מתוק לו מתוק: מתכונים למימונה
יש כאלה שמחכים למימונה כל השנה, בעיקר לכל דברי המתיקה - כדי שיהיה לכם חג אביב שמח, אספנו עבורכם מתכונים מתוקים שמסמלים התחלות חדשות ומביאים מזל טוב

יש אנשים שפסח הוא החג האהוב עליהם לא בגלל המצות והקניידלעך, אלא בגלל בגלל מוצאי החג אז חוגגים את המימונה עם דברי מתיקה, מפגש עם חברים ומשפחה ולא סופרים לשנייה את הקלוריות.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

ישנן מספר גרסאות המסבירות את מקור השם מימונה - האחת מיוחסת למימון, אבי הרמב"ם, שנפטר באסרו-חג פסח. גרסה נוספת טוענת שהמילה מימונה נגזרת מהמילה הערבית "מימון" שפירושה מזל וזהו יום סגולה לפרנסה ולזיווג. אחרת גוזרת את שם החג מלשון "אמונה", שכן בחודש ניסן עתידים ישראל להיגאל (ראש השנה, י"א א'). מכיוון שהמימונה נחגגת לאחר היום האחרון של פסח, היום שבו לפי המסורת נקרע ים סוף, יש גם הרואים בחגיגות ובמינהגיהן כקשורים לקריע ים-סוף וביזת הים. הברכה "תרבחו ותסעדו", למשל, מקורה בכך שהכל נהנו מביזת הים וכל אחד מצא לו שלל.

 

שיהיה לכם רק מתוק בחיים (צילום: איוי לרר)
שיהיה לכם רק מתוק בחיים 

     

    באשר לאוכל, יש המשערים שמכיוון שחגיגות המימונה נפתחות בטקס לישת הבצק, תפקידה של המימונה הוא, למעשה, לגשר בין ימי חג הפסח לימי החול, לאחר כמעט עשרה ימים שבהם לחם לא נאכל. לפי השערה אחרת, מרכיבי שולחן החג, המורכב מדברי מתיקה, הינם סמלים לשפע וברכה. בערב החג המטרה היא לארח כמה שיותר אנשים, להגיש דברי מתיקה ולברך את הבאים בברכה המסורתית "תְרְבְּחוּ וּתְסָעדוּ" שמשמעותה "תרוויחו ושיתמזל גורלכם".

     

    המאכל המזוהה ביותר עם המימונה היא המופלטה - מאחר וזו עשויה מקמח, מכינים אותה ממש לפני ההגשה, כשרוב המליות ודברי המתיקה האחרים כשרים לפסח כדי שאפשר יהיה להכינם מראש.

     

    צילום: אבישי זיגמן, עריכה: גלי כץ

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    מופלטה

    מתכון של דני שטרית

     

    המרכיבים:

    1 ק"ג קמח

    4 כפות סוכר

    1 כפית מלח

    4 כוסות מים פושרים

     

    אופן ההכנה:

    1. שמים את הקמח בקערה ומוסיפים את הסוכר והמלח.
    2. יוצרים גומה בקמח ומוזגים אליה מעט מים. בוחשים קצת בעזרת הידיים. מוסיפים מעט מים, בוחשים וחוזר חלילה, עד שנוצר בצק אחיד.
    3. נותנים לבצק לנוח 20 דקות.
    4. טובלים את הידיים בשמן ויוצרים כדורי בצק בגודל קלמנטינה. מניחים את כדורי הבצק בתבנית משומנת.
    5. בעזרת הידיים "פותחים" כל כדור בצק לעלה עגול ודק. מניחים במחבת חמה ומטגנים עד להזהבה קלה.
    6. הופכים את המופלטה כשהיא מוכנה. את עלה הבצק השני מניחים על המופלטה הראשונה, כשהיא עוד במחבת. הופכים ומטגנים. ממשיכים כך עד שמתקבלת ערימה של עד 15 מופלטות.
    7. מגישים עם חמאה, דבש או שוקולד.

     

    המופלטה, כאמור, מוגשת עם כל מיני ממרחים מתוקים שעושים לה רק טוב, אבל זה לא חייב להיות רק שוקולד או דבש, הנה עוד כמה רעיונות:

     

    כולם אוכלים מופלטות (צילום: רפי ברבירו)
    כולם אוכלים מופלטות (צילום: רפי ברבירו)

     

    לבן למופלטה

    המרכיבים:  

    1 ליטר חלב

    1 מכל (200 גרם) שמנת חמוצה

    2 מכלי לבן

     

    אופן ההכנה:

    1. מקציפים את כל החומרים יחד, מעבירים לכלי הגשה ושותים ליד המופלטה.

     

    מרוזיה

    המרכיבים:

    200 גרם צימוקים

    200 גרם אגוזי מלך קצוצים

    3 כפות סוכר

    מיץ מ-1/2 לימון

     

    אופן ההכנה:

    1. משרים את הצימוקים במים במשך 3 שעות או עד שהם מתנפחים ומתרככים.
    2. מבשלים את הצימוקים עם מיץ הלימון הסוכר ו-3 כפות מים, עד שמתקבלת תערובת דביקה. מורידים מהאש ומוסיפים אגוזים קצוצים.

     

    צימוקים מתוקים למרוזיה (צילום: ירון ברנר)
    צימוקים מתוקים למרוזיה (צילום: ירון ברנר)

     

    ריבת חצילים

    המרכיבים:

    1 ק"ג חצילים קטנים, סגולים

    1 ק"ג סוכר

    8-10 מסמרי ציפורן

    2 מקלות קינמון

    מיץ מלימון 1

     

    אופן ההכנה:

    1. שוטפים את החצילים. בעזרת סכין חדה, חותכים רק את העלים, את הגבעול משאירים שיהיה במה לתפוס.
    2. מעבירים את החצילים לסיר, מכסים במים ומרתיחים. שופכים את המים, ממלאים במים חדשים ומרתיחים עוד פעם. שוטפים ומסננים.
    3. מוסיפים לחצילים את הסוכר, הציפורן והקינמון. מוסיפים מים עד כיסוי החצילים. מביאים לרתיחה מעל להבה גדולה.
    4. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד לקבלת הסמיכות הרצויה. כל עוד הריבה חמה היא נראית הרבה יותר דלילה ממה שהיא באמת. אז איך בודקים? מכניסים מבעוד מועד כמה צלוחיות למקפיא. כשרוצים לבדוק, מוציאים צלוחית אחת, יוצקים עליה כף ריבה ומערבבים. הריבה מתקררת וכך מגלים את הסמיכות האמיתית.  

     

    והנה עוד כמה דברי מתיקה שיכולים לרומם את הנפש: 

     

    ריבת גזר

    המרכיבים (לצנצנת של 1 ליטר):

    1 חבילה של גזר גמדי קפוא

    1 כוס מים

    750 גרם סוכר

    1/2 כוס מיץ מלימון טרי

    2 מקלות קינמון

     

    אופן ההכנה:  

    1. מניחים את הגזרים בסיר רחב, ויוצקים עליהם את המים. מניחים על להבה ומבשלים כ-10 דקות.
    2. מוסיפים את הסוכר, מיץ הלימון והקינמון. מערבבים ומבשלים על להבה בינונית נמוכה כשעה, או עד שמתקבל סירופ צמיג שקוף ודבשי.
    3. מצננים ומעבירים לכלי בעל סגירה הרמטית.

     

    ריבת גזר (צילום: shutterstock)
    ריבת גזר (צילום: shutterstock)

      

    קליפות אשכוליות מסוכרות (קסור דלחבז אל ערסה)

    טעמן של קליפות האשכולית הוא מתוק מרירי ומיוחד מאוד. אפשר להכין בדרך דומה גם קליפות תפוזים - צריך רק לחתוך אותן לרצועות קטנות ודקיקות ולקבל קליפות תפוז מסוכרות. את הקליפות ניתן להקפיא ולהשתמש לתיבול עוגות ועוגיות.

     

    המרכיבים (לצנצנת של 1 ליטר):

    5 אשכוליות בינוניות (משתמשים בקליפה בלבד)

    מים עד כדי כיסוי

    1 ק"ג סוכר

    3/4 כוס מיץ תפוזים

    מיץ מלימון 1

     

    אופן ההכנה:

    1. מגררים מעט את קליפת האשכוליות. קולפים את הקליפה בצורה ספירלית לקבלת רצועות בגודל 2-3 ס"מ.
    2. שמים את הקליפות בסיר, יוצקים מים עד כדי כיסוי ומביאים לרתיחה. מחליפים את המים ומרתיחים שוב. חוזרים על הפעולה פעם נוספת (סך הכל 3 הרתחות).
    3. משרים את הקליפות במים קרים למשך הלילה.
    4. מסננים את הנוזלים ומגלגלים כל רצועת קליפה לשבלולים קטנים. מסדרים אותם בצפיפות בסיר. מפזרים את הסוכר ואת מיץ התפוזים ומבשלים על אש נמוכה מאוד כשעה וחצי עד שעתיים.
    5. מוציאים את השבלולים המסוכרים בזהירות ומסדרים אותם בצנצנת זכוכית.

     

    עוגיות בוטנים

    העוגיות האהובות בחג הפסח שנחמד להכין בבית עם הילדים

     

    המרכיבים (ל-35-40 עוגיות):

    1/2 2 כוסות בוטנים קלויים ללא מלח, טחונים

    1/2 1 כוסות קמח מצה דק, מנופה

    1 כוס סוכר

    2 ביצים

    200 גרם חמאה או מרגרינה בלי מלח לקבלת עוגיות פרווה

    קורט מלח

    1/4 כפית תמצית שקדים איכותית

     

    תבנית אפייה שטוחה

    נייר אפייה

    מרגרינה לשימון תרסיס שמן

     

    לקישוט:

    1/2 כוס חצאי בוטנים קלופים וקלויים, ללא מלח

     

    אופן ההכנה:

    1. שמים את כל החומרים בקערה ולשים בידיים, לקבלת בצק אחיד.
    2. צרים מהבצק כדורים בקוטר 2- 1/2 2 ס"מ.לוחצים קלות באצבע במרכז כל עוגייה, ליצירת גומה.
    3. משמנים את התבנית ומרפדים בנייר אפייה. מסדרים את העוגיות בתבנית, במרווחים של 2 ס"מ. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
    4. נועצים בגומה שבכל עוגייה חצי בוטן קלוי ואופים 30-25 דקות. יש להשגיח על העוגיות, משום שזמני האפייה יכולים להשתנות מתנור לתנור. מצננים ומאחסנים בצנצנות זכוכית אטומות.

     

    עוגיות בוטנים (צילום: shutterstock)
    עוגיות בוטנים (צילום: shutterstock)

     

    עוגיות קוקוס

    עוגיות הקוקוס חוגגות איתנו בפסח ובחגיגות המימונה הן מופיעות בגוונים שונים של ורוד ירוק ומוקה. אתם מוזמנים להכינן בגרסה הלבנה או להוסיף לתערובת העוגיות גוונים לפי טעמכם.

     

    המרכיבים (ל-60 עוגיות גדולות):

    2 כוסות סוכר

    6 חלבונים

    400 גרם פתיתי קוקוס

    1 כף קמח מצה דק, מנופה

    1 כף קמח תפוחי אדמה

     

    תבנית אפייה שטוחה

    מרגרינה או תרסיס שמן - לשימון

    עטרות נייר מס' 3

     

    לעיטור:

    שקית זילוף

    צנתר כוכבי רחב

    סוכריות מזרה צבעוניות או נטיפי שוקולד או כוכבים צבעוניים מסוכר

     

    אופן ההכנה: 

    1. מקציפים את החלבונים במערבל חשמלי, במהירות גבוהה. מוסיפים בהדרגה את הסוכר וממשיכים להקציף לקצף נוקשה.
    2. מוסיפים את הקוקוס, קמח המצה וקמח תפוחי האדמה לקצף, בשתיים עד שלוש פעמים, ומקפלים בעדינות כדי שלא ישבור את בועות האוויר שבקצף.
    3. משמנים את התבנית ומסדרים בתוכה את עטרות הנייר. ממלאים את שקית הזילוף בקצף ומזלפים אל כל עטרה תלולית(במקום לזלף ניתן למלא את העטרות בעזרת שתי כפיות).
    4. זורים על העוגיות סוכריות מזרה או נטיפי שוקולד או כוכבי סוכר צבעוניים. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
    5. אופים 45-50 דקות. מצננים ושומרים בצנצנות זכוכית אטומות.

     

    עוגיות קוקוס (צילום: shutterstock)
    עוגיות קוקוס (צילום: shutterstock)

     

    קוסקוס מתוק

    מקור הקינוח הזה הוא במרקש שבמרוקו, מספר איש הלחם ארז קומרובסקי שנתן לנו את המתכון. למתכון המסורתי נוספו מקלות וניל, הל, שקדים, ותמרים. את הבירקוקש אוכלים בעתות החג, ובזכות מתיקותו הוא יכול להתאים למימונה.

     

    המרכיבים (ל-6 מנות):

    1 ק"ג סולת

    1 כפית מלח

    1/4 כוס סוכר

    3 כפות דבש

    1/4 כוס שמן

    100 גרם חמאה

    1-2 כוסות חלב

    1-2 כוס שקדים קלויים

    1 כוס תמרים לחים, מגולענים וחצויים

    2 מקלות וניל חצויים לאורכם וחתוכים ל-3 חתיכות

    4 מקלות קינמון

    1 כפית קינמון טחון

    7-8 גרעיני הל

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים בהדרגה את הסולת עם כוס עד כוס וחצי של חלב, ורבע כוס שמן. תוך כדי ערבוב מקפידים לפורר את גושי הסולת באצבעות, עד שהיא סופגת את כל החלב.
    2. מניחים על סיר כפול של קוסקוס ("קוסקוסייה") כאשר בכלי תחתון מים ולא מרק. מאדים כשעה.
    3. שופכים לקערה, מוסיפים את החמאה, חצי כוס החלב הנותר, מלח, סוכר, דבש, קינמון טחון, מקלות קינמון, מקלות ונילה וגרעיני הל. מחזירים לאידוי נוסף למשך חצי שעה.
    4. מסירים מהאש ומניחים בקערת הגשה. מפזרים מעל הקוסקוס תמרים לחים ושקדים קלויים. לעצום את העיניים ולהרגיש בשוק של מרקש.

     

    מה אתם מכינים למימונה? שתפו אותנו בטוקבקים!

     

    לפנייה לכתב/ת
      קישורים ממומנים
       תגובה חדשה
      הצג:
      כל התגובות לכתבה מתוק לו מתוק: מתכונים למימונה
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      חוגגים מימונה
      צילום: shutterstock
      עוגיות בוטנים
      צילום: shutterstock
      צילום: shutterstock
      ריבת גזר
      צילום: shutterstock
      ynet ספיישל