שתף קטע נבחר

מנהרת הכותל: הכי קרוב לקודש הקודשים היהודי

אורכו של הכותל כ-500 מ' אבל אנחנו זוכים לראות ממנו רק כ-70 מ'. לאן נעלמו 400 מ'? בואו לסיור תת-קרקעי במנהרת הכותל ועצירה בנק' שהכי קרובה לבית המקדש ולבריאת העולם

ערב יום כיפור מתמלאת רחבת הכותל המערבי באלפי מתפללים, המבקשים סליחה וכפרה במקום הקדוש ביותר לעם היהודי. משם, כך נהוג לחשוב, תעלנה התפילות ישר אל בורא עולם.

 

עבור רובינו הכותל המערבי הנו חומה שאורכה כ-70 מטרים - רחבת הכותל המוכרת. אבל כבר לפני מאות שנים נבנה הרובע המוסלמי בעיר העתיקה, כשהכותל המערבי שימש כקיר תמך לבנייתו. אז לאן נעלם הכותל? ובכן, הוא שריר וקיים וכל 487 המטרים של הקיר המקורי שלו פתוחים לקהל גם כיום, אחרי 2,000 שנה. אבל מתחת לאדמה.

  

 

עוד על אזור הכותל בערוץ התיירות:

 

כבר לפני כ-150 שנים חשפו את מנהרת הכותל לראשונה חברי הקרן הבריטית לחקר א"י (Palestine Explore Foundation), כאשר גדול חוקרי ירושלים של המאה ה-19, קפטן צ'ארלס וורן יחד עם עוזרו הנאמן, שטו על דלתות עץ ממש כמו על רפסודה בתעלת המים החשמונאית שבסוף מנהרת הכותל.

 

את ההרפתקה הלילית שלהם התחילו כשהתגנבו אל בריכות מים רומיות ממרתפי מנזר האחיות ציון שבויה דולורוזה. לאחר שכמעט טבעו, ואת הרעש שעשו בשיט שמעו המתפללים המוסלמים שמעל, נאלצו האחיות במנזר לחסום את הפתח אל המנהרה בעזרת קיר שקיים שם עד לימינו, ואותו אפשר לראות גם מתוך מנהרת הכותל וגם מצידו השני שבתחתית המנזר.

 

התעלה החשמונאית המחברת בין מנהרת הכותל ומנזר האחיות ציון, נבנתה כ-200 שנה לפני הכותל המערבי, כלומר אי שם במאה השנייה לפנה"ס, ומהווה את אחת התעלות החצובות היפות בירושלים ובארצינו.


מתפללות מול אבן השתייה, קודש הקודשים היהודי (צילום: רון פלד)

 

מי יודע מה עוד נמצא שם למטה

גם בימים אלה ממשיכות החפירות הארכיאולוגיות במתחם המנהרות, ושכבות של אולמות, מקוואות, קשתות והיסטוריה ארוכת-ימים נפתחות לקהל בשלבים, ומי יודע מה עוד נמצא שם למטה.

 

ההליכה במנהרת הכותל מפגישה את המטייל עם המקום הקרוב ביותר לקודש הקודשים היהודי כיום - אבן השתייה (כי ממנה הושתת העולם על-פי המסורת) שנמצאת על הר המוריה. לפי האמונה (לא רק היהודית), על הר זה נערכה גם עקידת יצחק וחשוב מכך כאן היה קיים הדביר - אותו מתחם קדוש שבו שכן ארון הברית בבית המקדש, ואף אדם לא נכנס אליו פרט לכהן הגדול ביום הכיפורים, עת כיפר על טומאת וחטאי ישראל.

 

כשמגיעים לנקודה המקבילה לקודש הקודשים בתוך האדמה, אפשר לראות נשים וגברים מתפללים, נוגעים באבנים המקודשות, כשהמחשבה היא שביניהם לקודש הקודשים מפרידים רק 90 מטרים בלבד. כדאי לעצור לכמה דקות, לדמיין את המקום ואולי גם לשאת תפילה משלכם. חתימה טובה.

 

הכניסה אל מנהרות הכותל בתשלום ובתיאום מראש בלבד, בקבוצות של עד 30 איש ובליווי מדריך. ניתן גם להצטרף כבודדים לקבוצות. האתר סגור בשבת ובחגים. לתיאום ופרטים: *5958

 

לאתר של רון פלד על סיורים בירושלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רון פלד
מנהרת הכותל מול קודש הקודשים
צילום: רון פלד
צילום: רון פלד
בריכת העפרוני סטרוטיון, בסוף המנהרה
צילום: רון פלד
מומלצים