שתף קטע נבחר

צילום: באדיבות Lowshot

וינשטיין מרגיע את נתניהו: הניסור - לא תקדים

רה"מ ביקש חוות דעת מהיועץ המשפטי, ושמע את שרצה לשמוע כדי להרגיע את הימין - המדינה יכולה לפנות בגבעת האולפנה, בלי שבעלי קרקע פלסטיניים יציפו בתביעות במקרים דומים. הבעיה העיקרית נותרה: העברת הבתים לשטח צבאי

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הגיב היום (ג') רשמית לשאלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לגבי השלכות פסק הדין בעניין גבעת האולפנה, ולפחות בתחום אחד איפשר לו לקדם את "תוכנית הניסור" להעתקת חמישה מבתי השכונה בבית אל בשלמותם לשטח אחר בהתנחלות. עם זאת, נותרו סביב התוכנית בעיות משפטיות שהדיונים לגביהן יימשכו אל תוך הלילה.

 

סערת האולפנה - דיווחים אחרונים ב-ynet:

ליכוד ב' מול ליכוד א': 'הח"כים בעד חוק ההסדרה'

ח"כ יעקב כ"ץ לבגין: אתה רע למתיישבים

בליץ על שרי הליכוד: "אל תבצעו את מדיניות מרצ"

 

וינשטיין מסביר בחוות הדעת שלו שאין בפינוי תקדים שעשוי להוביל לדרישה דומה גם במקרים רבים אחרים ביהודה ושומרון - ולפיכך נתניהו יוכל להרגיע את הימין והמתנחלים שתוקפים אותו בשל השלכות התוכנית.

 

הבעיה המשפטית העיקרית שנותרה בפני נתניהו היא ההעברה המתוכננת של הבתים שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית, לשטח צבאי. גורמים משפטיים בכירים אמרו עוד שלשום כי קיימת בעייתיות מכיוון שלא ניתן להפקיע שטח ביהודה ושומרון למטרות ביטחוניות כאשר המטרה אינה באמת כזו. פתרון אפשרי שעלה הוא שהתושבים יעברו זמנית לבסיס הצבאי הנטוש. בעיה נוספת היא שיש לראות ממי מפקיעים את השטח, כי בשלב מסוים יש להחזירו אליו. עם זאת, אם אלו אדמות מדינה בעיה ספציפית זו נפתרת.

 

חמשת הבתים שאמורים להיות מפונים (צילום: באדיבות Lowshot) (צילום: באדיבות Lowshot)
חמשת הבתים שאמורים להיות מפונים(צילום: באדיבות Lowshot)

 

חוות הדעת מזכירה שהמדינה עצמה הייתה זו שהתחייבה לממש את צווי ההריסה בגבעת האולפנה בבית אל, והדבר לא נכפה עליה בפסק דין לגופו של עניין. לפיכך - לא נקבעה כל הלכה ואין להקיש מאותה פסיקה למקרים אחרים שבהם נבנו בתים על קרקע פלסטינית פרטית.

 

מעבר לכך, וינשטיין מציין כי למדינה נשמרת הזכות לקבוע סדרי עדיפויות בביצוע צווי הריסה מנהליים ביהודה ושומרון, והדרג המדיני רשאי לשקול שיקולים שונים בעניין.

 

היועץ גם מזכיר עתירה לגבי בנייה על קרקע פלסטינית פרטית בהתנחלות עפרה, שם נשקלה בין יתר השיקולים העובדה שהבתים אוכלסו, ובתוך יישוב שקם על פי החלטת הממשלה ולא במאחז בלתי חוקי. לסיכום, למרות האישור שניתן למעשה לשהות באכיפת חלק ממקרי ההשתלטות על קרקע פלסטינית, וינשטיין מבקש לעשות ככל הניתן כדי להפסיק את התופעה.

 

ההסדרה והסערה בליכוד

בעקבות החלטתו של וינשטיין נראה כי נתניהו ידבוק בהחלטתו להמשיך בהליך שבמסגרתו יפונו חמשת המבנים בגבעת האולפנה ב-1 ביולי ולהתנגד ל"חוק ההסדרה" שצפוי לעלות מחר להצבעה במליאת הכנסת.

 

נתניהו הזהיר אתמול במהלך ישיבת סיעת הליכוד כי "חוק ההסדרה" עלול לפגוע בהתיישבות. "האלטרנטיבה בדמות חוק ההסדרה עלולה הייתה להשיג את ההפך - גם פינוי השכונה וגם פגיעה בהתיישבות. אנחנו באים עם פתרונות שיחזקו את ההתיישבות, החלופה בדמות חוק עלולה לגרום נזק להתיישבות".

 

לפי חוק ההסדרה, שכונה בתחילה "חוק מגרון", אם בעל קרקע ביהודה ושומרון לא פנה בתוך ארבע שנים מרגע הקמת שכונת המגורים על השטח שבבעלותו לבית המשפט, לא יפונו המבנים שנבנו עליו.

 הצעת החוק המתיימרת להגן על מחזיקים במקרקעין מתייחסת רק לבנייה בגדה ורק לשכונות שבהן לפחות 20 יחידות דיור.

 

אחרי שכמה חברי כנסת הביעו תמיכה בחוק ההסדרה והתעמתו עמו, הבהיר נתניהו כי "לא באנו בשקיקה לנושא הזה. היה סחף בינלאומי אדיר נגד בנייה ביהודה ושומרון - ועמדנו בזה בכבוד. ההגנה על התנחלויות קשה בזירה הבינלאומית. אני מציע לא לזלזל בבית הדין בהאג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וינשטיין. הדרג המדיני יחליט
צילום: גיל יוחנן
צילום: מרק ישראל סלם
נתניהו. בעיה אחת פחות
צילום: מרק ישראל סלם
מומלצים