שתף קטע נבחר

קונספציה ביטחונית: המעבר לנגב יפריח השממה

הגדלת התוצר הלאומי השנתי בכ-6 מיליארד שקל, הגדלת התעסוקה בנגב וזינוק של 30% במחירי הדיור - אלה הם רק חלק מהנתונים האופטימיים שפרסם משרד הביטחון לקראת מעבר הבסיסים לנגב. הצפי כי המהלך יחזק את התחבורה הציבורית, כבר מעורר חשד כי מדובר בדו"ח אופטימי מדי

מעבר צה"ל לנגב: אתמול (ג') הונחה אבן הפינה לקריית התקשוב הטכנולוגית של אגף התקשוב שיוקם בבאר שבע. סך ההשקעה בהקמת בסיסי צה"ל העוברים לנגב בעשור הקרוב, בהם קריית ההדרכה, בסיס התובלה של חיל האוויר בנבטים, יחידות המודיעין ועוד, מוערכת בכ-25 מיליארד שקל. הקרייה תוקם בסמוך לפארק היי טק אזרחי, המוקם בימים אלה בבאר שבע. יעברו עליה יחידות תקשוב מקצועיות ויחידות תוכנה והנדסה של צה"ל באגף התקשוב.

 

עוד על מעבר בסיסי צה"ל לדרום:

 

המעבר של צה"ל לנגב צפוי להביא לשינויים דרמטיים באיכות החיים באזור. על פי נתוני אגף התקציבים של משרד הביטחון, התוצר הלאומי יגדל בכ-6 מילארד שקל בכל שנה כתוספת קבועה, בעיקר בשל "קפיצת המדרגה" שתתחולל בדרום הארץ.

 

התועלת הכלכלית להעברת מחנות צה"ל לנגב נאמדת בתוספת חד פעמית לתוצר הלאומי של עשרות מילארדי שקלים, הנובעים מפינוי שטחים ומתוספות בנייה במרכז כתוצאה מהסרת מגבלות ועליית ערך הנכסים בידי הציבור. "הנגב יהפוך למשהו אחר לחלוטין ממה שהוא היום", מסר חזי משיטה, ראש מנהלת העברת מחנות צה"ל לנגב.

 

מקומות עבודה והשקעות בנדל"ן?

על פי אגף התקציבים של המשרד, מעבר משרתי צה"ל לדרום יביא להיווצרות עסקים ומקומות עבודה בסך 2.2 מילארד שקל בשנה. שכר עבודת משרתי הקבע, חיילי חובה ובני משפחותיהם יעמדו על 1.8 מילארד שקל.  

 

באגף סבורים שתחול גם עלייה בערך הנכסים בדרום וזינוק של כ-30% במחירי הדיור. "המודל הכלכלי נבנה על בסיס הנחות שמרניות וזהירות", נכתב במסמך. "התועלת הכלכלית שתהיה בפועל למשק הישראלי צפויה להיות רבה יותר".

 

עוד צופים באגף, כי המעבר ייצר תזרים משכורות משמעותי בהיקף של למעלה מ-500 מיליון שקל לשנה, שיופנה לצריכה פרטית, השקעות בנדל"ן ולהגדלת התעסוקה בנגב. מהם: כ-350 מיליון שקל לשנה בגין צריכה פרטית ו-150 מיליון שקל לשנה בגין השקעות בנדל"ן כגון רכישת דירה, תשלומי שכר דירה, משכנתאות.

 

בנוסף, צה"ל צפוי לבצע מדי שנה, רכש טובין ושירותים עבור היחידות העוברות לדרום בהיקף של כ-1,100 מיליון שקל לשנה. כפועל יוצא, מעריכים באגף, צפויה התפתחותן של חברות חדשות בתחום הטכנולוגיה, המסחר והשירותים אשר ייתנו מענה ליחידות השונות.

 

התועלת הכלכלית של מעבר הבסיסים לנגב (הדמיה: משרד הביטחון) (הדמיה: משרד הביטחון)
התועלת הכלכלית של מעבר הבסיסים לנגב(הדמיה: משרד הביטחון)

לצפייה בטבלא בגודל מלא

 

תאריך היעד: דצמבר 2017

באגף התקציבים מצטטים מחקר משנת 2005, שבחן את השפעת הקמת מפעל "אינטל" בקרית גת על שוק התעסוקה ותפוקת הייצור באזור. מהמחקר עולה, כי על כל עובד שהועסק בחברה, התווספו 1.34 מקומות עבודה חדשים בשוק המקומי.

 

על פי מכפיל תעסוקה זה, מעבר בסיסי צה"ל לנגב צפוי להביא לגידול משמעותי בתעסוקה בהיקף של למעלה מ- 33 אלף משרות חדשות - כלומר תוספת של כ- 19 אלף משרות אזרחיות. מאחר שמעבר צה"ל שונה ממודל "אינטל", באגף מעריכים כי תוספת התעסוקה לאזור הדרום תהיה יותר מפי שלושה, הודות להיקף הפרטת השירותים, העתקת המגורים של משרתי הקבע ואופי האוכלוסיה.

 

עוד סבורים באגף, כי המעבר יחזק את התחבורה הציבורית וצופים גידול של כ-2 מיליון בסיעות בשנה ב"רכבת ישראל", של משרתים ביחידות צה"ל בנגב בלבד. משום כך, יהיה צורך בהרחבת קווי אוטובוסים ושדרוג תשתיות התחבורה. עוד מציינים כי משיכת האוכלוסיה לנגב תפחית את הצפיפות במרכז הארץ בשל הפחתת הפקקים, תאונות הדרכים וזיהום האוויר. מנגד, ניתן להניח כי זיהום האוויר והפקקים בדרום יגדלו.

 

התפתחות התועלת הכלכלית לאורך העשור (הדמיה: משרד הביטחון) (הדמיה: משרד הביטחון)
התפתחות התועלת הכלכלית לאורך העשור(הדמיה: משרד הביטחון)

לצפייה בטבלא בגודל מלא

 

בינתיים, במערכת הביטחון מתכוננים למעבר יחידת התקשוב דרומה. במשרד הביטחון מציינים כי מעגלי ההשפעה של העברת היחידות הטכנולוגיות על הנגב יכללו העברת עשרת אלפים אנשים העוסקים בטכנולוגיה עילית, לשירות בין באר שבע לעומר. "בעקבות העתקת המתקנים, נמשוך איתנו שובל משמעותי של תעשיות טכנולוגיות ממרכז הארץ, הנאלצות להיות בצמידות אלינו מתוקף מאפייני הפעילות שלנו בשגרה", מסר סגן אלוף דרור מאיר, ראש פרוייקט מנהלת התקשוב.

 

יחידות תקשוב והמודיעין מוקמו בסמוך לפארקי היי טק אזרחיים, אליהם כבר עוברים היום חברות מובילות כמו ECI, EMC, דויטשה טלקום, אלביט מערכות ועוד. עם זאת, השינויים לא יהיו מיידים: סגן אלוף מאיר הכריז כי רק ב-31 לדצמבר 2017 יפעילו באופן מלא את הבסיס.

 

"לא בטוח שהציפיות יתממשו"

אולם אל מול התחזית האופטימית של משרד הביטחון, שמאית המקרקעין והמשפטנית, נחמה בוגין, סבורה כי המעבר של הבסיסים לאו דווקא מבטיח שגשוג כלכלי לאזור. "עוד בטרם הונחו היסודות למבנה הראשון שיאכלס את אחד הבסיסים שיעברו לדרום, נקשרו למהלך הזה אלפי כתרים, אולם לא בטוח שהציפיות יצליחו להתממש בפועל", היא אומרת ל-ynet.

 

"קיימת ציפייה שהמעבר של בסיסי צה"ל לנגב יביא לשגשוג כלכלי לאזור כולו ובעקבות כך גם תתפתח התיישבות חדשה ותגיע צמיחה כלכלית לה הנגב משווע כבר שנים רבות. בפועל, המרויחה העיקרית ואולי היחידה מן המהלך תהיה העיר באר שבע, שהפכה בשנים האחרונות למטרופולין המרכז אליו את עיקר הפעילות הכלכלית של הנגב כולו".

 

"יש לזכור שבאר שבע כיום איננה העיר המנומנמת שהיתה בעבר", מוסיפה בוגין, "מאידך, ערי הלוויין ועיירות הפיתוח הסמוכות כמו אופקים, ירוחם, נתיבות קרית גת, ערד ונתיבות ימשיכו לדשדש בגלל שהאוכלוסיה החדשה שתגיע לאזור בעקבות בנייתה של עיר הבה"דים תישאר בגבולות המטרופולין הגדל ולא תשתמש בשירותים הסמוכים לה".

 

גם בוגין מביאה את העברת אינטל לקריית גת כדוגמה, אבל למהלך שנכשל. לדבריה, המעבר בוצע מתוך מחשבה, שיביא לפיתוח ושגשוג לקריית גת ולסביבה, אולם זה לא התממש. "או שהמפעלים נסגרו, או שנשארו אך לא הביאו זריקת מרץ משמעותית לעיר", היא אומרת.

 

גם גיל יעקב מארגון התחבורה 15 דקות, לא בטוח שהתחזיות בדבר שיפור התחבורה הציבורית ייצאו לפועל. "המעבר אכן צפוי להביא להקלה בעומסי התנועה באזור הבסיסים במרכז, אבל כל עוד לא ניתן פתרון תחבורתי ידוע מראש ומתוקצב של אוטובוסים והסעות שיאפשרו לחיילים להגיע - אז רק מעבירים את בעיית התחבורה ממקום אחד לאחר ולא פותרים אותה. אנו קורים למשרד הביטחון ולממשלה לקחת אחריות על הכל ההבטים בנושא זה, ולא להסתפק ברכבת".

 

בילי פרנקל השתתפה בהכנת הידיעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: משרד הביטחון
הדמייה של קריית התקשוב הטכנולוגית
הדמיה: משרד הביטחון
מומלצים