שתף קטע נבחר

צילום: רון פלד

הכנסייה האתיופית בי-ם: טיול בין יהדות לנצרות

מזבח שעליו מאוייר דגם של ארון הברית, סמלים של שבט יהודה וקשר חזק לשלמה המלך - ל-25 מיליוני הנוצרים האתיופים בעולם יש קרבה ליהדות, ואפילו כנסייה משלהם בי-ם. ביקור מצולם

במרכז ירושלים, בין רחוב הנביאים למאה שערים, שוכנת לה כנסייה אתיופית מהמרשימות בירושלים. בליבה, מתחם מקודש המכונה "קודש הקודשים", ממש כמו בבית כנסת. האם במקרה?

 

 

עוד כנסיות מרהיבות בערוץ התיירות:

 

הרומן של שלמה המלך ומלכת שבא

בעולם ישנם כ-25 מיליון נוצרים אתיופים המאמינים שהם צאצאים של שלמה המלך ומלכת שבא, שנפגשו

בירושלים, כפי שכתוב בספר מלכים א' פרק י'. על פי המסורת, כשחזרה מלכת שבא לארצה לאחר המפגש הירושלמי, נשאלה על ידי אנשיה על פשר בטנה התופחת בשאלה: "מניין לך", וכך הפך שמו של בנה, המלך הראשון בשושלת, מנליק.

 

במשך מאות שנים עמד מרכזם של האתיופים בירושלים ברובע הנוצרי, בסמוך לכנסיית הקבר, אולם במאה ה-19, עם חדירת מעצמות אירופה לאזור רחוב הנביאים והקמת מוסדות דת ורפואה לאורכו, הקימו גם האתיופים שורה של מבנים באזור. בית המלוכה האתיופי, שהיה חזק מאד במאה ה-19, תרם כסף רב להקמת הכנסייה והמנזר שסביבה בשנת 1893.

 

קיימת בירושלים מ-1893. הכנסייה האתיופית (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
קיימת בירושלים מ-1893. הכנסייה האתיופית(צילום: רון פלד)

 

מבט אל קודש הקודשים

הפטריארכיה האתיופית בירושלים יושבת בלב הרובע המוסלמי בעיר העתיקה, והכנסייה היא מבנה עגול ומרשים.

בדומה לרוב הכנסיות המזרחיות, כדוגמת הקופטים המצרים, טקס התפילה נערך בחלק נפרד מקהל המתפללים וזו הסיבה למבנה המרובע שבמרכז הכנסייה שבו נערך הטקס הדתי, והוא נקרא בפי המאמינים 'קודס אל-קודסים' - קודש הקודשים.

 

במרכז חדרון מקורה ומעוטר איקונות (ציורים) זה, ישנו מזבח ועליו יושב דגם של ארון הברית, בהתאם למסורת המספרת כי שלמה המלך שלח את ארון הברית לאתיופיה, ושם הוא מוסתר עד היום על פי האתיופים בעיר אקסום.

מבנה עגול ומרשים. הכניסה לכנסייה האתיופית (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
מבנה עגול ומרשים. הכניסה לכנסייה האתיופית(צילום: רון פלד)

 

שימו לב לתופים התלויים על הקירות המשמשים במהלך תהלוכות וטקסים, וכן למקלות התפילה שבהם משתמשים להשענות במהלך התפילה שבעמידה. סמלם של הנוצרים האתיופים, כפי שניתן להבחין בכניסה אל המתחם ובכנסייה עצמה, הנו האריה - סמלו של שבט יהודה.

 

ולסיום, אנקדוטה חביבה: בתחילת שנות ה-60 של המאה שעברה, צולם בחצר מתחם זה חלק מהסצנות הקולנועיות בסרט "אקסודוס" עם פול ניומן.

 

איך מגיעים: רחוב החבשים (אתיופיה) 10, סמוך לבית אליעזר בן יהודה ולרחוב הנביאים, דקה הליכה ממגרש הרוסים. הכניסה אל המתחם והכנסייה בחינם מידי יום בשעות היום. יש להגיע בלבוש צנוע ולהוריד נעליים בכניסה אל הכנסייה.

 

לאתר של רון פלד בנושא ירושלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצבעים בפנים פשוט מרתקים. הכנסייה האתיופית
צילום: רון פלד
מומלצים