שתף קטע נבחר

היום שאחרי: השפעת סרטן השד על מיניות האשה

סרטן היא מחלה שמחלקת את החיים ללפני ואחרי. טעונה ומורכבת במיוחד היא החזרה למיניות תקינה לאחר ההחלמה מסרטן השד. למעשה, לחזרה לשגרה חלק משמעותי בניצחון על המחלה. להלן מספר טיפים שיעזרו לך בתהליך השיקומי

סרטן השד היא מחלה נוראית, שפוגעת בממוצע באחת מתשע נשים בישראל. סך הכול כ-4300 נשים מאובחנות מדי שנה, 80% מהן מחלימות מהמחלה הקשה. רובן שואפות לחזרה לתפקוד נורמאלי, חלקן ידחיקו את נושא המיניות, ידחו או יוותרו עליו, אבל רובן יודו (גם אם בינן לבין עצמן) ברצון לחזור לתפקוד מיני תקין ונורמלי.

 

עוד בנושא:

דימוי גוף: מה נשים חושבות על הציצים שלהן?

ידעתי שאחרי שאנצח את הסרטן אמצא אהבה  

היא יפהפיה סקסית, והיא חולה במחלה קשה

 

המחלה והטיפולים הקשים והכואבים הם טלטלה עזה למטופלת בכלל ולתא המשפחתי בפרט. השד, שהוא איבר נשי, מיני וארוגני, הופך לאובייקט שעובר הקרנות או אף מוסר. האיבר שהפך יותר מכל (ובעיקר בעשורים האחרונים) למושא של שלמות, יופי ונשיות, ומגדיר יותר מכל את המיניות והביטחון העצמי של האשה, הופך למקום של כאב, חולשה ומקור לפחד. הבשורה הטובה היא שניתן לשקם את דימוי הגוף ובהחלט ניתן לחזור לתפקוד מיני תקין, מלא ומספק. אולי לא בהכרח דומה למה שהיה קודם, אבל אחר.

 

 

לשמר את האינטימיות

אני מאמין בשיקום מנטאלי שיכול לסייע גם בהחלמה הגופנית. מכאן שעלייך לעזור לעצמך לחזור לפעילות מינית. גם לאחר כריתה מלאה, חלקית ואף שחזור, סביר שיהיה קושי לפרטנר ליזום מגע בהקשר מיני, בין היתר בשל הפחד לפגוע, להכאיב או לעבור גבול אינטימי.

 

גם אם קיים אישור רפואי לקיים יחסי מין עוד במהלך הטיפולים, לא מן הנמנע שהאשה תהיה חלשה מדי או חסרת חשק, והסיבה מובנת. אך אין זו סיבה להזניח את כלל האינטימיות הזוגית.

 

שמירה על אינטימיות גם אם לא דרך יחסי מין במהלך ההתמודדות עם המחלה, יסייעו לאשה לשקם מהר יותר את דימוי הגוף שלה וישיבו לה את הרצון לקיים יחסי מין בהמשך. ולכן, אמליץ לבן הזוג של המתמודדת עם סרטן השד עם כל הקושי, להקפיד ולשמור על שגרת אינטימיות ומגע בכל הזדמנות: לחבק, לנשק, להוות כתף תומכת רגשית וגופנית.

 

מחזירות את השליטה על החיים

ההמלצה הראשונה שלי לאשה שמתמודדת עם סרטן השד היא קודם כל להקשיב לרצונות שלך. את האדון של גופך, ורק את תחליטי מתי לבצע את ניתוח השחזור, אם בכלל. מן הראוי שתקשיבי לעצמך ולרצונותיך לפני שאת מקשיבה לאחרים. השליטה על גופך היא הנדבך הראשון בהשלמה עם הגוף החדש שלך.

 

קחי בחשבון את האפשרות שלשחזור מוקדם וצמוד ככל האפשר לניתוח הכריתה, תרומה נכבדת לקיצור תקופת השיקום, להחלמה וחזרה מהירה לתפקוד רגיל וכמובן - לשיקום דימוי הגוף. היי מודעת לעובדה שמעבר לירידה הצפויה בליבידו, הטיפולים הכימותרפיים וההורמונאליים שהם חלק מהטיפול כנגד המחלה, פוגעים באיזון ההורמונאלי בגופך, משבשים אותו ותורמים לירידה בחשק המיני, ירידה באיכות ועוצמת האורגזמה, היעדר אורגזמה וליובש נרתיקי שפוגע באיכות יחסי המין.

 

במידה שמתאפשר לך, נסי לחזור לפעילות גופנית מתונה (יוגה למשל) שתעזור לך לשמור על המשקל, תחזק אותך פיזית ונפשית ותשפר את מצב הרוח. היעזרי בקבוצות תמיכה למתמודדות ומחלימות עם המחלה, היעזרי במודלים חיוביים להחלמה מהמחלה, ושאבי מהם כוח. הסתכלי על גופך ומצאי נקודות חוזק והבליטי אותן. רכשי למשל הלבשה תחתונה המותאמת למצב החדש, התאפרי, ועשי כל דבר שיסייע לך להרגיש טוב יותר עם עצמך ועם הגוף שלך.

 

 

 

תמיכה מבית: איך עושים את זה נכון?

כל משבר באשר הוא, מהווה מבחן ליציבות הקשר הזוגי. לא נדיר לראות גירושים לאחר החלמה מסרטן השד. עבור האשה המתמודדת, החיים נעצרו לחלוטין והתפקוד היומיומי שלה נפגע משמעותית. יכולת הטיפול שלה בילדים נפגעת, היא נעדרת לזמן מה מהעבודה וכדומה. סביבה תומכת שתעזור לה לאגור כוחות ולהחלים כמו גם בן זוג שתמיד יהיה שם בשבילה בכל התהליך, תורמים לתהליך ההחלמה.

 

בשלב הראשון התחילו בתמיכה נפשית ובמגע גופני עדין. בשלב השני אפשר להסיר חלק מהבגדים, ובהמשך גם להתמודד עם האזור המנותח בעדינות, תוך הנחיה של האשה. אל תשכחו שהגבר בסיטואציה כזו מתקשה ליזום בשל החשש לפגוע או להתקדם מהר מדי. מאוחר יותר ניתן להגיע עד לקיום יחסי מין מלאים, תוך לקיחה בחשבון של העובדה שיידרש יותר זמן למשחק המקדים.

 

טכניקה מסייעת להעלאת סף הגירוי היא משחק מקדים בדיבורים. דברו על מיניות בכל הזדמנות, זה תורם למוכנות ולגירוי "בשעת פקודה". הרבה מאוד נשים לאחר ההחלמה תתקשינה להגיע לאורגזמה נרתיקית, בין היתר בשל יובש נרתיקי, אותו ניתן לפתור בעזרת תכשיר סיכה לנרתיק. בשאר המקרים מומלץ להגיע לפורקן מיני באמצעות גירוי הדגדגן. בכל מקרה, שגרה מינית וסקס בכל הזדמנות מסייעים לשימור הקשר, הליבידו והחזרה המהירה לשגרה לאחר ההחלמה.

 

את לא לבד

המשפחה ובן הזוג הם הפקטור הראשוני בתמיכה ובהחלמה, אולם סרטן זו לא שפעת. ההשלכות המשמעותיות של ההתמודדות עם המחלה מחייבות גם תמיכה מקצועית, אם בקבוצות תמיכה וליווי של מחלימות נוספות, ואם של בעלי מקצוע מתחומי הרפואה, התמיכה, הבריאות והטיפול הרגשי. אפילו טיפול מיני-זוגי, היא אפשרות ששווה לך לשקול.

 

 

חשוב שתפנו לקבלת תמיכה וטיפול גם בתחום זה, גם אם הוא נראה כמותרות שאינן מחויבות מציאות. אם אתם מדמיינים את עצמכם מזדקנים ביחד, אזי מן הראוי שעם הלידה מחדש לאחר ההחלמה, תיוולד זוגיות חדשה ומיניות טובה לצידה. זוהי זכות בסיסית של כל אחד ואחת מכם, וערובה לאיכות ואריכות חיים.

 

ומילה מעודדת לסיום: הסטטיסטיקה מלמדת שמרבית הזוגות שהתמודדו עם סרטן השד חזרו לשגרה מינית בטווח ממוצע של כשנה מסיום המחלה.

 

רק בריאות!

 

בואו להיות חברים של ערוץ יחסים גם בפייסבוק  

 

ד"ר דניאל דריי – רופא, סקסולוג ומטפל מיני וזוגי, מנהל פורטל "תורת היחסים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרשי לבן זוגך לגעת ולעזור לך לחזור לשגרה האינטימית והזוגית
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים