שתף קטע נבחר

לקראת פינוי מגרון: "שנתניהו יתערב"

ביומיים הקרובים אמורות להתפנות 33 מ-50 המשפחות במאחז ובמערכת הביטחון לא לוקחים סיכונים ונערכים לעימות אלים. 17 המשפחות הנותרות ממתינות להחלטת בג"ץ ביום שלישי. יו"ר הקואליציה, זאב אלקין: "מקווה שראש הממשלה ימנע התנגשות"

אחרי שנים של מאבק משפטי, השבוע עשויה סאגת מאחז מגרון להגיע לסיומה. כוחות הביטחון מחד ותושבי המאחז מאידך נערכים כבר מאמש (שבת) לפינוי המאחז, שצפוי ככל הנראה להסתיים בפרק הזמן עד יום שלישי, אז יתקיים בבג"ץ דיון בעתירה שהגישו כשליש מתושבי המאחז, שטוענים שבתיהם נבנו על קרקע שנרכשה כדין. על רקע החשש מעימות בין כוחות הביטחון לבין המתנחלים, קורא יו"ר הקואליציה זאב אלקין לראש הממשלה בנימין נתניהו "להשתלט על הפקידים במערכת המשפטית ולמנוע התנגשות".

 

כתבות נוספות ב-ynet בנושא מגרון:

 

במערכת הביטחון נערכים לאפשרות שייאלצו לבצע פינוי בכוח. מבצע זה כפוף להחלטת שר הביטחון אהוד ברק

ולהערכת מצב מבצעית של אלוף פיקוד המרכז. לשם כך גויסו בימים האחרונים עובדים של משרד הביטחון למשימת הסיוע למפונים ובצה"ל הושלמו ההכנות למקרה של פינוי בכפייה. על רקע זה הורחקו השבוע ארבעה פעילי ימין מאזור יהודה ושומרון ובשירות הביטחון הכללי ערכו שיחות עם פעילים ועם ראשי המתנחלים במטרה למנוע עימות אלים.

 

על פי ההערכה במשרד הביטחון, לא צפויה התנגדות אלימה מצד תושבי מגרון עצמם, אך קיים חשש שגורמים חיצוניים יגיעו למאחז או לסביבתו, ינסו להתנגד לפינוי ויבצעו פעולות נקם, המכונות "תג מחיר", ביישובים ערביים או במחנות צה"ל.

 

יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, ביקש להרגיע את הרוחות ואת החששות במערכת הביטחון ואמר ל-ynet: "פינוי לפני הדיון בבג"ץ עשוי להיות הבעה של רצון טוב, אבל הוא בוודאי לא מתחייב מהחלטת בג"ץ וכרגע הוא מיותר. יש להמתין עד הדיון בבית המשפט".

 

מתי יפונו 33 המשפחות?

עד הדיון בבית המשפט מתחלקים תושבי מאחז מגרון לשניים: 33 משפחות שמחויבות לעזוב מיידית, אחרי שבית המשפט קבע שהן יושבות על קרקע בבעלות פלסטינית פרטית. אחרי דחיות ועיכובים רבים קבע בג"ץ כי פינוין אמור היה להסתיים עד 1 באוגוסט. במקביל, כאמור, ידון בית המשפט ביום שלישי בעתירתן של 17 המשפחות שמעמד הקרקע שעליה הן גרות טרם הובהר סופית. במערכת הביטחון מקווים ש-33 המשפחות הראשונות יתפנו עוד טרם הדיון ביום שלישי.

 

מאחז מגרון (באדיבות תנועת רגבים) (באדיבות תנועת רגבים)
מאחז מגרון(באדיבות תנועת רגבים)

 

ביום שני הודיעה הפרקליטות בתשובה שהוגשה לבג"ץ כי המדינה סבורה שיש לפנות את המאחז מיושביו למרות טענות תושביו לרכישת הקרקע. בנוגע לחלק מאדמת המאחז, ביקשה המדינה להמשיך ולבדוק את חוקיות הרכישה לכאורה, אך בכל מקרה גם קרקע זו לא תוכל לשמש למגורים ותפונה מיושביה.

 

בג"ץ פסק בעבר כי יש לפנות את המאחז כולו מכיוון שהוא נבנה על קרקע פלסטינית. בתחילת השנה ביקשה המדינה ארכה לפינוי עד סוף שנת 2015, בעקבות הסדר שאליו הגיעו הדרג המדיני ומתיישבי המאחז. לפי ההסדר אמורה הייתה לקום שכונה חדשה ב"גבעת היקב", שאליה יועברו תושבי מגרון. בג"ץ דחה את ההסדר והורה לפנות את הקרקע עד ל-1 באוגוסט השנה.

 

דני דיין: לא יקרה כלום עד יום שלישי

בימים האחרונים פנו בכירים בצה"ל לראשי המתנחלים בדרישה שיעזבו בהסכמה. מתאם הפעולות בשטחים, האלוף איתן דנגוט, פנה לתושבים במכתב ודרש מ-33 המשפחות שלא ממתינות להחלטת בג"ץ לעזוב את המאחז עד יום שלישי, ולא - יפורש הדבר כהפרת ההסכם מול המדינה, שלא תסייע להם בהעברת חפציהם ובהתאקלמות באתר הקראווילות שאליו הן עתידות לעבור.

 

דני דיין. לא להבדיל בין המשפחות (צילום: בן לקמר) (צילום: בן לקמר)
דני דיין. לא להבדיל בין המשפחות(צילום: בן לקמר)

 

בנוסף לכך מתקיימים כל העת מגעים בין בכירים במועצת יש"ע לבין אנשי משרד הביטחון ופיקוד המרכז, במטרה למצוא פתרון לבעיה. בין היתר נפגשו קצינים בכירים עם ראש מועצת בנימין וכן הועברו לתושבים פניות מצד שרים בממשלה. "יש להמתין עד הדיון בבית המשפט ולא להתנות עכשיו", אמר דיין והתייחס גם למכתב ששלח האלוף דנגוט לתושבי מגרון: "אנחנו סברנו שגם במערכת הביטחון מבינים שבג"ץ הורה להקפיא את הפינוי מבלי להבחין בין המשפחות. הופתענו לראות את המכתב של האלוף, אבל בכל מקרה אני מאמין שלא יתרחש כלום עד הדיון ביום שלישי וגם אין צורך שיתרחש".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

אלקין: פוטש שערורייתי של הפרקליטות

תושבי מגרון זוכים לתמיכה מיו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין, שהביע תקווה שראש הממשלה נתניהו יתערב בסוגיה כדי למנוע אפשרות של התנגשות אלימה. "אני מאוד מקווה שבסופו של דבר בנימין נתניהו ישתלט על הפקידים במערכת המשפטית, ויקיים הידברות עם אנשי מגרון

כדי להשיב על כנו את ההסכם שהושג איתם וימנע התנגשות".

 

אלקין משמש גם כיו"ר שדולת ארץ ישראל בכנסת, וזו תקיים ביום שני ישיבת הנהלה במגרון. "היות שכל החלטה על פינוי מגרון נבעה מהטענה שהקרקע היא פרטית, לא ניתן להתעלם מן העובדה שחלק מן האדמות שבמחלוקת נרכשו על ידי התושבים", הוסיף.

 

"אין שום היגיון לפנות את התושבים מקרקעות שיש עליהן בעלות יהודית. העמדה שעליה החליטה ועדת השרים להתיישבות - לעכב את הפינוי בשלושת החלקים - היא הגזרה ההגיונית. הפוטש המשפטי שהובילו אנשי הפרקליטות בראשות מלכיאל (מייק) בלס הוא שערורייה. ההחלטה הזו הפכה את ההחלטה של ועדת השרים לבדיחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגרון. דני דיין: "הפינוי לא מתחייב לפני הדיון בבג"ץ"
צילום: Lowshot.com
צילום: גיל יוחנן
ח"כ אלקין. "הפרקליטות הפכה את החלטת ועדת השרים לבדיחה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים