שתף קטע נבחר

בין נתניה לטהרן: פוטין בא מחר לביקור נדיר

הצמרת המדינית תנסה לנצל את ההזדמנות ולהשפיע על עמדת רוסיה כלפי איראן המתגרענת. האופטימיות אינה רבה: "יש לנו דיאלוג אבל הם לא באמת מקשיבים", אומרים בירושלים. ומה באמת עומד מאחורי האנדרטה שיחנוך הנשיא בנתניה?

לא כולם בישראל או בעולם יאהבו את קבלת הפנים שלה יזכה נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, עם הגיעו לארץ מחר (יום ב') כדי לחנוך בנתניה את האנדרטה לזכר החיילים הסובייטים שנהרגו במלחמת העולם השנייה - אך בצמרת המדינית לא מתכוונים להשאיר מקום לטעויות.

 

עוד ידיעות בערוץ החדשות:

 

הנשיא הרוסי, שהבהיר כי ביקורו כאן אינו ממלכתי אלא פרטי, אולי לא יזכה לשטיח אדום בשדה התעופה בן גוריון, אך הנשיא שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר החוץ אביגדור ליברמן ושר הביטחון, אהוד ברק - כולם מתכווננים לדאוג לכך שפוטין ייצא מכאן מרוצה ועמוס במידע. ליברמן, אגב, יקבל את פניו של הנשיא הרוסי, ולמרות שאינו צפוי לקיים פגישה בארבע עיניים עם פוטין, הוא ישתתף ברוב הפגישות עם שאר הבכירים בישראל - אולי גם על תקן מתורגמן בשיחות הרגישות.

 

פוטין. ביקור פרטי, לא ממלכתי         (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין. ביקור פרטי, לא ממלכתי (צילום: AP)

 

את הצמרת הישראלית מעניין בימים אלה בעיקר דבר אחד: הגרעין האיראני. למרות הטבח בסוריה, ועמדתו של פוטין כלפי משטר בשאר אסד, בירושלים רוצים לנסות ולשכנע את פוטין להחריף את הקו כלפי איראן. בישראל מעריכים כי נתניהו ייתן לפוטין את הכבוד הראוי - אך לא יפספס הזדמנות להציג בפניו מידע מודיעיני רגיש בכל הנוגע להמשך התוכנית האיראנית להגיע לפצצה. סוריה, כמובן, מעניינת את הישראלים, אולם יכולת ההשפעה של ישראל על הרוסים נמוכה, ולמעשה - חסרת משמעות אמיתית. מוסקבה לא בדיוק מתרגשת מירושלים, ולראיה עמדות הממשל הרוסי הנוגדות לא פעם את העמדה הישראלית. "מה שלא אומר", מבהירים פקידים בכירים במשרד החוץ, "שהוא לא יזכה כאן לקבלת פנים נאה ולכבוד".

 

לא סופרים אותנו

על רקע חולשתה של רוסיה מול ארה"ב בתחום המטוסים ללא טייס, מעוניינים הרוסים להדק את שיתוף הפעולה עם ישראל, הנחשבת למעצמה ולמומחית גדולה בתחום. "הם לוקחים אותנו כעת יותר ברצינות, משום שהם רוצים איתנו שיתוף פעולה. הם מעוניינים במחקר משותף בתחום המזל"טים ובנושאים מדעיים נוספים שבהם יש לנו יתרונות גדולים", אומרים במשרד החוץ בירושלים. במילים אחרות: הרוסים לא הצליחו לפתח טכנולוגיות מתקדמות שיהוו משקל נגד למומחיות האמריקנית, ולכן הם מחפשים פרטנר שכבר עשה כברת דרך ויש לו יכולות מוכחות בהפעלת מל"טים. "הם מאוד רוצים את זה, השאלה היא מה יאמרו על זה האמריקנים", אומרים בישראל.

  

לרוסיה יש לא מעט אינטרסים במזרח התיכון, אולם כיוון שישראל היא בת ברית של ארה"ב - הממשל הרוסי מעדיף, גם היסטורית, את מדינות ערב. הסחר בין ישראל לרוסיה השתפר אמנם בשנים האחרונות, אולם הוא עומד כיום על כשלושה מיליארד דולר בלבד. גם בתחום התיירות חלו שיפור וגידול משמעותי לאחר ביטול הוויזות לתיירים הרוסים, ורוסיה שנייה במספר מטייליה רק לארה"ב, אולם תיירים אלה מגיעים ברובם לישראל לביקורים חד יומיים בירושלים ובמקומות הקדושים, מה שאומר שכסף רב לא יוצא מכיסם.

 

"לנוכח העובדה שיש כל כך הרבה דוברי רוסית בישראל, אפשר היה לצפות שהסחר בסקטור הפרטי יהיה הרבה יותר רחב", אומרים בישראל. "מה שיש כיום זה נחמד, אבל זה לא מדהים. הרוסים לא סופרים את ישראל כשוק, משום שאנחנו מדינה קטנה, ומה שיש לנו להציע להם לא מעניין אותם כל כך. לכן המספרים נמוכים יחסית".

 

אובמה ופוטין בוועידת G20 החודש         (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה ופוטין בוועידת G20 החודש (צילום: AFP)

 

הנשיא פוטין מגיע לישראל כאשר מעמדו בעולם המערבי בשפל. עמדתה של רוסיה כלפי המשטר של אסד בסוריה עורר את זעמם של רבים במערב - בנוסף לכעס ולסלידה מהיחס של הרוסים כלפי זכויות אדם וכן כלפי תוצאות הבחירות האחרונות לנשיאות שעוררו הפגנות רבות בתוככי רוסיה. "פוטין מגיע לכאן כשהמתיחות בין רוסיה וארה"ב במגמת עלייה. פוטין אינו אורח רצוי בהרבה מדינות במערב, ואין ספק שיש מי שיעקם את האף בזמן שאנחנו נחבק אותו", אומרים במשרד החוץ בירושלים. "עם זאת, לכולם ברור למה הוא בא, וברור לגמרי שראש מדינה בסדר גודל כזה - לא ניתן להתעלם ממנו".

 

הבעיה, מדגישים בישראל, שהרוסים אמנם מנהלים דיאלוג רציף, אך הם נוטים לשכוח מהר מאוד את הבקשות הישראליות בנושאים הנוגעים לאיראן או חיזבאללה או סוריה. למעשה, ישראל מתקשה להשפיע על המדיניות הרוסית, וכשיש אינטרסים החיוניים לישראל - הצמרת הישראלית מתקשה להשפיע. "יש לנו דיאלוג", אומר בכיר בירושלים, "אבל הם לא באמת מקשיבים. מדברים, אבל לא מקשיבים".

 

הסוד שמאחורי האנדרטה

אך עם כל הכבוד לנושאים החשובים לישראל, ביקורו של פוטין נועד בעיקר לקדם אינטרסים שלו ושל רוסיה. לפני כשנתיים, במהלך ביקור במוסקבה, בעקבות רעיון שהגתה דינה מרגולין, יועצת לשעבר של נתניהו, ושהציג לו האוליגרך היהודי רוסי בוריס שפיגל - הודיע נתניהו לפוטין על כוונתו ליזום הקמת אנדרטה לזכר החיילים הסובייטים שנלחמו בנאצים. פוטין קיבל את ההודעה בברכה.

 

האנדרטה שיחנוך פוטין בנתניה             (צילום: אדוארד שטרן) (צילום: אדוארד שטרן)
האנדרטה שיחנוך פוטין בנתניה (צילום: אדוארד שטרן)

 

זה כשבע שנים שרוסיה מנהלת מלחמה פנימית עם האיום הדמוגרפי המאיים על אופייה האתני. אחוזי הילודה נמוכים מאוד בהשוואה לאחוזי התמותה ברוסיה, ובקרמלין החלו לחשוש מריבוי המהגרים מן הרפובליקות הלא סלאביות לשעבר של ברית המועצות ומאיבוד הרוב הסלאבי. הנושא הפך לאובססיה אצל פוטין, ואחד היועצים האסטרטגיים של הנשיא הרוסי גיבש לפני כמה שנים תוכנית שנועדה להביא לאיחוד אידאולוגי ותרבותי של רוסיה עם אוקראינה ובלארוס, שבהן חיים עמים הזהים כמעט לעם הרוסי. כל זמן שברית המועצות הייתה קיימת - לא הייתה בעיה. אלא שלאחר התפרקות האימפריה הרוסית - רוסיה נחלשה משמעותית, ואיבדה את השפעתה על המדינות שהיו חלק מברית המועצות.

 

"בקרמלין חיפשו לפני כמה שנים בסיס שיאחד את כל המדינות האלה", מסבירה מרגולין,

שכאמור הגתה את הרעיון להקמת האנדרטה, והוזמנה להשתתף ביום שני בטקס חשיפתה בנתניה. "הרוסים חיפשו בסיס שיאחד את כל המדינות, כדי להחדיר אידאולוגיה אחידה, שתוביל בסופו של דבר לאיחוד ותפתור את הבעיה הדמוגרפית. הרבה נושאים משותפים אין להם, אך מלחמת העולם השנייה היא נושא שכולם מתחברים אליו. ברית המועצות איבדה כשלושים מיליון איש במלחמה הזו, וזה נוגע לכל אחד".

 

וכך החל הקמפיין העולמי הגדול, שבמסגרתו משקיע הקרמלין מאמצים גדולים כדי להזכיר לעולם כי ללא חיילי ברית המועצות - מלחמת העולם השנייה הייתה נראית אחרת לגמרי. ברוסיה עצמה מציינים מדי שנה במשך שבוע שלם כמעט את הניצחון על הנאצים - במצעדים, באירועים מרשימים, בתוכניות טלוויזיה ובאמצעות רב שיח אינסופי על המלחמה הגדולה ההיא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין. מדבר עם הרפובליקות של בריה"מ לשעבר דרך ישראל
צילום: AFP
האנדרטה בנתניה
צילום: אדוארד שטרן
מומלצים