צילום: index open
גאים להיות צמחונים: מתכונים בצבעים
לכבוד שבוע הגאווה גלית שרייבר ורני רותם מכינים ארוחה טבעונית המורכבת מכל צבעי דגל הגאווה - פטריות ובצלים סגולים ממולאים, מרק עגבניות, קציצות אפונה ופאי לימון

תורות טיפול בצבעים מסבירות שלכל צבע יש משמעות פיזית ורגשית והשפעה על המצב הנפשי, המנטאלי והאנרגטי. מבחינה תזונתית המזונות על צבעיהם השונים מהווים מקורות מגוונים לוויטמינים ומינרלים המעודדים את היכולות וכוחות הריפוי הטבעיים של הגוף.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

לבן, המיוצג על-ידי פטריות: הלבן הוא צבע של טוהר. אנחנו זקוקים לאנרגיה של הצבע הלבן כאשר אנחנו חווים קושי רגשי שיש צורך להתנקות ממנו ולעבור תהליך של זיכוך. הלבן משרה תחושת שלווה, רוגע ואיזון.

 

פטריות - מייצגות את הצבע הלבן (צילום: shutterstock)
פטריות - מייצגות את הצבע הלבן (צילום: shutterstock)

     

    בתקופת האימפריה הרומית היו עורכים סעודת פטריות ללוחמים, כיוון שהאמינו שהפטריות מעניקות כוחות על. בימי הביניים, הפטריות באירלנד נחשבו למטריות של גמדים (לפרקונס) ובמצריים הם נחשבו כבני האלים אשר נשלחו לארץ על גבי ברקים. הפרעונים היו היחידים שזכו לאכול אותם. לא פלא אם כך, שהגאונים בנינטנדו בחרו בפטריה שתעניק למריו את היכולת להפוך לסופר מריו.

     

    פטריות אינן שייכות למשפחת הצמחים אלא לממלכה של עצמן, ממלכת הפטריות. כל מלכה, או פטריה בוגרת, יכולה לייצר כ-146 מיליון נבגים אשר מהם יצמחו פטריות חדשות. פטריות לא מכילות כלורופיל (הפיגמנט הירוק בצמחים), לכן הן לא צריכות שמש על מנת לגדול.

     

    פטריות עשירות ב-3 ויטמיני B) B2 ריבופלאבין, B3 ניאצין, ו-B5 חומצה פנטוטנית). הן נטולות שומן ונתרן וערכן הקלורי נמוך מאוד, היות ו-90% מהן הוא מים.

     

    פטריות במקרר יאריכו את חייהן יותר מאשר אם ישמרו בשקיות נייר מאשר בקופסאות הפלסטיק בהן בד'כ הן מגיעות.

     

    פטריות ממולאות בקרם אגוזים וצנוברים

    המרכיבים

    צלחת פטריות מסוגים שונים

    3 כפות שמן זית

    5 גבעולי תימין

    כף אורגנו

    כפית בזיליקום יבש

    1/2 כפית טראגון (או כפית תערובת תיבול אטלקית)

    מלח פלפל

     

    למילוי:

    1/3 כוס צנוברים

    1/3 כוס אגוזי ברזיל

    כוס מקדמיה

    1/3 כוס מים

    כפית ג'ינג'ר טרי

    שן שום

    מלח

     

    לקישוט:

    עירית

    סומאק

    פפריקה

     

    אופן ההכנה:

    1. מפרידים בין הפטריות לרגליהן (משתמים בראשים בלבד).
    2. מכניסים את הפטריות לסיר וקולים אותן כדקה.
    3. מוסיפים שמן זית ותבלינים ומקפיצים לספיחת הטעמים כ-2 דקות. הפטריות צריכות להישאר בשרניות.
    4. מצננים.
    5. מכינים את המילוי: טוחנים את חומרי המילוי ומתקנים תיבול. אם יש צורך מוסיפים מעט מים.
    6. ממלאים כל פטריה בכף גדושה מהמילוי ומקשטים בעירית קצוצה / סומק / פפריקה

     

    פטריות ממולאות בקרם אגוזים וצנוברים (צילום: ראובן אילת)
    פטריות ממולאות בקרם אגוזים וצנוברים (צילום: ראובן אילת)

     

    אדום, המיוצג על ידי עגבניות: האדום מייצג את אנרגיית החיים, את יכולת ההישרדות, בריאות פיזית, דחפים ויצרים. הוא מעניק אנרגיה של חיות, אנרגטיות, כוח פיזי ועוררת מינית. אנו זקוקים לאנרגיה האדומה כאשר אנו חווים חולשה פיזית, חוסר אנרגיה ועייפות והיא תורמת לחיזוק הכוחות הנפשיים, האומץ והתעוזה.

     

    עד המאה ה-19, עגבניות נחשבו בעולם המערבי לצמח נוי רעיל היות והן שייכות למשפחת הסולניים, הרעילה בחלקה. ב-26 לספטמבר, 1820, קולונל רוברט ג'ונסון רצה להוכיח כי העגבניות בטוחות למאכל. הוא הגיע למדרגות בית המשפט בעיירה עם סל מלא בעגבניות ואכל אותן לעיני כולם.

     

    2,000 הצופים באירוע היו בטוחים שג'ונסון מארגן התאבדות ראווה ותזמורת מכבי האש ניגנה ברקע קינת אבל. כשנוכחו שהוא עדין חי, ואפילו לא סובל מכאבי בטן, הפכו העגבניות לאחד המאכלים האהובים באמריקה.

     

     

    עגבניות, לצבע האדום (צילום: shutterstock)
    עגבניות, לצבע האדום (צילום: shutterstock)
     

     

    עגבניות עשירות בוויטמין C העוזר לאינספור מנגנונים בגוף, בעיקר בייצור חלבון הקולגן החשוב לשמירה על העור, גידים, רצועות וכלי דם.בנוסף, ויטמין C הוא נוגד חמצון אשר עוזר לתאי הגוף להימנע מפגיעת רדיקלים חופשיים. אלו הן מולקולות כימיות הנספגות בגוף מקרינה, זיהום אויר, חומרי הדברה, ניקוי ועוד אשר גורמות להזדקנות מהירה של העור, ניוון תאים, פגיעה בספיגת אבני הבניין מהמזון ומחלות שונות.

     

    נוגד חמצון נוסף בעגבניות הוא הליקופן, המצוי דווקא בעגבניות הבשלות יותר (ואפילו המבושלות) אשר יכול להפחית משמעותית את הסיכון לסרטן הערמונית, הקיבה והמעי הגס.

     

    עגבניות עשירות גם בבטא קרוטן (ההופך בגוף לויטמין A), וויטמין K , ויטמיני B ואשלגן, אשר תורמים לתחזוקה השוטפת של הגוף.

     

    מרק עגבניות קלוי

    המרכיבים:

    קילו עגבניות (כדאי מאוד לגוון: תמר, שרי ועוד)

    1/3 כוס שמן זית

    3 שיני שום קלופות

    פלפל חריף (לפי הטעם)

    כף אגבה / סילאן

    5 עלי בזיליקום

    2 גבעולי תימין

    תערובת תיבול איטלקית

    כף מחוקה מלח ופלפל לפי הטעם

    2 כפיות מיץ לימון

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
    2. מכניסים את העגבניות לסיר (עדיף ברזל יצוק או אלומיניום, שאפשר להכניס לתנור).
    3. מוסיפים את שאר המרכיבים למעט מיץ הלימון.
    4. מכסים את הסיר ומכניסים לתנור לכ-50 דקות אפייה.
    5. מוציאים מהתנור וטוחנים בבלנדר את המרק, משאירים חלק מהעגבניות שלמות.
    6. יוצקים את מיץ הלימון ומערבבים.
    7. מגישים חם או קר.
    8. מומלץ לטפטף מעט שמן זית, מיץ לימון ועלי בזיליקום קרועים על צלחת ההגשה.

     

    מרק עגבניות קלוי (צילום: ראובן אילת)
    מרק עגבניות קלוי (צילום: ראובן אילת)

     

    ירוק, המיוצג על ידי אפונה: הצבע הירוק מסמל חופש ומרחב. אנו זקוקים לאנרגיה הירוקה כאשר אנו מרגישים חנוקים רגשית או פיזית. האנרגיה של הצבע הירוק עוזרת לנו להתחבר לאמת הפנימית שלנו ולפעול בחופשיות בעולם. הירוק מאפשר אנרגיה של התחדשות וצמיחה.

     

    גרגור יוהאן מנדל נולד לזוג הורים כפריים עניים בצ'כיה. בילדותו עבד כגנן, אך הוריו העדיפו שילמד כמורה וכך בגיל 21 נשלח למנזר. במהלך הלימודים נחשף לעולם המדעים שסיקרן אותו מאוד. הוא התחיל לבצע ניסויים בצמחים שונים בגינה והתמקד בעיקר באפונה. הצמח עצמו לא עניין אותו, אלא תוצאות ההכלאות השונות אשר ביצע עם אפונים שונים. הוא פירסם את מחקריו אך הם לא הובנו והוא המשיך את חייו כאבי המנזר. רק שנים לאחר מותו, בתחילת המאה ה-20, עבודתו הובנה והוא הוכר כמייסד הגנטיקה.

     

    אפונה, לצבע ירוק מרענן (צילום: shutterstock)
    אפונה, לצבע ירוק מרענן (צילום: shutterstock)

     

    האפונה היא מקור טוב לוויטמין A, C, תיאמין (B1), חומצה פולית, ברזל, זרחן וסיבים תזונתיים. בבישול אפונה טרייה או קפואה מומלץ להשתמש בכמה שפחות מים היות והרבה מהערכים התזונתיים עוברים אליהם.

     

    קציצות אפונה

    המרכיבים:

    400 גרם (1/2 שקית) שקית אפונה (טרייה או קפואה)

    צרור כוסברה

    צרור פטרוזיליה

    1/2 צרור שמיר

    כוס שקדים קלופים

    4 כפות טחינה

    3 כפות שמן זית

    4 כפות קמח תפוחי אדמה

    כמון

    צ'ילי חריף יבש

    מלח פלפל

     

    אופן ההכנה:

    1. במידה והאפונה טרייה, מוציאים ממנה את הפולים.
    2. מבשלים את האפונה במים מספר דקות עד שהאפונים מתרככים מעט ומעבירים מיד לקערה עם מי קרח, שהוכנה מבעוד מועד, לעצירת הבישול.
    3. קוצצים דק את הפטרוזיליה, הכוסברה והשמיר ומכניסים לקערה.
    4. טוחנים גס בבלנדר את השקדים ומוסיפים לעשבי התיבול.
    5. מסננים את האפונים וטוחנים אותם למחית גסה בבלנדר. מוסיפים לקערה.
    6. מוסיפים לתערובת את הטחינה, השמן, קמח תפוחי האדמה והתבלינים ומערבבים יחד.
    7. מתקנים תיבול.
    8. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך שעה.
    9. מרפדים תבנית בנייר אפייה. מרטיבים את הידיים ויוצרים קציצות עגולות.
    10. מניחים את הקציצות על נייר האפייה ומשטחים אותן מעט עם האצבעות.
    11. אופים כ-20 דקות בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות.

     

    קציצות אפונה (צילום: ראובן אילת)
    קציצות אפונה (צילום: ראובן אילת)

     

    סגול, המיוצג על ידי בצל: הצבע הסגול מייצג את הרוח ואת האנרגיה הנשית. הוא מאפשר לנו חיבור לערכים גבוהים, לאינטואיציה, להשראה פנימית ולמודעות גבוהה.

     

    בשנת 1919, כשמגפת השפעת כילתה עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם, רופא אמריקאי צעיר ביקר חקלאים שונים בארה"ב על מנת לעזור להם להתמודד עם

    המגפה. לא היתה משפחה אחת שפגש שלא נפגעה מהשפעת, עד שפגש חקלאי אחד שאף אחד במשפחתו לא נדבק. כששאל מה עשו שונה, ענתה אשת החקלאי כי הניחה בצלים שלמים בצלחות ופיזרה בחדרים השונים. הרופא לא הבין כיצד הבצלים מנעו את המחלה וביקש לבדוק את אחד הבצלים בהם השתמשה. הוא חזר למעבדה, הניח פיסת בצל מתחת למיקרוסקופ ולא האמין למראה עיניו: הבצל ספח אליו את הווירוס וכך מנע ממנו לפגוע במשפחה.

     

    בצל סגול (צילום: סי די בנק)
    בצל סגול (צילום: סי די בנק)

     

    את הסיפור הזה נהגה לספר ספרית מאריזונה, אשר הניחה בכל חורף בצלים ברחבי המספרה וכך לא היא ולא הצוות נדבקו במחלה. יכול להיות שהסיבה האמתית לחסינות הצוות היא פשוט כי אף אחד לא רצה להיכנס למספרה מלאה בבצלים רקובים. עדין לא ידוע כיצד, אולם הבצל מסייע לחיזוק מערכת החיסון ובהחלמה משפעת.

     

    הבצל מכיל יותר סוכר מבתפוח אולם הכימיקלים שבו, המעניקים לו את ריחו החריף, מטשטשים את הטעם. הבצל הסגול עשיר בפיגמנטים נוגדי חמצון שמעכבים תהליכי הזדקנות ומגנים ממחלות דלקתיות. בנוסף לכך, הבצל מכיל מינרלים רבים (אשלגן, זרחן , כרום, מגנזיום ונתרן) ועשיר בוויטמין C, B6 וסיבים תזונתיים.

     

    בצלים סגולים ממולאים

    המרכיבים:

    3 בצלים סגולים בינונים

    1/2 כוס קינואה אדומה

    1/2 כוס קינואה רגילה (לבנה)

    חופן חמוציות

    חופן צנוברים

    חופן נענע

    שמן זית

    מלח פלפל

    כמון

    קינמון

    3 כפות פשתן טחון

     

    לרוטב:

    מים

    מיץ מ-1/2 לימון

    קורט סוכר

    קורט מלח

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את הבצלים: מקלפים את הבצלים. חורצים כל בצל לאורכו עד האמצע (הבצל נשאר שלם).
    2. מבשלים את הבצלים עם מעט מים על אש בינונית עד ריכוך (כחצי שעה) בסיר מכוסה.
    3. מסננים ומצננים.
    4. מפרידים את גלדי הבצל.
    5. מכינים את 2 סוגי הקינואה: יוצקים מעט שמן זית לסיר, מוסיפים את הקינואה ומערבבים כדקה.
    6. מוסיפים 2 כוסות מים, קורט מלח, ומכסים את הסיר. כשהמים רותחים, מנמיכים את הלהבה.
    7. מבשלים את הקינואה עד שהיא כמעט מוכנה (כרבע שעה) ואין מים בסיר. מצננים.
    8. קוצצים את הנענע והחמוציות ומוסיפים לקינואה, יחד עם הצנוברים.
    9. שופכים מעט מים על הפשתן הטחון ומערבבים יחד עד לקבלת עיסה. מוסיפים לתערובת הקינואה.
    10. מתבלים בכמון, קינמון ומתקנים מלח פלפל.
    11. ממלאים את הבצל: מרטיבים את הידיים. לוקחים חופן קטן מהתערובת ויוצרים קציצה קטנה בידיים. מניחים את הקציצה בקצה גלד הבצל ומגלגלים אותו סביבה.
    12. מסדרים את הבצלים בצפיפות בסיר כאשר הסגירה כלפי מעלה (כדי שלא יפתחו בבישול).
    13. שופכים מים עד חצי מגובה הבצלים ומוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב.
    14. מכסים ומבשלים על אש קטנה כ-10 דקות.
    15. מוציאים בעזרת כף מחוררת את הבצלים הממולאים ונותנים לרוטב להמשיך להתבשל עד לצמצום.
    16. יוצקים את הרוטב מעל הבצלים.

     

    בצלים סגולים ממולאים (צילום: ראובן אילת)
    בצלים סגולים ממולאים (צילום: ראובן אילת)

     

    צהוב, המיוצג על ידי לימון: הצבע הצהוב מייצג את יכולת העיכול, פיזית ונפשית. היכולת לעכל מצבים חדשים ולנקות את הגוף מהצטברות רגשות קשים. האנרגיה של הצבע הצהוב עוזרת להתמודד עם מצבים קשים ולצמוח מהם לשינוי.

     

    בסוף המאה ה-15, כשהחל עידן ההפלגות הארוכות בספינות המפרש, סבלו רוב הימאים מדימומים בחניכיים, נשירת שיניים, כאבי מפרקים וחלקם אף מתו. רופא בצי הבריטי בשם ג'יימס לינד גילה כי שתיית מיץ לימון מגינה מפני המחלה האיומה. לימים כונתה המחלה "צפדינה", מחלה הנובעת ממחסור בויטמין C.

     

    לימון צהוב (צילום: ירון ברנר)
    לימון צהוב (צילום: ירון ברנר)

     

    הוויטמין העיקרי הפעיל בלימון הנו ויטמין C. הויטמין מייצר את חלבון הקולגן שבונה חומר סחוסי שהכרחי לתפקוד השרירים, העצמות וכלי הדם. ויטמין C מסייע במלחמה בזיהומים, דלקות ותגובות אלרגיות. הוספה של מיץ לימון למזון עוזרת לספיגת הברזל שבו. שתיית מיץ מלימון לאחר הארוחה עוזרת להעלאת חומציות הקיבה ועיכול טוב יותר של המזון.

     

    פאי לימון נא (raw)

    המרכיבים:

    לשכבה התחתונה:

    כוס שקדים / מקדמיה

    1/4 כוס תמרים מגולענים ו/או משמשים אורגנים (חומים)

    2 כפיות קוקוס יבש

    כף שמן קוקוס

     

    לשכבת הגבינה:

    2 כוסות קשיו קצוץ ומושרה במים לפחות שעה

    1/2 כוס מיץ לימון

    1/2 כוס אגבה

    6 כפיות שמן קוקוס

    1/2 כפית וניל גרוס דק

    קורט מלח

    קליפה מגוררת מ-1/2 לימון

     

    לשכבת הציפוי:

    מיץ מלימון 1

    4 כפיות שמן קוקוס

    2 כפיות אגבה

    קורט מלח

    קליפה מגוררת מ-1/2 1 לימונים

     

    אופן ההכנה: 

    1. מכינים את השכבה התחתונה: מומלץ להשרות את האגוזים, התמרים והמשמש מספר שעות במים- לעירור האנזימים ולטחינה קלה יותר.
    2. מרפדים תבנית אפייה עגולה מתפרקת בקוטר 18 ס"מ בנייר אפיה או מפזרים מעט קוקוס על תחתית התבנית.
    3. במעבד מזון טוחנים יחד את האגוזים ולאחר מכן מוסיפים את התמרים (והמשמש), הקוקוס ושמן הקוקוס.
    4. יוצקים את התערובת לתבנית ומהדקים.
    5. מכינים את הגבינה: טוחנים את אגוזי הקשיו, מוסיפים את מיץ הלימון, אגבה, שמן הקוקוס, וניל, מלח וקליפת לימון מגוררת עד שמתקבל מרקם חלק. הקשיו נוטה להידבק בצדדים לאחר הוספת שאר המרכיבים, לכן לאחר דקת טחינה מומלץ לפתוח את המכסה ולגרד אותו מהצדדים. לאחר מכן יש להמשיך לטחון עוד כדקה. העיסה שתתקבל צריכה להיות די נוזלית.
    6. יוצקים את העיסה מעל השכבה הראשונה.
    7. מרימים את התבנית מעט מעל השולחן ומפילים, על מנת לשחרר כיסי אוויר.
    8. מכסים בניילון נצמד ושולחים לפריזר עד להתמצקות (כ-4 שעות).
    9. מכינים את הציפוי: מפזרים 1/3 מקליפת הלימון המגוררת מעל הפאי.
    10. מערבבים את מיץ הלימון, שמן הקוקוס, האגבה והמלח במעבד מזון לקבלת מרקם חלק - על מנת לאחד טוב יותר את השומן והנוזל ניתן להשתמש בלציטין סויה (ניתן לקנות בחנויות טבע).
    11. יוצקים את התערובת על קליפת הלימון המגוררת המפוזרת מעל הפאי. אם רוצים להדגיש את הצבע הצהוב ניתן להוסיף מעט כורכום.
    12. מפזרים את שאר קליפת הלימון המגוררת מעל הפאי.
    13. מחזירים את הניילון הנצמד ומצננים לעוד שעה.
    14. פותחים את התבנית ומפשירים במקרר לפני ההגשה.

     

    פאי לימון (צילום: ראובן אילת)
    פאי לימון (צילום: ראובן אילת)

     

    • גלית שרייבר ורני רותם הם בני זוג (בקרוב נשואים) המנהלים אורח חיים טבעוני. גלית היא עובדת סוציאלית בעלת קליניקה פרטית ורני מעצב גרפי וסטודנט לנטורופתיה.

     


     

     

    לפנייה לכתב/ת
      קישורים ממומנים
       תגובה חדשה
      הצג:
      כל התגובות לכתבה גאים להיות צמחונים: מתכונים בצבעים
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      שני צמחוני
      צילום: ראובן אילת
      בצלים סגולים ממולאים
      צילום: ראובן אילת
      צילום: ראובן אילת
      מרק עגבניות קלוי
      צילום: ראובן אילת
      ynet ספיישל
      לבשל עם יעל
      משהו מתוק
      תיק אוכל
      מתכון לבריאות
      הבולסת חוקרת