שתף קטע נבחר

הסיעות התגוששו: עיכוב ברפורמת התכנון החדשה

סכסוך בין ישראל ביתנו לש"ס אודות זכאות לדיור בר-השגה. נציג ישראל ביתנו הצביע נגד אחד מסעיפי החוק, והרוב להעברת הרפורמה אבד. סיעתו של ליברמן מציעה שהממשלה תמנה ועדת שרים לגיבוש קריטריונים לזכאות לדיור בר השגה, או לחלופין שכל התחום לא יכלל מלכתחילה ברפורמה

משבר בין ישראל ביתנו לש"ס על הקריטריונים לדיור בר-השגה, משתק בכנסת את הוועדה המכינה את חוק הרפורמה בתכנון ובנייה. הוועדה המשותפת לוועדות הפנים והכלכלה החלה היום (ב') בהצבעות על אישור החוק לקריאה שנייה ושלישית. אולם עבודתה נקטעה אחר הצהריים לאחר שאבד לקואליציה הרוב לקידום החוק.

 

 

יחס הכוחות בוועדה הוא 7:5 לקואליציה. נציג ישראל ביתנו, ח"כ חמד עמאר, שהוא לשון המאזניים, הצביע נגד אחד הסעיפים בפרק הראשון העוסק בהרכב המועצה הארצית לתכנון. התנגדותו שהפרה את האיזון, היתה על פי הוראת הסיעה שלא לקדם את החוק לפני שיוסכם בממשלה על קריטריונים חדשים התואמים את המלצות ועדת טרכטנברג.

 

התנאים של ישראל ביתנו לתמיכה בחוק הרפורמה בהצבעות הבאות הם שהזכאות לדיור בר-השגה תיקבע על פי כושר ההשתכרות של המועמדים חסרי הדיור ובנוסף יוטל פיקוח על גובה שכר הדירה בדיור להשכרה. הסיעה מציעה שתי חלופות: או שהממשלה ממנה ועדת שרים לגיבוש קריטריונים מוסכמים בהשתתפות אחד משרי הסיעה, או להוציא מחוק הרפורמה את כל פרק הדיור בר-השגה.

 

התנגדות נציג ישראל ביתנו הפכה את יחס הקולות בוועדה ל-6:6. משמעות התיקו היא התנגדות והוא לא מאפשר לקואליציה לאשר את סעיפי החוק. היו"ר ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הכריז בשעה 15:00 על הפסקה של שעה להתייעצויות. במהלכן נדרשה התערבות של ראש הממשלה נתניהו שלא הועילה. כשחודשה הישיבה בשעה 16:00 הודיע כהן על פיזורה, ואמר שלא נמצאה פשרה במחלוקת.

 

מישראל ביתנו נמסר כי לפי שעה לא מסתמן משבר ממשלתי. "אנחנו לא מחפשים משבר אלא את יישום המלצות ועדת טרכטנברג, אבל לא יהיה מנוס ממשבר אם לא תושג הסכמה ברוח עמדתנו, כפי שחזרנו והשמענו לאחר שהוחלט להוסיף לחוק את פרק הדיור בר-השגה ללא קריטריונים סבירים", אמר גורם בכיר בסיעה בתשובה לשאלת ynet.

 

העובדה שהמשבר פרץ כשהוועדה הגיעה להצבעות על הסעיף השמיני בחוק ולא קודם לכן נבעה מהיעדרו של ח"כ עמאר מההצבעות הראשונות. ההתנגדות של האופוזיציה היתה במטרה לחזק את הנוכחות של נציגי הציבור במועצה. לעמאר היתה התנגדות אישית להרכב אם לא יכלול את יו"ר פורום הדרוזים והצ'רקסים כדי לייצג את ענייני התכנון והבניה בכפריהם.

 

במשבר הפוליטי הגיעה לשיא המתיחות שליוותה את היום הראשון של הדיונים סביב אלפי ההסתייגויות וההצבעות עליהן ועל סעיפי החוק. קודם לכן הפריעו למהלך הדיון אנשי התנועה הסביבתית "מגמה ירוקה" בצעקות של יחידים "אתם מוכרים את הציבור", אחד אחרי השני מיד לאחר שהסדרנים הרחיקו מחדר הישיבות את הצועק התורן.

 

סדר הדיון וההצבעות נקבע בהסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה. הם תוכננו על פני שלושה ימים. היום ומחר הם נועדו להתקיים בין 09:00 בבוקר ל-18:00 בערב, ומחרתיים ברצף מהבוקר אל תוך הלילה עד אישור אחרון סעיפי החוק. הקריאה השנייה והשלישית של החוק במליאת הכנסת תוכננה להתקיים מיד לאחר פגרת האביב בראשית מאי.

 

ח"כ דב חנין (חד"ש), שמוביל את האופוזיציה לרפורמה, פתח היום את הדיון בתיאור הסכנות שבחוק. הוא אמר בעקבות המשבר והפסקת ההצבעות כי "ראש הממשלה צריך עכשיו להבין כי אם משהו לא הולך בכוח, אסור לקדמו ביותר כוח". הוא קרא לממשלה להקשיב לביקורת המקצועית הקשה על החוק הבעייתי שנשמעת מכל עבר".

 

הביקורת היא מעל ומעבר למחלוקת הפנימית בקואליציה סביב פרק הדיור בא השגה. לכן הציע חנין לממשלה לנצל את המשבר כדי "להשהות את קידום החוק ולפתוח בהידברות מקצועית, אמיתית ורצינית, ובכך למנוע נזקים בלתי הפיכים לחברה, לכלכלה, לסביבה ולדמוקרטיה בישראל, כי אין לנו ארץ אחרת וחבל להרוס את המעט שנותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ש"ס, אלי ישי
צילום: הרצל יוסף
יו"ר ישראל ביתנו, איווט ליברמן
צילום: רויטרס
מומלצים