שתף קטע נבחר
צילום: index open

סופר-כרוב ממולא: מתכונים עם קייל

הוא עדיין לא נפוץ כאן כמו מעבר לים, אבל כרוב העל הבריאותי גדל גם אצלנו וכדאי מאד לשים עליו יד - אורי שביט מכינה קייל ממולא מבושל ברוטב עגבניות וסלט בורגול עם קייל ואפונה סינית

בכל ימי ילדותי אמא שלי הכינה כרוב ממולא אולי פעמיים. הוא זכור לי כמעטפה שקפקפה של עלה בהיר ומהביל, שמסתירה בבטנה אוצר מתפקע של טעמים. זה לא היה רק הטעם שגרם לכרוב להפוך בעיני למלך מלכי הממולאים, אלא בעיקר הפעמים הנדירות שבהן הופיע על צלחתי, בניגוד לאחיו הפלפלים למשל. למה? אמא כבר לא כאן כדי לענות, אבל אני מנחשת שזה היה קשור לבוג'ראס הכרוך בפתיחת עלי הכרוב וריכוכם כדי שיתאימו למילוי ולגלגול. עד כדי כך נראתה לי המשימה בלתי אפשרית, שמעולם לא חשבתי לנסות לשחזר את מעדן הילדות בעצמי ונשארתי מלאת געגוע. ואז הופיע בחיי כרוב אחר. צבעו ירוק ועמוק, טעמו מריר-מתקתק ורענן, ויתרונותיו הבריאותיים מופלאים. אבל העיקר, הוא הגיע לידי כצרור בשל של עלים רחבים ומופרדים, שרק מחכים שאמלא ואגלגל אותם. במילה אחת: האושר.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

ברוכים הבאים לעולמו של קייל. ישנם שלושה סוגי קייל שאפשר למצוא כיום בישראל: ירוק בעל עלים רחבים (שמתאים למילוי), "דינוזאורי" בעל עלים צרים ומסולסלים (שכדאי לקצוץ) ואדום, שדומה למדי בטעם ובצורה לעלי חרדל ירוקים-אדמדמים. הם זמינים לאורך כל השנה - הירוק חורפי יותר ואחיו נפוצים יותר בקיץ. מוצאים אותם בעיקר בחנויות האורגניות - את הקייל שלי מצאתי בחנות של "משק שוורצמן" בשוק הנמל בתל אביב ואפשר גם להזמין אותו הביתה בארגזי המשלוח שלהם ושל משקים אורגניים נוספים. אגב, יש לו בן דוד נוסף שגדל בארץ ונקרא כרוב שחור (הוא בעצם ירוק כהה), ומזכיר אותו בטעם ובצורה.

 

יחי הכרוב החדש - הקייל (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
יחי הכרוב החדש - הקייל(צילום: אורי שביט)

 

הקייל משתלב בהצלחה בשלל מנות, אבל הפך ללהיט מעבר לים בזכות יתרונותיו הבריאותיים, שהקנו לו את כינוי הגבורה "כרוב-על". רשימת תכולה חלקית: בטא-קרוטן, אשלגן, ויטמין A, ויטמין C, סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, חלבון ונוגדי חמצון חזקים, שמסייעים בחיזוק הראייה ובמניעת סרטן. בקיצור, עשו טובה ותתחילו לאכול אותו. אני בטוחה שככל שייווצר ביקוש ככה יתעוררו החקלאים המקומיים ויתחילו לגדל אותו בהיקפים רציניים יותר.

 

אפשר להכין איתו מרקים, תבשילים, מוקפצים וקדירות, לשלב עם דגנים או עם קטניות ולהוסיף לשייק ירוק בריא במיוחד. הוא יחליף בשמחה את התרד או המנגולד כמעט בכל מתכון אבל כאמור, אני רק חלמתי להכין ממנו כרוב ממולא. לשם כך הצטיידתי בצרור של קייל ירוק רחב עלים. את אחיו המסולסל שידכתי לטבולה חמימה ואביבית, יחד עם אפונה סינית טרייה. בריא, קל להכנה וטעים? אכן קייל.

 

קייל ממולא ברוטב עגבניות

מדובר בממולאים, כן? כל הקסם הוא לנסות לאלתר, לשפר ולגוון בטעמים בשיטת "לפי העין" הידועה. למשל, אפשר להפציץ את האורז בעשבי התיבול האהובים עליכם או לחילופין לנקד אותו בחמוציות או שקדים קלויים. הנה מה שעשיתי בתור התחלה, ממה שהיה בבית (לא היה כמעט כלום!) והתוצאה היתה נהדרת. כיף לאפות אותם, אבל ברור שאפשר גם לבשל. השתדלו לבחור צרור עם עלים רחבים וגדולים ככל הניתן. הם סיביים מעט, בדומה לעלי גפן, אז פשוט תנעצו בהם מזלג ותנו ביס.

 

כל מה שיש בבית לתוך הקייל (צילום: אורי שביט)
כל מה שיש בבית לתוך הקייל(צילום: אורי שביט)

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

צרור עלי קייל ירוק (כ-12 עלים)

 

למילוי:

1 כוס אורז פרסי

1 פלפל אדום, קצוץ לקוביות

3-4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים

מלח, פלפל שחור גרוס טרי

שמן זית

 

לרוטב:

1 קופסת שימורי עגבניות איכותית או 800 גרם עגבניות טריות מכמה סוגים, חתוכות לקוביות עם המיץ והגרעינים

2-3 עלי דפנה

1/2 כפית סוכר חום

מלח, פלפל שחור גרוס טרי

שמן זית

 

מים או ציר ירקות לפי הצורך

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את המילוי: מחממים מעט שמן זית במחבת רחבה ומאדים את הבצל הירוק 2-3 דקות תוך כדי ערבוב, עד שהוא מתרכך ומעלה ניחוח. מוסיפים את קוביות הפלפל ומאדים דקה נוספת. מוסיפים את האורז וממשיכים לאדות ולערבב 2 דקות נוספות. מסירים מהאש ומניחים להצטנן מעט.
  2. מכינים את הרוטב: מחממים מעט שמן זית בסיר שטוח בעל מכסה, שמתאים לתנור. מוסיפים את העגבניות ומבשלים מעל להבה בינונית כ-10 דקות, עד שהן מתרככות מעט והרוטב חם וסמיך. מוסיפים מעט מים אם צריך ומתבלים במלח, פלפל וסוכר.
  3. חולטים את עלי הקייל במים רותחים במשך 1-2 דקות (אני פשוט אחזתי בקצות הגבעולים וטבלתי במים הרותחים), עד שהם מתכהים ומתרככים מעט. מוציאים למים קרים לעצירת הבישול או מגלגלים מיד.
  4. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  5. ממלאים ומגלגלים: מניחים עלה קייל על צידו החלק, כשהגבעול פונה כלפינו. קוטמים את קצה הגבעול המיותר ומניחים בשליש התחתון של העלה כף מהמילוי. מקפלים את צידי העלה פנימה ומגלגלים באופן מעט רפוי, מכיוון שהאורז יתבשל ויתפח. ממשיכים כך עם שאר העלים.
  6. מניחים את העלים הממולאים ברוטב העגבניות כך שהוא יכסה את רוב הגובה של העלה (מוסיפים מים או ציר אם צריך). מכסים ומכניסים לתנור לשעה וחצי. פותחים את הסיר כל חצי שעה בערך ומוסיפים נוזלים לפי הצורך (האורז "שותה" אותם). ממשיכים לאפות עד שהממולאים מוכנים והאורז מבושל.

 

 

קייל ממולא ברוטב עגבניות (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
קייל ממולא ברוטב עגבניות(צילום: אורי שביט)

 

סלט בורגול עם קייל ואפונה סינית

דרך נוספת לחבר את הקייל עם עולמנו הים-תיכוני ולייצר סלט קליל, טעים ומלא בריאות. גם כאן אתם מוזמנים להשתולל לפי טעמכם.

 

 

הטעמים לבחירתכם (צילום: אורי שביט)
הטעמים לבחירתכם(צילום: אורי שביט)

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 כוס בורגול גס, מושרה במים קרים למשך 20 דקות, מסונן

1 צרור קייל ירוק מסולסל

100 גרם (חופן גדול) אפונה סינית, מנוקה מסיבים ופרוסה גס

חופן גדול אוכמניות מיובשות

חופן גדול שקדים שלמים קלויים ללא מלח, עם או בלי קליפה

1-2 שיני שום כתושות

מלח ים אטלנטי

שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים מעט שמן זית במחבת רחבה. מוסיפים את פרוסות האפונה הסינית ואת השום הכתוש ומקפיצים 2-3 דקות מעל להבה בינונית, עד שהאפונה מתחילה להתרכך ולהעמיק צבע.
  2. מוסיפים את הקייל הקצוץ וממשיכים לאדות 2 דקות נוספות, תוך כדי ערבוב. מוסיפים את הבורגול המסונן, מערבבים היטב וממשיכים לאדות 2-3 דקות נוספות, עד שהבורגול מתחמם ומתייבש מעט מן הנוזלים. מסירים מהאש ומעבירים לקערה.
  3. מוסיפים לבורגול החם את האוכמניות המיובשות והשקדים השלמים. ממליחים ומטפטפים מעט שמן זית. טועמים ומתקנים תיבול. רצוי להגיש חמים או בטמפרטורת החדר.

 

סלט בורגול עם קייל ואפונה סינית (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
סלט בורגול עם קייל ואפונה סינית(צילום: אורי שביט)

 

 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי שביט
צילום: אורי שביט
צילום: אורי שביט
צילום: אורי שביט
צילום: אורי שביט
צילום: אורי שביט
מומלצים