שתף קטע נבחר

השערוריה הבאה: מאות אלפי מפרקי ירך פולטים רעל

מאות אלפי חולים ברחבי העולם שעברו השתלת מפרק ירך "מתכת על מתכת" נמצאים בסכנה: חלקיקי מתכות המשתחררים מהמפרקים עלולים לחדור לכבד, לטחול, לכליות ולבלוטות הלימפה. בישראל הם הושתלו ב-1,149 חולים. אורתופד ישראלי: "מי שאינו בטוח מה סוג המפרק שהושתל בו צריך להיבדק"

לאחר פרשת שתלי הסיליקון , סכנה חדשה אורבת למטופלים: תחקיר של כתב העת היוקרתי BMJ, שהגיע לידי ynet, מגלה כי שתלי מפרקי ירך מסוג "מתכת על מתכת", שהשימוש בהם הופסק לפני כשנתיים, פולטים מתכות רעילות לגוף העלולות לסכן את חיי המטופלים.

 

שתלים מסוג זה הושתלו ב-1,149 חולים בישראל. משרד הבריאות כבר אסר את השימוש בהם, והם הוצאו מגופם של חלק מהמטופלים.

 

עוד על מפרקי ירך מלאכותיים :

  • מתי פונים לראומטולוג? יום המודעות להשתלות מפרקים

 

הפרשה החלה בשנת 2009, בעקבות דיווחים על תופעות לוואי בשל שתלים מסוג "מתכת על מתכת" המיוצרים על ידי חברת ‭,DePuy International Ltd‬ חברה-בת של תאגיד ג'ונסון אנד ג'ונסון.

 

השימוש בשתלים הופסק לחלוטין בשנת 2010 והם הוצאו מהשוק העולמי. משרד הבריאות בישראל הורה אז לאורתופדים לזמן את המטופלים שבהם הותקנו השתלים - אצל עשרה מהם נרשמו סיבוכים והשתלים הוצאו והוחלפו בסוג חדיש המשמש גם כיום.

 

עתה מאשר התחקיר, שאותו כינה כתב העת BMJ "סקנדל חמור יותר מזה של שתלי הסיליקון", כי חלקיקי המתכות קובלט וכרום זולגים לתוך רקמות החולים וגורמים לתגובה מקומית המביאה להרס שרירים ועצמות והופכת חלק מהחולים לנכים.

 

עוד עולה כי מחקרים קודמים הראו שחלקיקי מתכות המשתחררים ממפרקי הירך הללו עלולים להגיע לזרם הדם ולהתפשט אל בלוטות הלימפה, הטחול, הכבד והכליות בטרם יתפנו מהגוף באמצעות השתן. במקביל עולה חשש כי המתכות עלולות לגרום לנזק גם לכרומוזומים, ובכך להביא לשינויים גנטיים במושתל.

 

תופעות הקשורות לחלקיקי מתכות ממפרקי ירך מלאכותיים נצפו כבר ב-1975. עם זאת, על פי הדו"ח, יצרניות המפרקים לא חשפו את הסכנות בפני המטופלים, וכך גם הגופים הרגולטורים שאישרו את השתלות המפרקים המתכתיים ברחבי העולם.

 

על פי התחקיר, שינו היצרניות את צורת המפרקים במשך השנים כדי לסייע למטופל להגדיל את טווח התנועה, מבלי שערכו מחקרים שיראו אם השינוי בטוח ואינו מגדיל את הסיכון למטופל. מומחים טוענים כי ייתכן ששינוי צורת המפרק הוא שתרם לזליגת המתכות מהמפרקים לגוף.

 

"השתלות מפרקי ירך הן אחת ההצלחות הגדולות של הרפואה המודרנית", כותב עורך כתב העת הרפואי BMJ, "אולם השילוב של רגולציה לא נאותה ושיקולים מסחריים גרמו לנזק אפשרי למספר גדול של מטופלים ברחבי העולם. על המטופלים להכיר את הסיכונים ממפרקי הירך, אך היצרניות והרגולטורים לא מסרו להם על כך מידע".

 

"שתלי ה'מתכת על מתכת' כבר אינם משמשים בישראל", אומר ל-ynet ד"ר ואדים בנקוביץ, אורתופד מומחה מהמרכז הרפואי סורוקה. "המטופלים שעברו ניתוח הוזמנו לאורתופדים לבדיקה, לבקשת משרד הבריאות, ואצל אלה שנתגלו תופעות לוואי הוצאו המפרקים.

 

"להערכתי, אין חשש למטופלים בישראל, במיוחד לאור העובדה שהפסקנו להשתמש בהם. עם זאת, למי שאינו בטוח מה סוג המפרק שהושתל בו, מומלץ לפנות לאורתופד המנתח לברר את הסוגיה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היצרניות שינו את צורת המפרקים מבלי לבדוק שהשינוי בטוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים