שתף קטע נבחר

לפני שקונים דירה: האתר שיספר לכם על השכנים

קונים דירה ולא מכירים את השכונה? באתר של המרכז למיפוי ישראל תוכלו לבדוק את היחס בין נשים לגברים, מצבם הכלכלי, רמת החינוך, כמה כספומטים יש בשכונה וגם אם יש בה אנטנות סלולריות ומתקני מיחזור. האח הגדול, גרסת משרד השיכון

מרגישים שעוקבים אחריכם? נראה שזה למטרה טובה - קניית דירה במקום משתלם. באמצעות אתר האינטרנט של המרכז למיפוי ישראל, שפתוח לציבור הרחב, אפשר לראות הכל. מדובר בשרת מפות ממשלתי-ציבורי, שמציג מידע פרטי למשתמשים, ומטרתו לשתף את האזרח במידע על שכונות מגורים ברחבי הארץ.

 

כתבות נוספות על קניית דירה בערוץ הנדל"ן :

 

למעשה, אם תרצו לברר על המקום בו אתם מתגוררים כעת או על המקום שבו אתם רוצים להתגורר בעתיד, ייתכן מאוד שתקרסו מרוב מידע שהאתר יכול לספק לכם. האתר מכיל 120 שכבות מידע ובקרוב יעלה 40 שכבות מידע נוספות וכן ישדרג את הממשק שבו. הוא מציע בניית עמוד תוכן אישי המותאם רק לכם על ידי סימון המידע בו אתם מעוניינים שיוצג על גבי המפות והצילומים.

 

המרכז למיפוי ישראל (מפ"י) הוא יחידת סמך של משרד השיכון, העוסקת זה שנים בצילום, במדידה ובשרטוט כל נקודה ונקודה במדינה. אך החידושים הטכנולוגיים הביאו איתם את העברת המידע לאתר האינטרנט, בשילוב נתונים ממגוון גורמים ממשלתיים כגון הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מס הכנסה, המשרד לאיכות הסביבה, משרד האנרגיה, רשויות מקומיות ועוד.

 

אלו מעבירים את הנתונים שברשותם ובכך המידע מוצלב עם נתוני גורמים נוספים ומופיע על המפות והתצלומים של מרכז המיפוי. במקור, השימוש היה אמור לשרת את משרדי הממשלה, אלא שוועדה בין-משרדית החליטה כי המטרה היא לשתף במידע את הציבור כולו.

 

מתוך האתר. מצליב את הנתונים עם גורמי ממשלה נוספים (צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל) (צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל)
מתוך האתר. מצליב את הנתונים עם גורמי ממשלה נוספים(צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל)

 

בעיקר משתמשים מקצועיים

למרות זאת, השימוש העיקרי כיום של משתמשים במערכת הוא על ידי משתמשים מקצועיים, המתעלים את המידע לסיוע בפרנסתם. כך לדוגמא, יזמי נדל"ן בוחנים את הקרקע ואת התוכניות החלות עליה, וכן את התוכניות העתידיות במקום.

 

ואולם, גם בעלת עסק לשמלות כלה, למשל, שמעוניינת לפנות לנשים רווקות, יכולה לדעת היכן להשקיע את מירב מאמצי הפרסום אם רק תבדוק את חלק מהשכבות שמציע האתר. בפועל, "האח הגדול" של משרד השיכון יכול לעניין כמעט כל אזרח, אבל עדיין רק מעטים משתמשים בו.

 

עם זאת, חשוב לציין כי במרכז למיפוי ישראל נזהרים שלא לחשוף יותר מדי את אתר הניסוי שלהם, הפועל זה כשנתיים. לדבריהם, בתוך מספר חודשים צפוי האתר להשתדרג משמעותית - ואז לעלות עם גרסה סופית ומהודרת.

 

מתוך האתר. ישתדרג משמעותית בעוד כחודשיים (צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל) (צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל)
מתוך האתר. ישתדרג משמעותית בעוד כחודשיים(צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל)

 

כמה גברים יש בשכונה והאם יש מתקני מיחזור

בין שכבות המידע ניתן למצוא באתר לא מעט נתונים על נכס שאתם מעוניינים לקנות. מדובר בעיקר במידע תכנוני, כמו תוכניות החלות על הקרקע, תוכניות עתידיות, האם חלה על האזור תוכנית תמ"א 38, האם הוא מיועד לפינוי-בינוי ועוד.

 

כמו כן, מי שרוצה לרכוש נכס יכול לקבל מידע על קרבה לשירותים ציבוריים, ובהם סניפי בנק, דואר, רשויות ממשלה, תחנות אוטובוס, מוסדות חינוך, מלונות, מועדוני ספורט, בתי כנסת ומקוואות - כל זאת בשכונת המגורים שבו הוא רוצה לקנות את הנכס.

 

האתר אף מפלח שכונות ורחובות לנתונים חשובים נוספים: שיעורי גילאים, מדד סוציו-אקונומי, היחס בין גברים לנשים, שיעור הכנסתם, האם הם עצמאים או שכירים, רמת השכלתם ועוד ועוד.

 

חובבי הסביבה ישמחו לשמוע שהאתר מספק מידע על מיקומן של אנטנות סלולריות (וגם כאלה שבהקמה), חשיפה לרעש אדמה, מתקני מיחזור, ניקיון חופי הרחצה, רגישות חופי הים לזיהומי שמן, חשיפה לרעש משדות התעופה ואפילו זכויות נפט בשכונה.

 

מתוך האתר. מגיע לרזולוציה של האנטנות הסלולריות בשכונה (צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל) (צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל)
מתוך האתר. מגיע לרזולוציה של האנטנות הסלולריות בשכונה(צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל)

 

ידע זה כוח

מרכז המיפוי יודע היטב שאחיזה במידע טומנת בחובה כוח עצום. ראשית, המידע נותן את המצב האמיתי בשטח לכל דורש. לדוגמא, ראש עירייה שמעוניין למשוך אליו תקציבים ממשרד הספורט יכול להפעיל לחץ, אך כאשר הנתונים מראים מציאות שונה (למשל שאין צורך במתנ"ס) - המשרד ינפנף את בקשתו. אם בקשתו מוצדקת יהיו לו קל יותר להמחיש את הצורך.

 

בנוסף, המידע יכול אף להוזיל את מחירים בשוק הדיור. כך, לדוגמא, כל 600 אלף המבנים למגורים הקיימים בישראל (וגם עוד 800 אלף מבנים ציבור ותעשייה) מצולמים. לפני מספר חודשים התלבטו במרכז אם לפרסם את מידת יציבותם של כל נכס ונכס, אך מידע זה, לפי גורם במרכז, לא שוחרר לציבור בשל התנגדות של הייעוץ המשפטי של משרד השיכון - מחשש לפגיעה מיידית בערכי נכסים של דירות ובתים רבים.

 

יש לציין כי רזולוציות גבוהות של המבנים ניתנים בתשלום במרכז. רזולוציות גבוהות של צילומי אוויר משמשות, זה שנים, רשויות מקומיות לעקוב אחר עבירות בנייה בשטחן המוניציפלי. בנוסף, מוכר המרכז גם תצלומי מפות ישנות של הקרקעות בישראל מאז שנת 1949 למי שרוצה להשוות את המצב שהיה על השטח בעבר.

 

בעתיד הקרוב מתכוונים במרכז להשיק אפשרויות לתצוגת תלת-ממד. לדברי מנכ"ל האתר, רונן רגב שנכנס לתפקידו לפני זמן לא רב, תצוגה זו תהווה קפיצת מדרגה בחוויה שיספק האתר לגולש. לדבריו, האתר מספק אפשרויות לשתף חלקים ממנו באתרים זרים, "בדיוק כמו שיתוף של סרטונים ביוטיוב".

 

יקי בר-לביא, מנהל האתר, מוסיף כי תוך מספר חודשים תוכנס לאתר גם המערכת המטאורולוגית, שתסקרן גולשים רבים. עוד הוא מספר כי תוך חודשים ספורים תהיה אפליקציה לסמרטפונים שתשרת את הגולשים, ובה יהיו פיצ'רים ייחודיים כמו שליחת מידע ודיווח על תקלות, וכן מפגעים של רשויות שיעודכנו ויועברו באופן מיידי לטיפול הרשות המקומית.

 

צילום: באדיבות המרכז למיפוי ישראל

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים לקנות דירה? האח הגדול רואה הכל
צילום: shutterstock
מומלצים