שתף קטע נבחר

מחקר: שמיעה באוזניות עלולה לגרום לחירשות

מחקר בריטי חדש מגלה כי האזנה לצלילים בעוצמה גבוהה באמצעות אוזניות עלולה לפגוע בעצב השמיעה ולגרום לחירשות זמנית ולצפצופים באוזניים. האם ניתן להימנע מהנזק והאם הוא הוא בלתי הפיך?

אוזניות כבר הפך מזמן לאקססורי של חובה אצל רבים, אבל עכשיו מסתבר כי זה יכול להיות מסוכן. מחקר חדש מצא כי הגברת העוצמה בה שומעים באוזניות, פוגעת במעטפת של תאי עצב השמיעה, והתוצאה היא חירשות זמנית, וצפצופים באוזניים ("טיניטוס").

 

המחקר שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Science ונערך במחלקה לפיזיולוגיה של התא ופרמקולוגיה באוניברסיטת לייססטר הבריטית, ביקשו לבדוק כיצד מתרחש הנזק הזה.

 

עוד כתבות בנושא שמיעה ב-ynet:

 

החוקרים חשפו תאי עצב במעבדה לעוצמות סאונד גבוהות והממצאים הראו כי  מעטה תאי העצב - המיילין, האחראי על שמירת האותות החשמליים בתאי העצב והאצתם לאורך סיבי העצב, נהרס כתוצאה מהחשיפה לעוצמות קול גבוהות מ-110 דציבלים.

 

"המצב דומה לכבל חשמלי" הסבירו החוקרים, "התמסורת החשמלית אובדת כאשר מגרדים מהכבל את המעטפת שלו. דבר דומה מתרחש גם בנזק שמצאנו לעצבי השמיעה".

 

התוצאה של אובדן המעטפת הוא חירשות זמנית ולעתים גם טיניטוס (צפצופים בלתי פוסקים באוזניים).

 

עם זאת החוקרים הסבירו כי המצב הפיך ולאחר שלושה חודשים של הימנעות מחשיפה לרעש, משתקמת מעטפת המיילין של תאי העצב והשמיעה חוזרת למצבה המקורי.

 

לדברי החוקרים, הרעש המקסימלי שנבקע מהאוזניות המחוברות למכשירי mp3, דומה בעוצמתו למנועי סילון. המחקר עדיין נמשך, וכעת החוקרים מבקשים לבחון כיצד משפיע הרעש הסביבתי גם על תאי עצב נוספים ועל המוח, אולם הם ציינו כי המחקר הנוכחי יסייע למנוע מהנזק הזמני לשמיעה להפוך לתמידי.

 

בישראל כ- 10% מהאוכלוסייה הנם לקויי שמיעה. מעל גיל 65, כשליש מהאוכלוסייה לקויי שמיעה. המדובר בכ-700 אלף ישראלים. סקר שנערך בעבר מצא עוד כי כשני שליש מהישראלים לא שומעים טוב במהלך שיחת טלפון, 60% מגבירים את עוצמת הקול במהלך תוכניות טלוויזיה, ושיעור דומה סובל מעוצמת הרעש באירועים המוניים.

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם נגרם נזק בלתי הפיך?
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים