שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

מאגרי המים בדרום: טיול שירענן אתכם נפשית

לבריכות המים הטבעיות בדרום נוספו בעשורים האחרונים עשרות מאגרי מים, שמנקדים את האזור ב"עיניים כחולות" בוהקות. מבט אל כמה מקורות מים תכולים לטיול, שיצננו את הלב

>> כל קיץ קורה דבר מה - אירועים ובילויים לחופש

 

הקיץ צובע את המדבר בגוונים צהובים, הנוף הופך צחיח, הצמחייה מתייבשת ורק עצי השיטים מטילים מעט צל משיב נפש. נוודים ורועי צאן נהגו להתקבץ בעולם הקדום סביב בארות המים שהתמלאו ממי הגשמים המועטים.

 

לעיתים נדירות אפשר היה לפגוש במקווה מים וסביבו מספר עצי דקל, שיצרו נווה מדבר מוצל. מראה של מים תכולים בלב השממה מרנין את הלב. לבריכות המים הטבעיות במדבר נוספו בעשורים האחרונים עשרות מאגרי מים שהוקמו על ידי קק"ל והם מנקדים את המדבר ב"עיניים כחולות" בוהקות. הצטרפו אלינו למסע מדברי בעקבות מאגרי המים בשפלה והדרום.

 

עוד כתבות לקיץ בערוץ התיירות:

 

מאגר כפר מנחם

מאגר כפר מנחם הוא אחד הגדולים במאגרי שפלת יהודה ומסוגל להכיל כשלושה מיליון קוב מים. מגיעים אליו מכביש 383 מצומת יער חרובית על פי

השילוט לכיוון תל צפית. כדי לצפות עליו מגבוה ניתן לטפס למצפור לזכרו של דוד קרון (ממקימי חיל המודיעין) - חבר קיבוץ כפר מנחם הסמוך. מנקודת התצפית אפשר להמשיך במסלול טיול רכוב אל תל צפית, לעצור בחניוני יער חרובית שהגדול בהם הוא פארק הלוחם.

 

הפארק הוקם על ידי ארגון נכי צה"ל וקק"ל והוא משתרע על שטח מיוער של 300 דונמים. יש בו מתקנים מונגשים לבעלי מוגבלויות, מסלולי טיול, תצפיות, מתקני פיקניק ומתקני משחק שכולם מונגשים. ניתן לטייל בפארק רגלית, לרכב על אופניים או לנסוע ברכב עד אפיקו של נחל האלה בין עצי בוסתן שגדושים בעונה זו של השנה בפרי.


קחו איתכם את האופניים. יער חרובית (צילום: ארכיון הצילומים, קק"ל)

 

מאגר לכיש

מאגר לכיש נמצא ביער המלאכים-שחריה. הוא מוקף במטעי פרי, עצי יער ומרחבי דשא ומשרה תחושה של נווה מדבר. בחזית המאגר ניצבים עמודי שיש כהוקרה לתורמים שסייעו בהקמתו. השקט שמקיף את המטיילים במקום הוא חלק מחוויית הביקור. ציוץ הציפורים והשבילים המוצלים בין העצים מאפשרים לעצור לפיקניק או למנוחה קצרה בסמוך למאגר.

 

ניתן לשלב טיול ביער המלאכים-שחריה דרך שדות חקלאיים ומטעי גפנים. דרך היער הראשית מסומנת בירוק וסלולה לכל אורכה. היא יוצרת מהכניסה מסלול טבעתי, עוברת בחניון עמק החרובים וממשיכה לבית היערן, שלידו קק"ל הקימה חניון מרכזי ומגדל תצפית. החניון המרכזי מציע שפע של פינות פיקניק ומתקני משחק שעוצבו כיצירות אמנות. הפסלים צבעוניים ועליזים בדמות נמלה, לטאה ועכביש. הם נגישים ומותאמים לבעלי מוגבלויות. יש בשטח שולחנות וספסלים, מתקני מים, מנגל ושבילי אספלט מסודרים לטיול בתוך היער.

 

מצפור השפלה משולט ומסביר מהם האתרים הנשקפים באופק. בכניסה לחניון מפה שמציינת שבילי רכיבה על אופניים ואתרים עתיקים, בניהם בית בד ושרידי מבנים. בנוסף, אפשר לטייל אל בית היערן, שביל הגתות ודרך ערוגות הבושם.

 

ניתן להמשיך לכיוון מושב אמציה ומערות חזן בכביש 3415, לטפס על גבעת גד שבה נמצא קבר שיח' עלי ולצפות על נוף פנורמי שכולל את מישור החוף הדרומי, גבעות להב והרי חברון. משם לנסוע בדרך עפר צרה המובילה ליער אמציה ולסכר אדוריים. הדרך המסומנת ירוק, חוצה את יער אמציה ומובילה אל הסכר שמנקז את מימי השיטפונות של נחל אמציה ויוצר אגם בעונת החורף.


מוקף במטעי פרי ודשא. מאגר לכיש (צילום: ארכיון הצילומים, קק"ל)

 

מאגר ניר עם

מאגר ניר עם מוקף בשדות חקלאיים, והוא אחד היפים בנגב הצפוני. ניתן להקיף אותו במסלול מעגלי ולתפוס רגע של שלווה תחת סככת העץ הצופה אל המים התכולים והנוף הפתוח. מרחבים גדולים, עדרי פרות, סוסים ואנפות שמטיילות על גדותיו. מצפור נוף שהוקם לצד האגם משקיף אל קו החוף, תחנת הכוח באשקלון, עזה, ג'בליה, מעבר קרני ונחל עוז.

 

השביל המקיף את המאגר מוביל אל מצפור על שם אסף סיבוני, מילדי קיבוץ ניר עם, שנפל באסון המסוקים. במקום הוצב "פעמון רוח" גדול שגדיליו הם כמספר שנותיו של אסף. בנקודה הצופה אל האגם הוצב שולחן שעליו לוחות קרמיקה עם הסברים וצילומים על הציפורים שחיות במקום: לבנית קטנה, קורמורן, ברכיות וסיקסקים. צמד ספסלי עץ מאפשר לשבת בשקט הפסטורלי ולצפות במים, בציפורים ובבעלי החיים.


אחד היפים בנגב הצפוני. מאגר ניר עם (צילום: רונית סבירסקי)

 

הדרך אל המאגר מגיעה מכביש 34 לכיוון אשקלון. לפני שער קיבוץ ניר עם, פונים שמאלה אל דרך אספלט העוברת בין שדות חקלאיים עד למאגר ניר עם. בסמוך למאגר ממוקמת אנדרטת "חץ שחור" המרשימה, שהוקמה על ידי ותיקי חטיבה 202 של הצנחנים, ומנציחה את לוחמי היחידה שנפלו בקרבות בעזה.

 

קק"ל והמועצה האזורית שער הנגב הקימו לפני כעשר שנים את חניון "ארל'ה" שניצב בכניסה לאנדרטת "חץ שחור". החניון הוקם לזכר ארל'ה צוקרמן חבר קיבוץ שער הנגב. במקום ניתן לעצור לאתנחתא קצרה או לפיקניק בצל העצים, והילדים יכולים ליהנות ממתקני המשחקים בשטח. בצמוד לחניון נמצא בית שביתת הנשק, שממנו יצאו נציגי ועדת שביתת הנשק לשיחות עם הנציגים המצריים בראשית שנות ה-50, כחלק מההסכם שנחתם ברודוס בשנת 1949.


יופי של נקודת מבט. מצפור אסף סיבוני (צילום: זאב טרכטמן)

 

מאגר צאלים (קלינטון)

על מאגר צאלים ניתן להשקיף דרך הגדר המקיפה אותו. משק כנפיים ממלא את האוויר עם שפע של ציפורים, שחפים, ברווזים ועורבים. מסלול מעגלי מקיף את המאגר.

 

המאגר נמצא בסמוך ל"מצפה גבולות" שהוקם ב-12 במאי 1943. הוא שוחזר ברוח אותם ימים ומחייה לנגד עיני המבקרים את התנאים הבלתי אפשריים שבהם חיו ראשוני המתיישבים בנגב. חולות מדבריים נטולי צמחייה, אבק לבן ורך עם עצי שיטה ואיקליפטוסים בודדים, בתי בוץ קמורים ומתקנים חקלאיים שמעוררים נוסטלגיה.

 

בחזית אחד המבנים קבעו שלט "חדר רוכשי הקרקעות על שם האחים צוקרמן". שורות ספורות מספרות שבחדר הזה נפגשו נציגי קק"ל, עשהאל ויואב צוקרמן בני המושבה גדרה, עם הבדואים כדי להמשיך ולרכוש אדמות בנגב. בחדר עומדים רהיטים ופריטים ישנים ובחצר מורג וסליק.


גם הציפורים באות. מאגר צאלים (צילום: ארכיון הצילומים, קק"ל)

 

בשטח ישנם שרידים של מערכת לאגירת מים, צינורות מקו המים הראשון לנגב, מסגרייה ניידת וסככה שבה אפשר להתנסות בהכנת לבני בוץ מאדמת ליס, כפי שהכינו ראשוני המתיישבים במצפה.

 

בחצר ממוקמת מאפייה סיפקה להם לחם ומפעל קטן לליטוש יהלומים. מ"מצפה גבולות" ניתן להמשיך אל דרך הבשור ומתקני המים, לצעוד על גשר החבלים הציורי ולהמשיך עד פארק אשכול שגם הוא אגם מים בלב מדבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסלול מעגלי מקיף אותו. מאגר צאלים
צילום: דודו גרינשפן
שלט לזכר התורמים. מאגר לכיש
צילום: דודו גרינשפן
מומלצים