שתף קטע נבחר

רזה ובריא: ניתוח לקיצור קיבה מרפא חולי סוכרת

האם נמצאה הבשורה לחולי סוכרת 2 בניתוחים לקיצור הקיבה? מה הקשר בין השמנה לרמות הסוכר בדם, מה הסכנות בניתוחים הללו והאם הם מתאימים לכולם? ד"ר וינשטיין מסביר

בישראל חיים למעלה מ-500 אלף סוכרתיים, מתוכם כ-90% החולים בסוכרת מסוג 2. סוג זה הוא השכיח יותר מבין סוגי הסוכרת, כאשר קיים קשר ישיר בין עלייה במשקל הגוף והתפתחות סוכרת.

 

בואו לקרוא עוד על השמנת יתר ב-ynet 

 

ללא ספק הטיפול המומלץ והטוב ביותר לאנשים כאלה הוא להוריד במשקל באמצעות תזונה נכונה ופעילות גופנית, אך מדובר במשימה לא פשוטה בכלל. לצד הקושי הזה, מתווסף הטיפול הרפואי לסוכרת; מרבית התרופות שנאלצים ליטול, ובעיקר האינסולין, שמגבירות את התיאבון וגורמות למטופלים להשמין אף יותר.

 

הפתרון שיכחיד את הסוכרת?

אנשים אלו נמצאים במעגל ללא מוצא – הם זקוקים לתרופות להורדת רמות הסוכר הגבוהות בדם, אולם במקביל הם עולים במשקל גופם, אשר בהמשך יתבטא בעלייה נוספת של הסוכר בדם אשר יצריך הוספת תרופות משמינות וחוזר חלילה.

 

אחד הפתרונות שהולך והופך להיות נפוץ ומקובל בעבור אנשים אלה הוא הוא ניתוח לקיצור קיבה. ניתוח מסוג "שרוול" או מסוג "מעקף קיבה". ניתוחים אלה כוללים נטרול חומרים והורמונים שונים המיוצרים בקיבה, הגורמים גם לעלייה במשקל וגם לעלייה ברמת הסוכר בדם.

 

המשמעות היא כי לאחר הניתוח, הקיבה אינה מסוגלת עוד לייצר את אותם הורמונים מה שמביא באופן כמעט מיידי לירידה ברמות הסוכר בדם. כבר למחרת הניתוח, בטרם האנשים יורדים במשקל גופם – ניכר השיפור ברמות הסוכר בדמם.

 

העלייה במספר היתוחים המתבצעים  היא בשל העובדה כי סוכרת נתפסת כמחלה חשוכת מרפא המחייבת טיפול על בסיס יומי לכל החיים וניתוח בריאטרי שכזה מאפשר למטופל לשפר את מצבו עד כדי הבראה מוחלטת מהסוכרת.

 

בין 6,000 ל- 7,000 איש עברו ניתוח בריאטרי בישראל בשנה האחרונה, מתוכם אחוז משמעותי של סוכרתיים מסוג 2. מתוך אותם סוכרתיים ההערכה היא שכ-80% מבריאים לגמרי מהסוכרת ומחזירים לעצמם את רמות הסוכר לטווח הנורמאלי והבריא, לעתים גם אצל כאלה שטופלו בכמויות אינסולין גדולות.

 

לאחר הניתוח הם אינם נזקקים עוד לא להזרקות עצמיות ולא לניטור עצמי של סוכר בדמם עם מכשיר גלוקומטר. כלומר, אנשים מבריאים לחלוטין מסוכרת מסוג 2 בעקבות הניתוח.

 

הדעות סביב ניתוחים בריאטריים מעט חלוקות. בעיקר בשל פרסומים אודות מקרי מוות וסיכונים הקשורים לניתוחים הללו. עם זאת, נתונים סטטיסטיים בארץ ובעולם מוכיחים כי אחוז התמותה בממוצע נמוך יותר מניתוחים מקובלים אחרים ואינו עולה מעל 1%.

 

ציוד ניתוחי משוכלל, בחירה נבונה של המועמד לניתוח ומיומנות של הצוות המנתח, מקטינים אחוז זה משמעותית. צריך לזכור כי מדובר בניתוח מאריך חיים ומשפר איכותם, המתבצע אצל חולים, אשר במקרים רבים ללא הניתוח יסבלו מסיכון ודאי ומשמעותי לפגיעה בתוחלת ואיכות חייהם.

 

 

הניתוח עוזר גם לירידה במשקל וגם לאיזון הסוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הניתוח עוזר גם לירידה במשקל וגם לאיזון הסוכרת(צילום: shutterstock)

 

למי הניתוח מתאים?

הנחיות משרד הבריאות וסל התרופות הישראלי קובעות כי מי שזכאי לעבור את הניתוח בחינם הם בעלי מדד BMI של 40 ק"ג למטר בריבוע ומעלה (מדד של מסת הגוף), או בעלי מדד BMI מעל 35 ק"ג למטר בריבוע, עם סיבוכים וגורמי סיכון נוספים (כגון יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, דום נשימה בשינה ועוד).

 

בישראל נערכים שלושה ניתוחים עיקריים;

1. ניתוח טבעת בו נפח הקיבה מוגבל ע"י טבעת מתכווננת בחלקה העליון, המונעת מהאוכל לעבור ולהגיע למעי. בניתוח זה אין כריתה של חלק מהקיבה ועל כן הסיכוי להבראה מלאה מהסוכרת אחריו, קטן, בהשוואה לניתוחים האחרים.

 

2. ניתוח "שרוול קיבה" שלמעשה מקטין את הקיבה ומסיר ממנה חלק מבלי לשנות את שאר מערכת העיכול.

 

3. ניתוח "מעקף קיבה" המיועד בעיקר לבעלי השמנה חולנית ומוקצנת ביותר. שני סוגי ניתוח אלה מובילים באחוז גבוה להבראה מלאה מסוכרת.

 

מומלץ מאד שהחולים ימשיכו להיות במעקב לאחר הניתוח, ולעיתים לאורך כל החיים, על מנת לוודא שאין שינויים ברמות הסוכר בדם, בערכי לחץ הדם או בשומני הדם, המצריכים התייחסות הולמת. כדי להבטיח סיכוי גבוה יותר להבריא מהסוכרת בעקבות הניתוח הבריאטרי, יש לקחת בחשבון שני גורמים משמעותיים:

 

משך זמן הסוכרת: זמן מחלה ארוך יותר מוריד את סיכויי ההבראה מהסוכרת. לדוגמא, חולים שהגיעו לניתוח לאחר 20 שנות סוכרת סיכוייהם להבריא מהסוכרת נמוכים מאלה שמשך הסוכרת שלהם קצרה יותר.

 

משך הטיפול באינסולין ומינונו: ככל שמשך הזמן שהסוכרתי טופל באינסולין ארוך יותר, כך הסיכוי להבריא מסוכרת ולהיפטר מהצורך בהמשך זריקות נמוך יותר. בנוסף, נראה כי המטופלים במינונים גבוהים של אינסולין בעלי סיכוי נמוך יותר להבריא בהשוואה לאלו המטופלים במינונים קטנים.

 

לאחרונה פורסמו שני מאמרים בנושא, במגזין ה-New England Journal of Medicine. המחקרים מתארים מעקב אחרי מאות סוכרתיים שמנים, אשר חלקם טופלו באמצעות ניתוח בריאטרי וחלקם באמצעות טיפול תרופתי קונבנציונאלי.

 

כשנה לאחר הניתוח נמצא כי מרבית הסוכרתיים הסובלים מהשנת יתר שעברו ניתוח בריאטרי נכנסו לרמיסיה, משמע הבריאו מהסוכרת והיא לחלוטין נעלמה מגופם, בהשוואה לקבוצה השנייה. המסקנה היא למעשה שהטיפול הטוב ביותר בעבור סוכרתיים הסובלים מהשמנת יתר, הוא הניתוח הבריאטרי.

 

חשוב להדגיש כי מעטים האנשים שמסוגלים להוריד למעלה מ-40 ק"ג ממשקלם, ולשמור על כך לאורך שנים, לצד טיפול תרופתי הגורר השמנה ולצד נסיבות החיים. לכן הניתוח הבריאטרי מהווה אופציה טיפולית שעוזרת להם לטפל במצבם הפיזי, להבריא מהסוכרת ולחזור לאורח חיים תקין ובריא.

 

 הכותב הינו מומחה לרפואה פנימית וסוכרת במרכז DMC , ומנהל היחידה לסוכרת בבית החולים וולפסון.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
קשר ישיר בין עלייה במשקל לבין סוכרת
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים