שתף קטע נבחר

כאבים: מה הסיבות להופעתם ואיך מטפלים בהם?

כולנו חווינו לפחות פעם בחיינו כאב. למה אנחנו סובלים מכאבים, האם יש שוני בעוצמתם מאדם לאדם, מהם הסוגים השונים ואיזה טיפולים יכולים להפיג אותם?

אין מישהו שלא חווה לפחות פעם בחיים כאב מסוג מסוים. ד"ר סילביו בריל מנהל היחידה לטיפול בכאב מרכז רפואי תל אביב ויו"ר האגודה הישראלית לכאב, מסביר כי כאב היא תגובה רגשית ואמוציונלית לפגיעה כלשהי. "התגובה של כל אחד לכאב היא שונה, כי מדובר בתגובה סובייקטיבית", מסביר ד"ר בריל. לדבריו, האינטרפטציה של כל אחד לרגש הזה היא שונה, וזו הסיבה שיש אנשים שיכולים לסבול כאב יותר מאחרים.

 

עוד כתבות על התמודדות עם כאב  ב-ynet:

 

ד"ר בריל מסביר כי אנשים עלולים לסבול מכאבים בכל גיל. "ככל שאנשים מתבגרים הם סובלים מכאבים יותר ויותר, כי מדובר בתהליך טבעי, אבל בעקרון, כולם חווים כאב לפחות פעם בחיים", מסביר ד"ר בריל ומוסיף, "בדרך כלל נשים מדווחות כי הן סובלות יותר מכאבים מאשר גברים. הסיבה לכך לא ברורה, אבל מחקרים אכן מצביעים על כך".

 

סוגי הכאבים השונים

ד"ר בריל מחלק את סוגי הכאבים לשניים: 

1. כאב אקוטי: כאב שקל לאתר ולטפל בו כי המקור שלו ידוע. לסוג כזה של כאב יש תפקיד חשוב מאוד בהישרדות האנושית, כי הוא מתריע על פגיעה כלשהי בגוף. "כאב כזה יכול להצביע על דלקת בגוף, שבר באיבר כלשהו ופעמים רבות גם מלווה בחרדה", מסביר ד"ר בריל. החרדה מתלווה לכאב מסוג זה בגלל שאנשים חוששים מהתוצאות של הפגיעה הגופנית.

 

2. כאב כרוני: כאב שקשה לטפל בו כי לעתים קשה לאתר את המקור שלו. לסוג זה של כאב אין כל תפקיד הישרדותי. "זו בעצם אזעקה שעובדת ללא צורך", מסביר ד"ר בריל. בקטגוריה הזו ניתן למנות כאבים אחרי ניתוח וכאבים שאין להם כל הסבר. "כל כאבי הראש שאנשים חווים מפעם לפעם בלי כל הסבר, הם כאבים כרוניים", הוא אומר. סוג זה של כאב יכול להיות ארוך טווח וקשה מאוד לטפל בו, כי כאמור פעמים רבות לא יודעים את המקור שלו. לעתים סוג זה של כאב מלווה בדיכאון וירידה בתפקוד היומיומי בגלל הכאב הטורדני והדאגה לגבי המקור שלו.

 

ד"ר בריל מוסיף כי בנוסף לחלוקה הזו, קיים גם כאב הנובע ממחלת הסרטן."זהו כאב שאינו שייך לאף אחת משתי הקטגוריות הללו. הוא שונה גם בעוצמות שלו וגם במקור שלו, כאמור, מסוגי הכאבים האחרים", הוא מסביר. לדבריו, הטיפול בסוג כזה של כאב הוא טיפול המשתלב עם הטיפול נגד מחלת הסרטן הספציפית ממנה סובל החולה.

 

 

מומלץ להתייעץ עם רופא לפני נטילת משככי כאבים (צילום: jupiter) (צילום: jupiter)
מומלץ להתייעץ עם רופא לפני נטילת משככי כאבים(צילום: jupiter)

 

טיפולים נגד כאבים

ד"ר בריל מסביר כי הכאב "הבעייתי" יותר לטיפול הוא הכאב הכרוני."החוויה של הכאב היא תחושתית, וכל אחד יכול לדווח על משהו אחר לגמרי", הוא אומר ומוסיף, "זאת הסיבה שחלק מהתרופות פועלות על המוח ולא על המקור לכאב. כלומר התרופה "תתן" פקודה להרגיש פחות כאב. "עד לא מזמן כלל לא הבינו שכאב כרוני הוא מחלה לכל דבר. ההכרה בכך, היא אחת המהפכות המחשבתיות הגדולות בעולם הרפואה", הוא מסביר ואומר כי חלק מהמהפכה הזו היא פתיחת מחלקות לכאב בבתי חולים בארץ. "מדובר בהכרה שזה תחום נפרד שיש צורך לטפל בו", הוא אומר.

 

הוא מונה כמה סוגי טיפולים נפוצים נגד כאבים:

 

1. חיתוך סיב הכאב: במצבים של כאב כרוני מתמשך בלי יכולת מציאת הגורם לכאב, קיים טיפול פולשני לחיתוך סיב הכאב. לדברי ד"ר בריל, הטיפול הזה מתבצע במצבים של אין ברירה, כשאנשים כבר לא יכולים לסבול את הכאבים ושום טיפול אחר לא מצליח לעזור להם.

 

2. טיפולים ברפואה משלימה: ישנם סוגים שונים של טיפולים משלימים המצליחים להקל על כאבים שונים. בין השאר  דיקור סיני, רפלקסולוגיה, ביו פידבק, שינוי תזונתי, נטורופותיה ואפילו פלדנקרייז, היעיל במיוחד במקרים של כאבים שמקורם במערכת השלד.

 

3. טיפול נפשי: "טיפול נפשי נגד כאבים, הוא מהותי. כי הרבה פעמים יש קשר בין כאב כרוני לבין דיכאון ולכן הטיפול המשולב הוא חשוב מאוד", מסביר ד"ר בריל. לדבריו, השילוב של תמיכה פסיכולוגית ותרופות עוזר להתמודד גם עם הכאב עצמו וגם עם ההשלכות על החיים והמגבלות שהכאב גורם.

 

4. משככי כאבים:  ורד צ'רבין, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי יש כמה קבוצות של משככי הכאבים הקיימים.

 

  • משככי כאבים המכילים את הפראצטמול כחומר פעיל: מדובר בתרופות הכי ידועות  ויעילות נגד כאבים. בין התרופות בקבוצה הזו ניתן למצוא אקמול, פראמול ודקסמול. תופעת הלוואי העיקרית של נטילת תרופות אלה לאורך זמן או במינו מופרז היא פגיעה בכבד.

 

  • משככי כאבים המבוססות על רכיבים של NSAiD's: מדובר במשככי כאבים אנטי דלקתיים שאינם סטרואידים, הם יעילים נגד כאבי ראש, כאבי שיניים, כאבי גב, כאבי פרקים, כאבי מחזור, כאבי שרירים והורדת חום. בין התרופות הנמצאות בקבוצה הזו ניתן למצוא את האיבופרופן, אדקס, נורופן ואדוויל. גם וולטרן הידוע כיעיל מאוד נגד כאבי גב, נמצא בקבוצה הזו. תופעת הלוואי העיקרית של תרופות אלה היא נטילתן במינון מופרז. 

 

  • משככי כאבים שיש בהם חומרים פעילים משתי הקבוצות, ומכילים גם קפאין: הם יעילים בעיקר לטיפול במיגרנות. בין התרופות בקבוצה הזו ניתן למצוא אקסידול, אקמול פוקוס ופראמול טרגט.

 

  •  אופטלגין: יעיל כמשכך כאבים, כמוריד חום וכתרופה אנטי דלקתית. החומר הפעיל בו הוא הדיפירון. אחת מתופעות הלוואי בשימוש תכוף, יכולה להיות פגיעה במח העצם.זו גם הסיבה שמדי פעם מתפתח דיון האם אופטלגין יעיל או מסוכן ועד כמה יש צורך להגביל את השימוש בתרופה זו. 

 

  • משככים טבעיים: ניתן להשיג אותם גם באריזה של משחה וגם כטבליות. בין המשככים הטבעיים ניתן למצוא:
  • ארניקה - משכך כאבים מבוסס על הומיאופתיה - יעיל בטיפול בכל כאב שמלווה בדלקת כמו כאב שיניים, כאבי גב ועוד. מתאים גם לחולי סוכרת. 
  • מיגרסטיק - משככך כאבים המיועד למריחה על הרקות, ומבוסס על שמנים ארומטיים. יעיל לסוגים שונים של כאבים.

 

בכל מקרה של נטילת משככי כאבים, מומלץ להתייעץ עם רופא.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כאב הוא תגובה רגשית לפגיעה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים