שתף קטע נבחר

תושבי דרום ת"א: העירייה דוחקת אותנו מחוץ לעיר

בעוד עיריית ת"א מקדמת פרויקטים לדיור בר-השגה, תושבי שכונת שפירא בדרום העיר לא מרוצים. אתמול התכנסו במרכז השכונה ומחו על הקמת הפרויקט "גני שפירא", בטענה שהוא מיועד לאוכלוסייה מבוססת ולא מתאים לתושבים הוותיקים. עיריית ת"א: "המטרה היא למנף את התחדשות השכונה"

עיריית תל-אביב-יפו מקדמת במרץ פרויקטים לדיור בר-השגה בתל-אביב , אך נראה שהתושבים לא ממש מרוצים. תושבי שכונת שפירא בדרום תל-אביב התכנסו אמש (שבת) בסמוך למתחם "גני שפירא", פרויקט לדיור בר-השגה שמקדמת העירייה בשכונה, במחאה על הפרויקט - שלטענתם דוחק את תושבי השכונה הוותיקים אל מחוץ לעיר.

 

עוד על דיור בר-השגה בתל-אביב בערוץ הנדל"ן :

 

"לא ייתכן שתחת הכותרת דיור בר-השגה ייבנו דווקא בשכונות המוזנחות של דרום העיר פרויקטים שמיועדים לאנשים מבוססים יותר, שיבואו ממרכז ומצפון העיר", אומר ל-ynet דן שוחט, תושב השכונה זה חמש שנים וחבר בוועד הפעילים של השכונה. "לדעתנו זה סוג של תרמית: העירייה שותפה להפיכת מרכז העיר לאזור למיליונרים בלבד, ואז היא דוחקת את המעמד הבינוני לעבר שכונות הדרום, ואילו התושבים הוותיקים של השכונות נדחקים אל מחוץ לעיר".

 

יצוין כי במסגרת פרויקט "גני שפירא", שיחלוש על ארבעה דונמים בין רחובות טורי זהב לרחוב דה מודינה בשכונה, ייבנו 69 יחידות דיור בשלושה בניינים מסביב לחצר פנימית. גודל הדירה הממוצעת בפרויקט יהיה כ-80 מ"ר. 24 יחידות יימכרו לציבור הרחב ויהיו מרווחות יחסית ו-45 דירות יהיו דירות שיסווגו כדיור בר-השגה. הן יוצעו לשיווק על פי קריטריונים, אותם קבעה העירייה לפני מספר שנים.

 

הדמיה של פרויקט "גני שפירא".45 דירות יסווגו כדיור בר-השגה (הדמיה: אורית מילבאור אייל אדריכלים) (הדמיה: אורית מילבאור אייל אדריכלים)
הדמיה של פרויקט "גני שפירא".45 דירות יסווגו כדיור בר-השגה(הדמיה: אורית מילבאור אייל אדריכלים)

 

זווית נוספת של הפרויקט. גודל דירה ממוצעת עומד על 80 מ"ר (הדמיה: אורית מילבאור אייל אדריכלים) (הדמיה: אורית מילבאור אייל אדריכלים)
זווית נוספת של הפרויקט. גודל דירה ממוצעת עומד על 80 מ"ר(הדמיה: אורית מילבאור אייל אדריכלים)

 

"האנשים השקופים תופסים צבע"

בוועד הפעילים של השכונה מספרים כי כמה עשרות מתושבי השכונה, כולל ילדים בגילאים שונים, הגיעו אתמול בשעות הערב למתחם במסגרת מחאה שארגן הוועד תחת הכותרת "האנשים השקופים תופסים צבע". משתתפי המחאה דאגו "לקשט" את גדרות הפח המקיפות את המתחם כדי להביע את התנגדותם לפרויקט המקודם בימים אלה.

 

באירוע שפורסם בפייסבוק נכתב, בין השאר, כי ההתכנסות הזו נועדה לצורך "מאבק נגד התנהלות דורסנית וכוחנית של הרשויות. זהו מאבק נגד פתרונות פיקטיביים, דיור שהוא כאילו-בר-השגה, שבפועל מטרתו להביא רווח יחצ"ני זול לראש עירייה שנתן יד לעליות מחירים מטורפות בכל רחבי העיר".

 

עוד נכתב: "זהו פרויקט שמנסה לעודד מעבר של המעמד הבינוני ממרכז העיר אל שכונות הדרום, ודחיקה של בני הקהילות הוותיקות של השכונות אל מחוץ לעיר; פרויקט שמתעלם מהצרכים ומהרצונות של התושבים הקיימים בשכונות, פרויקט שרואה אותנו כאנשים שקופים".

 

שוחט מסביר מדוע ועד הפעילים של השכונה מתנגד להקמת הפרויקט. "אפילו דירה אחת בפרויקט לא תישמר לתושבים הוותיקים של השכונה או של דרום תל-אביב", הוא טוען. "העירייה טוענת שאי אפשר משפטית לבצע העדפה מתקנת כזו - אבל בפרויקט ביפו העירייה דווקא כן תבצע העדפה מתקנת ותייעד את הדירות (כראוי) לקהילה הוותיקה הערבית". שוחט מתייחס, בדברים אלה, לפריוקט לדיור בר-השגה שמקדמת העירייה לאוכלוסייה הערבית ביפו.

 

לדבריו, "בעירייה נאמר לנו שיחליטו על שכר הדירה בפרויקט סמוך לאיכלוס, אבל בפרויקט זהה בשוק העלייה בנווה שאנן שכר הדירה יעמוד על 3,600 שקל לדירת שלושה חדרים - שזה בערך מחיר השוק באזור, וסכום לא מבוטל עבור הרבה משפחות מהקהילה הוותיקה שכבר היום נאבקות להישאר בשכונה".

 

צילום: דן שוחט

 

 

מה יהיה עם גינת הכלבים?

תושבי השכונה טוענים כי הקמת פרויקט "גני שפירא" עלול להסב נזק גם בהיבט הסביבתי והתכנוני. לדברי שוחט, "העירייה מתכוונת להרוס את גינת הכלבים בלי להציע מיקום חלופי ולעקור עצים בשכונה, שבה גם כך יש מחסור בשטחים ירוקים (מתחת לתקן של משרד השיכון והמשרד להגנת הסביבה)".

 

שוחט מוסיף כי הפרויקט ממוקם במתחם שבו נמצאת כיום גינת הכלבים היחידה בשכונה, וגם מטע זיתים ועצים נוספים, "המספקים מעט חמצן במרחק 500 מטר מהתחנה המרכזית החדשה". לדבריו, "העירייה מייעדת את הדירות לאנשים שמרוויחים עד 14,405 שקל בחודש, הרבה מעל הממוצע בשכונה".

 

הפרויקט ממוקם על שטח שהוגדר בתב"ע עד 1991 כ"שטח ציבורי פתוח", ושוחט טוען שהעירייה לא חשבה להוסיף גני ילדים במסגרת הפרויקט, למרות שכבר היום גני הילדים בשכונה צפופים עד אפס מקום. עוד הוא אומר כי "הבנייה בפרויקט מנוגדת לתוכנית האב של השכונה, שאותה ניסחה העירייה עצמה בשיתוף התושבים, וקבעה מגבלת בנייה לגובה של 3.5 דירות בשכונה - בעוד שהעירייה עצמה בונה 4.5 קומות בפרויקט שמוקם על ידה ועל קרקע עירונית".

 

חיים גורן, גם הוא מתגורר בשכונה זה חמש שנים וחבר בוועד הפעילים, מוסיף כי "כשהפרויקט התחיל לקרום עור וגידים ניסינו להיות מעורבים בפרויקט, אך ללא הועיל. לא הצלחנו לתת עדיפות לתושבי השכונה בפרויקט ואנחנו לא מבינים מדוע אין ועדה מסודרת שבה יהיו נציגים מהשכונה - שיוכלו לדאוג לרווחת התושבים". לדבריו, מדובר בפרויקט חדש, ועדיין אין פרויקטים מסוג זה שפועלים בתל-אביב. "לכן עוד יותר קריטי לעשות את השיקולים הנכונים - במיוחד בשכונה שסובלת כל כך כמו שכונת שפירא".

 

עיריית ת"א: המטרה - לשפר את איכות החיים בשכונה

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה: "עיריית תל-אביב-יפו בחרה לקדם פרויקט דיור בר-השגה דווקא בשכונת שפירא, במטרה למנף את התחדשות השכונה ולשפר את איכות חיי התושבים בה. מטרת הפרויקט היא לעודד את המעמד הבינוני לגור בתל-אביב ובשכונת שפירא בפרט. יצוין כי סכום ההכנסה חושב עבור משק הבית כולו. מחיר הדירות נמוך משמעותית ביחס למחירי שוק הנדל"ן.

 

"המגרש עליו מתוכנן הפרויקט מיועד למגורים, כאשר השטח שימש כחורשה באופן זמני. המענים לצרכים אחרים, כדוגמת גני ילדים ושטחי ציבור נוספים, נלקחו בחשבון ויסופקו על פי צורך לתושבי השכונה.

 

"כך מקימה העירייה את פארק החורשות הסמוך לשכונה בגודל של למעלה מ-200 דונם, אשר יהיה הפארק העירוני הגדול בעיר. הפארק ישמש את תושבי שכונות המגורים של דרום העיר ויקושר אליהן במערכת של צירים ירוקים. יצוין כי במסגרת העבודות להכשרת השטח, לא נעקרים עצים מהמגרש אלא מועתקים לשטח חלופי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן שוחט
מתחם "גני שפירא" אחרי מחאת התושבים. "קישטו" את גדרות הפח כאות מחאה
צילום: דן שוחט
מומלצים