שתף קטע נבחר

בשורה טובה: סיור אוכל בנצרת

נצרת מבססת בשנים האחרונות את מעמדה כמוקד עלייה קולינרי לרגל. לרגל החג, רועי ירושלמי יצא לסיור אוכל בעיר וחזר עם שפע המלצות לחומוס-פול, שווארמה עסיסית, דגים על האש, מסעדות גורמה וכמובן - כנאפה מתוקה וחמאתית באופן שערורייתי

כל מי שביקר בבית קפה או במסעדה תל אביבית נחשבת, מצא את עצמו חושב מתישהו על מרגול ועל מה שבטח יש לה לומר על כל העסק.

 

עם המלצרים המתחכמים, מנות הטאפאס הזערוריות ואינספור סוגים של סביצ'ה, בירת הגורמה של ישראל מזכירה לא אחת מערכון של מריאנו אידלמן בפיאה מתולתלת ומבטא גרוני בולט (ובל נשכח את ירוסלב שמחכה בבגאז').

 

במרחק שעה וחצי נסיעה צפונה מאזור המרכז, נצרת מייצגת, אולי יותר מכל מקום אחר בישראל, את ההיפך מהרוח התל אביבית הזו. למרות הנונשלט והיעדר היומרות, המסעדות כאן מצליחות להגיע לפסגות מרגשות של טעם ואיכות.

 

סופשבוע בערוץ האוכל:

פותחים שולחן תאילנדי - מנות חגיגיות בקלי קלות

לכבוד אוקטוברפסט: גן בוואריה - הכל על מוסד הביר גארדן

ynet מכתיר: עשרת ההמבורגרים הטובים בישראל  

 

נצרת זכתה בשנים האחרונות למעמד מוקד עליה קולינרי לרגל בזכות היקף חסר תקדים של מסעדות מעולות שמתמקדות באוכל מסורתי ומשובח .

 

יפיוף אמיתי. קבב הקינמון של דיאנא (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
יפיוף אמיתי. קבב הקינמון של דיאנא(צילום: תום להט)

 

מה כל כך טעים פה? הו, באמת שהכל; החומוסיות והפלאפליות כאן הן מהטובות בישראל וכך גם מנות הגריל ובשר הכבש והטלה. סצנת המסעדות שוקקת ופועלת מסביב לשעון והתפריטים מכילים שפע של מנות מקומיות כשושברק, תבשילים של עשבי בר, פריקי (חיטה מעושנת) וכמובן - קבבים מיוחדים עם קינמון או אפויים ברוטב עגבניות ובמעטה בצק

 

מי שמגיע עם משפחות לסיור בעיר, ימצא בנוסף למסעדות גם שוק עירוני נהדר, שמכיל מבחר מרהיב של תבלינים טריים, תמרוקי זיתים, פירות בלאדיים בקיץ ושפע עשבי בר בחורף; דוכני שווארמה עסיסית ברחוב פאולוס השישי, שלל מאפיות מסורתיות, עמדות חמוצים זרחניים וכנאפות כתומות שפשוט מתחננות שתיקחו אותן הביתה. משולהבים? גם אנחנו.

 

לרגל סוכות, יצאנו לסיור אוכל בעיר, על מנת לשפוך קצת אור על העושר הקולינרי במקום. שלל ההמלצות - לפניכם.

 

שווה להגיע בשבילה עד נצרת. מנת כופתאות השושברק ביוגורט של מסעדת סודפה (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
שווה להגיע בשבילה עד נצרת. מנת כופתאות השושברק ביוגורט של מסעדת סודפה(צילום: תום להט)

 

תבלינים וחומוס בשוק העיר העתיקה

רחוב פאולוס השישי הוא העורק הראשי של מרכז העיר נצרת, לפחות בכל הנוגע לשווארמה, חומוס וכל מה שביניהם. האזור, שנמצא מצפונית לכנסיית הבשורה ומסביבה, מכיל פסאז'ים שונים עם שלל חנויות. במעלה הגבעה עליה ממוקמת הכנסייה נמצא ליבו של השוק העירוני.

 

ההמלצה שלנו היא הקלישאתית ביותר - פשוט לכו לאיבוד בין החנויות ודוכני האוכל שבאזור ותהנו מהשפע האקלקטי של המאכלים, חומרי הגלם וכן - גם השמטעס הזול. מה כדאי לחפש בדיוק? שאלה מצוינת:

 

חומוס אבו ר'אנם: לפני הסיבוב בשוק (החומוסייה הזו נפתחת כבר ב-8 בבוקר), כדאי להיכנס ולנסות את החומוס המעולה של אבו ר'אנם.

החומוסייה ממוקמת ממול הכניסה למתחם השוק. על האוכל אמון שירבין עבדאללה, שמכין במיומנות סלטים מהיבול של השדות שבבעלות המשפחה וכמובן - גם את החומוס המצוין.

 

ארוחת בוקר בסגנון נצרת. אבו ר'אנם (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
ארוחת בוקר בסגנון נצרת. אבו ר'אנם(צילום: תום להט)

 

החומוס עשוי מגרגרי בלאדי קטנים ומתוקים ומשתלב מעולה במסבחה עדינה, לא מתובלת מדי (20 שקלים) בשונה מאחיותיה היפואיות. המסבחה מגיעה עם רוטב תטבילה חמוץ ורענן ולצד כדורי פלאפל קטנים, פריכים מבחוץ ועשבוניים מבפנים.

 

עוד במומלצים: תבשיל פול רך וקטיפתי (20 שקלים לחומוס-פול), שלל סוגי חמוצים, סלט טורקי נהדר ופיתות אוויריריות מחיטה לבנה או - בהתאם לטרנד הבריאותי שהגיע גם לכאן - מחיטה מלאה.

 

אבו ר'אנם. פאולוס השישי. 04-6467237

 (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
(צילום: תום להט)

 

תבלינים, פריקי ועוד ברחוב פאולוס השישי: בחזית הרחוב, מעט אחרי רחבת כנסיית הבשורה, ניתן למצוא מספר חנויות תבלינים.

 

פריקי מעושן וריחני נמכר כאן במחיר משתלם, כמו גם תבלינים שונים לתיבול כסומאק ועשבי תיבול מיובשים. שפע סוגי זיתים מככבים בפחי פלסטיק (המקומיים אוהבים במיוחד את המרירים והקטנים) וכן כלי עץ יעודיים להכנת קינוח העטאייף לרמאדן ולעיצוב כיסוני שונים ועוגיות מעמול.

 

הסבתא העיראקית תתמוגג. כלי יעודי להכנת עטאייף ומעמולים (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
הסבתא העיראקית תתמוגג. כלי יעודי להכנת עטאייף ומעמולים(צילום: תום להט)

 

מי שחושש מעין צרה ומקנאה, יוכל למצוא כאן אבקה כחולה נגד עין הרע לשימוש ביתי וכן סבונים משמן זית, שידועים גם כסגולה לעושר ופרנסה טובה, שגם מריחים מעולה, באופן שערורייתי ממש.

 

למיטיבי הלכת מומלץ להצטייד באחת החנויות שבשוק במכתש ועלי בשלל גדלים המשמשים לכתישת תבלינים טריים, מהסוג שעליו ממליץ לכם חדשות לבקרים (ובצדק!) ארז קומרובסקי במדורו על בישול גלילי.

 

שווה להצטייד כאן במכתש ועלי. דוכן בשוק הישן של מרכז נצרת (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
שווה להצטייד כאן במכתש ועלי. דוכן בשוק הישן של מרכז נצרת(צילום: תום להט)

 

קפה פהאום:  בהמשך הרחוב, מסתתר באחת הסמטאות בית קליית הקפה המשפחתי פאהום. ריחו המשכר של הזהב השחור, הנמכר כאן בשלל תערובות, ממלא את הנחיריים כבר בסמטה שמובילה לחנות. המבחר שעל המדפים בפנים כולל קפה שחור (עם או בלי הל), בלנדים מיוחדים לאספרסו ועוד, כשהפולים נטחנים במקום ולאחר הקנייה.

 

הסניף שברחוב פאולוס השישי מתמקד בקפה וכן בממתקים מסורתיים יותר או פחות. אנחנו התלהבנו במיוחד מחומוס הדרז'ה, בונבונים שבליבתם גרגרי חומוס קלויים במקום השקדים המוכרים.

 

במעלה השוק יש למשפחה חנות נוספות בבעלות האח, שם ניתן למצוא גם תערובות תבלינים.  

 

אצלו גם יש תבלינים שווים. האח של קפה פהאום שבמעלה השוק (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
אצלו גם יש תבלינים שווים. האח של קפה פהאום שבמעלה השוק(צילום: תום להט)

  

שדרת האסכלות והמנגלים

בחלק הדרומי של רחוב פאולוס השישי, שמשתרע לרגלי כנסיית הבשורה, ניתן למצוא מספר רב של שווארמיות. רובן מציעות שווארמה על בסיס כבש ובקר וזאת בשונה מאלו שבמרכז הארץ, המכילות בעיקר בשר הודו. מדובר במקומות פשוטים למדי ועדיין - השווארמה כאן לא פחות ממעולה וכדאי לנסות ולטעום חצי מנה לפחות.

 

הריכוז הגדול של השווארמיות ברחוב הקנה למקום את הכינוי המתבקש "רחוב השווארמה", שנישא כעת בפי מדריכי התיירים הזרים, שמלעיטים ערב רב של גרמנים ושבדים בפיתות הרכות והעמוסות בכל טוב של מזללות הרחוב.

 

עוד באזור: מאפיה מסורתית (עם חמוצים מעולים בצנצנות טייק אווי), חנויות ממתקים וגם כנאפה (ר' בהמשך). מי שמגיע לעיר עם תיירים, מוזמן לקחת אותם גם לאחת מחנויות המזכרות שנמצאות באיזור.

 

גאזי מלך הדגים (GFK): בקצה אזור השווארמה נמצאת הדגייה של גאזי, מלך הדגים העירוני שקורא לעצמו בפשטות GFK, על שם ראשי התיבות של כינויו באנגלית.

 

המבחר כאן כולל מושטים מהכנרת, דגי מוסר מהים (שמגיעים לכאן מנמל עכו) וכן שלל דגים מהבריכות שבאזור עמק יזרעאל הסמוך.

 

את הדגים בוחרים הלקוחות מהאקווריומים השוכנים בסמוך למסעדה (ניתן לקחת מכאן גם דגים הביתה), ואת כולם מבשל בעצמו גאזי על אסכלת הפחם שבחוץ או שהוא שולח אותם, לאחר כבוד, לטיגון במטבח.

 

מלך הדגים של נצרת. גאזי הופך מוסרים על הגחלים (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
מלך הדגים של נצרת. גאזי הופך מוסרים על הגחלים(צילום: תום להט)

 

מומלץ במיוחד ללכת דווקא על שיטת ההכנה המסורתית והפשוטה, ולבקש מגאזי לטגן את אחד מדגי הים עם מעט קמח, תענוג צרוף ומושחת שלא נס ליחו.

 

מחיר הארוחה משתלם למדי ונע בין 50 ל-75 שקלים לתפריט מלא לסועד, תלוי בסוג הארוחה ("יד המלך" או "קוקטייל המלך"), גודל המנה וסוג הדג. מנת הדגל בתפריט היא קלמנסיה - שרימפסים וטבעות קלמארי ברוטב עראק.

 

מסלול הארוחה המושקעת יותר כולל, מלבד מנה זו, שלל דגים וסלטים טריים וגם כנאפה שגאזי מכין על גריל הפחמים.  

 

גאזי מלך הדגים. פאולוס השישי 16. 04-6456425,04-6012565

 

העראק עושה את כל ההבדל. מנת הקלמנסייה של גאזי (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
העראק עושה את כל ההבדל. מנת הקלמנסייה של גאזי(צילום: תום להט)


מסורתיות: 3 מסעדות מומלצות נוספות בעיר

 

אל תנור: בדומה לסניף האם, הסניף הנצרתי של "אל באבור" ממוקם במקום האחרון שבו הייתם מצפים למצוא אוכל שמעורר אנחות הנאה - בתחנת דלק לא סקסית במיוחד, שלא לומר משמימה באופן לא-רגיל, בצד הדרך לשומקום.

 

האווירה אגבית משהו ועיצוב הפנים נוטל למרבה הצער השראה מהאווירה. אבל בדומה לאמרה הידועה, כדאי להתעלם ממראהו המכמיר של קנקן הפלסטיק הלבן (או יותר נכון - של ציורי הקיר מעוררי הפלצות שבחדר הפנימי) ולהתמקד בכך שמדובר באחת המסעדות הטובות של אוכל ערבי בארץ, שמאכילה באבק אפילו את מסעדת האם "אל באבור".

 

קוקו, מי שם? קבב חלאבי ובורק ב-"אל תנור" (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
קוקו, מי שם? קבב חלאבי ובורק ב-"אל תנור"(צילום: תום להט)

 

התפריט כולל שלל כיסונים בראשונות כסמבוסק חמצמץ של תרד טרי וגבינה (5 שקלים. זול!), בורק עם גבינת עיזים וכן שלל ממולאים. בעונה ניתן להשיג גם תבשילים מעשבי בר כעכוב, עולש וגרגר הנחלים, שמגיעים לצד האוכל.

 

במילוי תרד. סמבוסק ערבי אסלי (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
במילוי תרד. סמבוסק ערבי אסלי(צילום: תום להט)

 

העיקריות הן בעצם ספא מתמשך לחובבי בשר כבש וטלה - צוואר נימוח, ממולא ביד אומן באורז וצנובר (200 שקלים למנה זוגית), צלעות טלה ממולאות (120 שקלים), קבבים על האש וקבב חאלבי, אפוי ברוטב ובציפוי בצק פיתה וסומסום (80 שקלים).

 

לקינוח מגישים כאן כנאפה קלילה, עמוסה בתועפות של פיסטוק (25 שקלים למנה זוגית). בקיצור ובשלוש מילים: שווה נסיעה מיוחדת, במיוחד למשפחות ולחוגגים גרגרנים. 

 

אל תנור. תחנת דלק סונול, צומת ריינה. 04-6466002


וזה מה שמסתתר מתחת לבצק. קבב חאלבי בפוזה פתולוגית ומגרה (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
וזה מה שמסתתר מתחת לבצק. קבב חאלבי בפוזה פתולוגית ומגרה(צילום: תום להט)

 

סודפה: במעלה הגבעה המשקיפה על מרכז העיר ממוקמת השאפתנית והמודרנית שבין מסעדות העיר. את החלל העתיק שיפצו באופן מעורר התפעלות סטודנטים ממכללת בצלאל הירושלמית ובעיבורי המסעדה נמצא גם חדר המציג תערוכות אמנות עכשווית. בצדה השני של סודפה ממוקם בר פנימי ואלגנטי, שמאידך תפור בול על זוגות רומנטיים.

 

סודפא מתעוררת לחיים מאוחר יחסית ונהנית מפופולריות רבה בקרב תושבי העיר, בין השאר בזכות תפריט האלכוהול עשיר, שמכיל למרבה השמחה אפילו שמפניה בכוס (50 שקלים לגביע). מי שמעוניין לבוא לכאן בערב, רצוי מאד שיזמין מקום מראש.

 

חלל מרשים. סודפה (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
חלל מרשים. סודפה(צילום: תום להט)

 

התפריט נאיבי משהו ואם לומר את האמת, נראה במבט ראשון כאסופה נוסטלגית של להיטי מסעדות משנות התשעים. אבל אם מסתכלים טוב, מגלים כאן גם סקצייה נהדרת של מאכלים מסורתיים ככופתאות שושבראק ממולאות בשר ברוטב יוגורט, קובה נייה (טרטר בשר בגרסתו הלבנטינית) ושלל מנות בשר וטלה על הגריל.

 

בנוסף, העובדה שבמטבח נמצאות ידיים אמונות, שמנפקות מנות עשויות לעילא, הגם שלא אופנתיות במיוחד - גלילי עוף ברוטב שמנת וחרדל, למשל (52 שקלים) או סלט וולדורף - עושה את כל ההבדל.

 

סודפה. דרך הצליינים 35. 04-6566611

 

ניינטיז אבל טעים. גלילות עוף ברוטב חרדל ושמנת (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
ניינטיז אבל טעים. גלילות עוף ברוטב חרדל ושמנת(צילום: תום להט)

 

דיאנא: המסעדה המפורסמת ביותר בנצרת ואחת המפורסמות בארץ הייתה ממוקמת מזה שנים בחלל במרכז העיר. לפני 3 שנים עברה לחלל מרווח והדור יותר באחת משכונות הלוויין של העיר ולמרות שפג משהו מקסמה האותנטי - האוכל נותר כמו שהוא - מעולה.

 

יוצאי דופן באיכותם. המזטים של דיאנא (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
יוצאי דופן באיכותם. המזטים של דיאנא(צילום: תום להט)

 

מבחר הפתיחים במקום יוצא דופן באיכותו, מה שבא לידי ביטוי גם בתמחור (20-25 שקלים לפתיח). הוא כולל בין השאר חומוס שמכינים במקום, טחינה, לבנה, סלט סומאק טרי, פלאפל, מיני קובה, שלל סוגים של סלטי חצילים, סלט טאבולה, סלט זעתר וסלט חובזה.

 

בעיקריות ניתן למצוא כאן את כל מה שאוהבים לצלות על הגריל. מנת הדגל היא ללא ספק הקבב המפורסם שקוצצים בסכין לעיני הסועדים (75 שקלים) ושבליבו נעוץ מקל הקינמון המפורסם. לקינוח עולה ובאה כנאפה עצומה במימידיה שמכינים במקום עם פירות העונה (45 שקלים). לא לפספס.

 

קוצצים אותו לעיני הלקוחות. הקבב של דיאנא, רגע לפני שמתלבש על מקל הקינמון (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
קוצצים אותו לעיני הלקוחות. הקבב של דיאנא, רגע לפני שמתלבש על מקל הקינמון(צילום: תום להט)

 

 ולקינוח: ממתקי אחד מחרום נאבלוסי

את הכנאפה הטובה ביותר, כך אומרות השמועות - מוצאים, בדומה לטחינת השומשום הגולמית, בעיר שכם. משם הגיעה אמנות ההכנה של שערות הקדאיף וההכנה של המנה הזו לגליל ולנצרת. 

 

מנות הכנאפה הנצרתיות מתוקות יותר ועשירות יותר בגבינה בהשוואה לאלו של שכם, סימן סטטוס שמצביע על עושרם של תושבי העיר בהשוואה לתושבי ערים ערביות אחרות בישראל וברשות הפלסטינית.

 

הטובה בעיר. הכנאפה של אבו מחרום (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
הטובה בעיר. הכנאפה של אבו מחרום(צילום: תום להט)

 

הכנאפה הטובה ביותר בנצרת נושאת את התואר המחייבת נאבלוסית (כלומר - משכם). היא נהנית ממתיקות מעודנת יחסית, חמאתיות נעימה ושפע של גבינה ומוצאים אותה ב-"ממתקי אבו מחרום" (40 שקלים לק"ג). 

 

הכנאפה נמכרת בחנות המפעל, בחלל פשוט ליד כיכר הבשורה, שבו עומד באופן תמידי ריח של מי ורדים עומד באוויר, שמקורו במפעל השוכן בקומה שמעל לחנות.

 

מכין את בצק הבקלאווה. עמאר, האופה של "אבו מחרום" (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
מכין את בצק הבקלאווה. עמאר, האופה של "אבו מחרום"(צילום: תום להט)

 

במפעלון הקטן מכינים את הכנאפה, כמו גם את שערות הקדאיף המרכיבות אותה וכן את הבקלאווה שנמכרת במקום, שמשווקת לשפע מסעדות ערביות במרכז הארץ ובנצרת עצמה. הכנאפה והבקלאווה מכילות פיסטוק איראני, הנחשב לטוב בעולם ומגיע לעיר בדרכים עקלקלות מירדן.

 

מלבד הכנאפה והבקלאווה (40 שקלים לקילו, 20 שקלים לשיערות קדאיף), ניתן להשיג במקום במהלך לילות הרמאדן גם את כיסוני העאטייף המתוקים, ממולאי האגוזים והגבינה.

 

עצירת חובה לקפה אחרון, בדרך חזרה מיום עמוס חוויות וטעמים מעיר מופלאה? אתם אמרתם.

 

ממתקי אחמד מחרום נבלוסי. אכסאל 705. טלפון: 04-6554239

 

צילום: תום להט

סטיילינג והפקה: רועי ירושלמי

 

ממולאת בפיסטוקים איראניים. הבקלאווה של אבו מחרום (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
ממולאת בפיסטוקים איראניים. הבקלאווה של אבו מחרום(צילום: תום להט)

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תום להט
מחאלב באהבה. קבב חאלבי
צילום: תום להט
צילום: תום להט
הפיסטוקים - מאיראן. ממתקי אבו מחרום
צילום: תום להט
צילום: תום להט
המקומיים אוהבים אותם קטנים ומרים. זיתים בשוק העירוני
צילום: תום להט
מומלצים