גופנית, פנו ליוגה או טאי צ'י. בדרך זו של צמצום הדרישות מסוג הפעילות יש לנסות ולהגיע למספר קטן של ענפים שלדעתכם מתאימים לאופי שלכם ויעשו לכם טוב.

 

כמובן שאתם הופכים לשעה קלה לפסיכולוגים של עצמכם, אך אל תתעלמו מהמגבלות הגופניות שלכם. גילכם צריך להיות פקטור חשוב בעת קבלת ההחלטה, וכמובן שיקולים רפואיים, אם קיימים כאלה.

 

לאחר שמצאתם כמה ענפי ספורט מתאימים ואהובים, נסו לגוון ולא להתקבע על סוג פעילות אחד. הגיוון שומר על עניין ומחייב את הגוף לביצועים שונים, ובלמידה המוטורית יש יתרונות רבים.

 

אז רגע לפני שאתם מגהצים שוב את כרטיס האשראי בפתח מכון הכושר, שבו עם עצמכם ונסו לנתח את האפשרויות. אם אתם מתקשים לעשות כך, נסו להתייעץ עם חבר או קרוב משפחה שמכיר אתכם היטב. זה שווה הרבה כסף!

 

הכותב הוא מנהל הספורט והחינוך הגופני באוניברסיטת תל אביב, ראש קמפוס "שיאים וברושים" ויו"ר המנהל אקדמי של הכנס ה-4 לחדשנות בעולם הספורט והכושר המקצועי, שיתקיים ב-14 בפברואר בגני התערוכה תל אביב.

 

הכנס ייערך במסגרת התערוכה ה-4 לספורט, כושר וספא ב-15-14 בפברואר בהפקת קבוצת שטיר ובחסות מינהל הספורט. התערוכה מציגה מוצרים וחידושים טכנולוגיים לחדרי כושר, מועדוני ספורט, קאנטרי קלאב ובריכות.

 

רוצים לקבל הזמנה זוגית חינם? להטבה מיוחדת לגולשי ynet לחצו כאן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיעור הנושרים מפעילות גופנית בחדר הכושר בשלושה החודשים הראשונים מתקרב ל-90%
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים