שתף קטע נבחר

סומכים על הילדים? כך תורישו נכס בעודכם בחיים

הורים מבוגרים שמעוניינים להבטיח את עתיד ילדיהם מורישים להם לפעמים את נכסי הנדל"ן שבבעלותם בעודם בחיים – אך נזנחים על ידם. מה ניתן לעשות ומה ההבדל בין מתנה וירושה?

ילדים, כסף ומשפחה - ועתידם לאחר לכתך. ר' נפטר בגיל 72 בבית אבות בבני ברק. סיפורו, לכאורה, אינו שונה משל קשישים רבים, למעט דבר אחד – ר' היה עשיר כקורח, בעל עסק משגשג, בניין מגורים רב קומות ודירות בתל-אביב, אשר הניבו לו ולאשתו הכנסה גבוהה מאוד. יחד עם אשתו הוא אימץ ילדה, וביקש להבטיח את עתידה.

 

עוד על ירושה בערוץ הנדל"ן :

 

בחלוף השנים, ההון המשפחתי התעצם יחד עם נסיקת מחירי הנדל"ן. הבת גדלה בינתיים, התחתנה והביאה נכדים לסב והסבתא הגאים. מותה של הסבתא, אשר בצוואתה הורישה את בניין הדירות לבתם ולחתנה, היה מאורע שהפך את ר' מסב ואב גאה לשבר כלי, חסר כל וחסר משפחה. מקרה זה עלול להיות מנת חלקכם - אך ביכולתכם להימנע מכך.

 

אם ברצוננו להבטיח את עתידם של ילדנו לאחר לכתנו, יש מספר דרכים לעשות זאת. הראשונה היא באמצעות צוואה. עם זאת, קיים חשש מהחזרת מס העיזבון שהיה נהוג בישראל עד שנות ה-80, שבעצם מקצץ מהירושה בפועל לה זכאים יקירנו. כמו כן, חלוקת הרכוש לאחר הירושה עלולה לפלג ולפגוע בבני המשפחה, שלא פעם "מתקוטטים" על נכסי ההורים. רבים חוששים מכך ומחלקים את רכושם בעודם בחיים - באמצעות "מתנות" שאינן חייבות במס ובדרך כלל אינן גורמות לפרצי קינאה או מריבות.

 

חלוקת רכוש טרם המוות: כך תעשו זאת

חלוקת הרכוש טרם המוות נחלקת לשלושה סוגים: מתנה שהושלמה, מתנה על תנאי והתחייבות לתת מתנה. מתנה שהושלמה היא מתנה שהועברה ושייכת בפועל למקבל המתנה, כאשר לנותן המתנה אין טענות משפטיות תקפות בנוגע אליה. העברת מתנות כספיות, למשל, נשלמת ברגע שהיא ניתנת. אולם באשר לנכסי מקרקעין הסיפור הוא אחר - תהליך השלמת קבלת המתנה עלול לקחת זמן רב שכן הוא כולל את פרוצדורת הרישום.

 

התחייבות לתת מתנה חייבת מסמך בכתב, אך אם נותן המתנה מעוניין לחזור בו, כל עוד לא שינה המקבל מצבו לרעה, הדבר אפשרי אם יוכיח שיש לכך הצדקה. כך, למשל, אם העברת נכס נדל"ן של אב ישיש לבנו עדיין לא הושלמה, אך האב שם לב שבנו שינה את התנהגותו באופן חריג וחדל לטפל בו - בית המשפט עשוי לבטל את ההתחייבות ולהשיב את המתנה לידי בעליה המקוריים. אולם אם המתנה הושלמה - הדבר בעייתי הרבה יותר.

 

הסוג השלישי של מתנות, מתנה על תנאי, שונה במקצת. במקרה זה מקבל המתנה מתחייב למלא אחר תנאי או תנאים מסוימים לפני שהיא ניתנת לו בפועל. כך, למשל, יכול אותו האב הישיש לחייב את הבן להקצות תשלום חודשי קבוע ורציף עבור עובד סיעודי לטיפול בו - תמורת העברת הנכס.

 

ומה בנוגע למיסוי? לעת עתה אין בארץ מס עיזבון, שהוא בעצם מס על ירושה. עם זאת, עד שנות ה-80 ובמשך כ-20 שנה, חל מס עיזבון בארץ - וכשם שירד כך ניתן להשיב אותו וילדי המוריש יקבלו פחות. חיסרון זה מצטרף לחיסרון שהוזכר לעיל - מריבות בין היורשים על רכוש ההורים ונטירת טינה בשל הכתוב בצוואה.

 

הבת נפטרה - והבעל התנכר לסב

אך גם האפשרות לתת מתנות במקום ירושה לאחר המוות טומנת בחובה סיכונים, כיוון שברגע שהעברת נכס במתנה - אין לך שליטה עליו. כך, למשל, אם תיתן במתנה נכס שאתה גר בו, אתה עלול למצוא את עצמך ללא בית. זה בדיוק מה שאירע לר'.

 

הבניין היה רשום על שם אשתו של ר' שנפטרה, ובצוואתה הורישה את הבניין כולו לבת, בתמיכתו של ר', כאשר שכירויות הדיירים עדיין ניתנו לו. מאוחר יותר חלתה הבת ונפטרה, והנכס הועבר ממנה לבעלה ולילדיה. מאותו רגע חל שינוי של 180 מעלות ביחס בעלה של הבת וילדיהם כלפי הסב.

 

הבעל והילדים התנכרו לסב, התעלמו, הרחיקו אותו ואפילו לא נתנו לו להגיע לאזכרה של בתו. העסק של הסב החל לדשדש ונמנעו ממנו השכירויות של הבניין. בהיותו דייר בבניין עצמו, אף הדירה שבה גר לא הייתה שלו, והוא נאלץ לעזוב את הבית בו גרו הוא ואשתו שנים רבות. לבסוף אחיו ואחיותיו הסכימו לתרום לו סכום חדשי מועט שיאפשר לו להשתכן בבית אבות מוזנח בבני ברק. שם הוא נפטר לבד, כשנתיים בלבד לאחר מות בתו.

 

אז כיצד נמנעים מהאפשרות של זניחת ההורה המבוגר לאחר העברת נכסיו כמתנה, אך גם מפגיעה באחדות המשפחה ומהאפשרות למיסוי? אחת הדרכים לעשות זאת היא הותרת אפשרויות נסיגה ואי השלמת המתנה, כך שתיחשב עדיין כהתחייבות לתת מתנה. כך, לדוגמא, ניתן כפתרון להבטיח את זכות המגורים בדירה כחלק מהמתנה עד תום החיים, או להבטיח מתן קצבה, רישום והגבלה של הצורך בהסכמה לאפשרויות מימוש/שעבוד. זאת בדרך של רישום הערת אזהרה על זכויות ההורה.

 

את הסייגים הללו ניתן להוסיף גם במקרה של מות אחד ההורים, מתוך רצון לשמור על זכויות ההורה השני. כך, למשל, ניתן להוריש תוך סייג שמבטיח את הישארות בן הזוג בנכס המורש, או המורש למחצה, עד תום חייו; או מניעת מכירה או שעבוד כתנאי, למשך תקופה ארוכה.

 

סייגים אלו להורשה או למתן מתנה הם חשובים. המקרה של ר' הוא אולי קיצוני, אך הוא אמיתי. אם אינכם מעוניינים להגיע למצב של התפרקות המשפחה וקשיי קיום בערוב ימיכם - כדאי לכם לפעול בחוכמה.

 

הכותב הוא עורך דין במשרד עוה"ד צבי שוב, המתמחה בדיני מקרקעין ודיני צוואות וירושות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תדאגו לילדים - אבל גם לעצמכם!
index open
צילום: רועי קמיאל
עו"ד צבי שוב
צילום: רועי קמיאל
מומלצים